Gezondheidsvoordelen. Een slankere lijn is niet het enige voordeel van 16 uur vasten per dag. Ook je gezondheid vaart er wel bij. Uit verschillende studies blijkt dat vasten een gunstig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
Het effect na 12 weken intermittent vasten (8 uur eten wat je wil en vervolgens 16 uur niets eten) is pover: slechts 3 kg of in deze groep 3% gewichtsverlies. Met een gezond eetpatroon in combinatie met meer lichaamsbeweging kan je in principe meer gewicht verliezen, toch een halve kg per week (6 kg op 12 weken).
Reken op gemiddeld 1,5 tot 2 kilo per week. Uiteraard is dit weer afhankelijk van leeftijd, hoeveel je beweegt, geslacht en het aantal uren dat je per dag vast. Wil je de meeste kilo's afvallen? Dan raden we aan om de 16:8 methode te volgen.
Belangrijk is 16 uur vasten en 8 uur om gezond te eten.
Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.
Volgens Mosley is periodiek vasten een goede methode om snel en zonder veel moeite af te vallen. "De snelste manier is om gedurende acht weken dagelijks niet meer dan 800 kilocalorieën te eten.
Iets drinken tijdens het vasten is toegelaten: dranken zonder calorieën, zoals water, koffie en thee (zonder melk en suiker). Er bestaan enkele varianten van intermittent fasting. Dit zijn de 3 populairste: De populairste variant is het 16/8-schema: makkelijk in te plannen in de dagelijkse routine.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Eerst even terug naar de basis: je valt af door minder te eten dan je nodig hebt. Oftewel, een negatieve energiebalans leidt tot gewichtsverlies. Je kunt dus door periodiek te vasten aankomen én afvallen. Als je meer calorieën eet dan je nodig hebt, kom je aan.
Intermittent fasting (ook wel intermittent vasten genoemd) is vasten met regelmatige tussenpozen. Je stelt voor jezelf bepaalde tijden op een dag in waarbinnen je wel en niet eet. Tijdens de vastenperiode eet je niet, maar mag je wel water, koffie en thee (zonder melk of suiker) drinken.
De periode van vasten dient wel minimaal 14 uur te zijn. Als je je er goed bij voelt, kun je dit meerdere dagen per week doen. Heb je een schommelende bloedsuikerspiegel en kun je moeilijk zonder ontbijt, begin dan met het eten van een vroege avondmaaltijd die je afrondt om 18.00 uur.
Door vasten naar vetverbranding
Wil je dat je lichaam echt op vetverbranding over gaat waardoor je lever het inwendige buikvet als energie brandstof gaat gebruiken, dan moet je zorgen dat alle suikers uit de lever verbrand zijn. Dit kun je door 16 uur niets te eten.
Zo lang duurt het om af te vallen. Wist jij dat je, om 1 kilo zuiver lichaamsvet te verliezen, 7000 calorieën minder zou moeten eten? Dus met een calorietekort van 500 calorieën per dag, heb je ongeveer 2 weken nodig hebt om dat vet te verbranden.
Experts zeggen dat je in de regel 0,5 tot 2 kilo vet per week kunt verliezen. Let op: dat is dus vet! Als mensen willen afvallen of gewicht willen verliezen, willen ze eigenlijk altijd vet verliezen. Je kunt namelijk ook vocht verliezen of glycogeen (een suikervoorraad in je lichaam).
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Vanaf 12 uur is de insuline van de laatst genomen maaltijd verdwenen en begint de aanmaak van het groeihormoon dat vetverbranding stimuleert. Eenvoudiger gezegd: vanaf 12 uur vasten begint je lichaam voor je te werken en starten de gunstige effecten.
Tijdens de ramadan wordt je geacht tussen zonsopgang (eigenlijk: begin ochtendschemer, “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden”) tot zonsondergang te vasten. Dit betekent dat je niet mag eten, drinken en geen seksuele omgang hebben met je partner tussen zonsopgang en zonsondergang.
Wat is het 16/8 dieet? Bij het 16/8 dieet eet je 8 uur op een dag en eet je niets (vasten) voor 16 uur. Eigenlijk gaat het hierbij dus niet over wat je eet (dieet) maar wanneer je wel en niet eet. De periode waarin je eet noemen we het zogenaamde 'eetvenster'.
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Je hoort populaire voedselgoeroes wel eens beweren dat als je fruit eet na de maaltijd je verteringstelsel dan al zo druk is met voedingsstoffen uit de maaltijd halen, dat het lichaam geen tijd meer heeft om het fruit te verwerken.
Heb je het gevoel dat je helemaal niet meer afvalt? Houd dan opnieuw je voeding en beweging een aantal dagen bij in een eet- en beweegdagboek. Op deze manier kun je kijken of je nog steeds gezond minder eet en meer beweegt. Pas zo nodig je voeding en/of beweging opnieuw aan.