Verwijder de afvoerslang uit de afvoerpijp en controleer of de slang dieper dan 15 cm in de afvoerpijp hangt. 2. Plaats de slang terug in de pijp. Gebruik daarvoor de meegeleverde plastic beugel.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Daarom wordt er als vuistregel gezegd dat een afvoer van een wasmachine niet hoger geplaatst mag worden dan de hoogte van de wasmachine zelf. Met andere woorden, plaats je de afvoer op een hoogte tussen 60 cm en maximaal 1 meter van de vloer.
Zorg dat de afvoer minstens een halve meter naar boven loopt, zodat de wasmachine tijdens het draaien niet leeg kan lopen. Dit kan langs de muur of langs de achterkant van de wasmachine.
Zowel een wasmachine als een droger kan het water namelijk niet verder op pompen dan ongeveer 1 meter hoogte. Dit betekent concreet dat als u de wasmachine en droger op de grond in de kelder wil zetten u normaliter in de problemen zou komen.
Er zijn geen indicaties voor een minimale of maximale lengte. Wel is het zo dat een afvoerslang met een langere lengte meer kans heeft op een knik, beschadiging of verstopping. Indien er een langere lengte nodig is dan de afvoerslang zelf, moet dit met een dergelijk materiaal verlengt worden.
De prijzen voor een complete service (installatie en aansluiting) variëren van ongeveer 70 EUR tot 100 EUR bij de meeste dealers van elektrische apparaten met installatieservice en gratis serviceproviders.
De afvoerslang zit aan de onderkant achterin de vaatwasser. Maak de klem los en trek de afvoerslang los. Haal de klem van de slang af. Gebruik een schroevendraaier om de slangdoorvoer in het achterpaneel los te maken en trek de afvoerslang uit de machine.
Een normale maat voor een wastafel of de afvoer van een wasmachine is 40 of 50 mm. Een riool afvoer is 110 mm en is vaak voor het grootste gedeelte in de kruipruimte van een woning gemonteerd. Het belangrijkste is dat alle afvoeren op afschot liggen en ontlucht moeten worden met een ontluchtingspijp naar het dak.
Kraan moet 25 cm boven het toestel zitten, dan mag het met een beluchter kraan, zoniet dan moet er een keerklep tussen.
Algemeen beantwoorder. De hoogte van de afvoer moet rond de 80 cm zitten, de sifon zo laag mogelijk boven de vloer.
Inderdaad, voor de afvoer van je wasmachine krijg je een sifon. De kans is wel groot dat het water bij de aansluiting van de CV naar buiten spuit. Via die buis komt de stank van het riool ook naar buiten. Ik denk dat er misschien wel meer vuil in het horizontale deel van de buis achter kan blijven.
Diameter van de wasmachine afvoer
Keuken, wastafel en bidetafvoeren zijn 40mm of 50mm dik. De wasmachine afvoer zal doorgaans 40mm dik zijn, dunner is zeker niet aan te raden omdat dan de kans op lekkage's en verstoppingen groot zijn.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
Een wasmachine gebruikt zo'n 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: wanneer je een douche neemt, kost dit gemiddeld 20 tot 60 liter per keer, en wanneer je de wc doortrekt is dit zo'n 3 tot 9 liter. Hoeveel water een wasmachine precies gebruikt is te vinden op het energielabel.
Het waterbedrijf legt deze aan. De leidingen naar woningen heten dienstleidingen. De vakman sluit de waterleidingen in en rond het huis aan op deze dienstleiding.
Steek de afvoerslang in de afvoerbuis. Zorg ervoor dat hij niet dieper dan 15 centimeter zit. Zo pompt de vaatwasser het water goed af.
De hoogte van de afvoer van de vaatwasser hangt van de vaatwasser af. Gemiddeld is dit ongeveer 90 centimeter, er zijn echter vaatwassers waarbij dit ook hoger kan zijn. Je kunt een deel van de afvoer afzagen, of een los stuk kopen en aan het bestaande deel toevoegen om het te verhogen naar wens.
Ieder toestel heeft een eigen waterkraan nodig, ook met beluchter (voor de wasmachine; voor de vaatwasser weet ik niet zeker). Voor de vaatwasser is een speciale sifon met slangtule in de handel. Op die tule zet je de vaatwasser afvoer vast, bovenin de sifon steek je de wasmachine slang.
Met een wasmachine verhoger komt jouw wasmachine een stuk hoger te staan. De meeste verhogers verhogen de wasmachine maar maximaal 40cm. Onze wasmachinekast verhoogt de wasmachine 60cm, waardoor deze op de ideale werkhoogte komt. Nu hoef je nooit meer bukkend de was te doen, wat veel rugklachten kan voorkomen.
Wasmachines hebben een standaard breedte van 60 cm en hoogte van zo'n 85 cm. De diepte is afhankelijk van het vulgewicht. Meestal 60 cm, maar dat kan ook wel 70 cm zijn. Een wasmachine met een hoger vulgewicht neemt dus meer ruimte in.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.