De feestdag van de Vlaamse Gemeenschap of ook de 'Vlaamse feestdag' genaamd is de officiële feestdag van Vlaanderen en een onofficiële feestdag in Frans-Vlaanderen op 11 juli.
Jaarlijks zijn er tien wettelijke feestdagen. Deze niet-gepresteerde dagen worden betaald door de werkgever. In principe is het verboden om op een wettelijke feestdag te werken.
Zaterdag 1 mei 2021, Dag van de Arbeid
Maandag 24 mei 2021, Pinkstermaandag. Woensdag 21 juli 2021, Nationale Feestdag.
Op 11 juli viert Vlaanderen het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Op die dag wordt op verschillende plaatsen in Vlaanderen de Vlaamse vlag uitgehangen en het Vlaams volkslied gezongen.
11 juli is alleen in Vlaanderen een feestdag en daarom zijn er enkele zaken die u moet weten. De Vlaamse feestdag is een vrije dag voor Vlaamse ambtenaren. Alle diensten van de Vlaamse overheid zijn morgen gesloten dus ook gemeente- en stadhuizen, bibliotheken, dienstencentra en OCMW's.
Per jaar liggen er tien wettelijke feestdagen vast. Op deze dagen mogen werknemers in principe niet werken. Wanneer deze feestdagen op een zondag of een andere inactiviteitsdag vallen, moet je als werkgever vervangingsdagen kiezen en deze uiterlijk op 15 december aan je werknemers meedelen.
De werknemer heeft recht op loon voor elke feestdag of vervangingsdag waarop hij niet tewerkgesteld werd, evenals voor elke inhaalrustdag. Het loon voor een feestdag bevat naast het loon in de strikte zin van het woord eveneens de geldpremies en de voordelen in natura die eventueel aan de werknemers worden toegekend.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag. Maar vaak zijn er wel afspraken met je baas over extra loon voor werken op zo'n dag.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen. Overleg altijd met jouw werkgever wat voor compensatie jij kan verwachten.
Vlaamse feestdag : 11 juli
Herdenking van de Guldensporenslag (in 1302) bij Kortrijk, waarin de Graaf van Vlaanderen, samen met de stedelijke milities, de troepen van de koning van Frankrijk en zijn bondgenoten versloeg.
Het is maar hoe je erin staat. Ander minpuntje van deze dag is dat er standaard twee feestdagen op maandag vallen: Tweede Paas- en Pinksterdag.
Wanneer een feestdag samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming (bvb de zaterdagen), moet die feestdag steeds worden vervangen. In dat geval zal de vervangingsdag op algemene wijze voor alle werknemers van de onderneming worden vastgesteld.
Feestdagen die samenvallen met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming moeten worden vervangen door een gewone activiteitsdag in de onderneming. De vervangingsdag kan vóór of na de vervangen dag worden vastgelegd maar moet verplicht in hetzelfde kalenderjaar vallen.
Valt de feestdag op een dag waarop de werknemer normaal niet zou werken, dan heeft de werknemer recht op een vervangingsloon. Hij heeft dus wel recht op loon voor de feestdag maar mag de feestdag niet op een ander moment opnemen.
Extralegale vakantiedagen
Buiten alle bestaande types vakantie is het als werkgever mogelijk om je medewerker extra vakantiedagen te geven. De regels hiervoor bepaal je helemaal zelf. Vaak worden deze vakantiedagen verleend voor niet-officiële vakantiedagen (zoals tweede kerstdag of brugdagen).
Op officiële feestdagen en in het weekend is er geen betalingsverkeer mogelijk. Dit zijn Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Dag van de Arbeid, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Oudejaarsdag.
Hemelvaart. Maandag 6 juni 2022, Pinkstermaandag. Donderdag 21 juli 2022, Nationale Feestdag. Maandag 15 augustus 2022, O.L.V.
Op maandag 11 juli 2022 op verschillende plaatsen in Brussel. Op de Vlaamse feestdag vindt in Brussel het evenement Vlaanderen Feest, Brussel Danst plaats. Op het programma: muziek, wandelingen en vele andere activiteiten.
Pinkstermaandag, de dag na Pinksteren (dat op zijn beurt vijftig dagen na Pasen valt) Nationale feestdag van België, 21 juli. Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, 15 augustus. Allerheiligen, 1 november.
Nationale Feestdag (21 juli) Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart (15 augustus) Allerheiligen (1 november) Wapenstilstand (11 november)
Overheidsdiensten blijven gesloten op 21 juli en maken vrijdag 22 juli de brug. Heb je een dokter nodig? Dan zal je naar de dokter van wacht moeten gaan.