Als je zout wilt toevoegen aan de Koivijver in de winter dan raad ik je aan om 3kg zout te gebruiken per 1000 liter water. Voeg het zout niet in een keer aan het water toe, maar deel het op in vier en voeg vier dagen achter elkaar zout toe tot je op bovenstaande verhouding zit.
Gebruiksaanwijzing: Bereken eerst de inhoud van uw vijver en voeg dan 1 kg vijverzout per 1000 liter water toe. Ververs eens per maand 20% van uw vijverwater en voeg dan 0,5 kg vijverzout per 100 liter water toe.
Vijvers met planten: voeg 1,25 kopjes vijverzout toe voor elke 100 gallons vijverwater . Vijvers zonder planten: voeg 2,5 kopjes vijverzout toe voor elke 100 gallons vijverwater.
Zwembadzout bijvullen: voeg 1,75 kilogram zout toe per 1000 liter water.
Vijverzout wordt vaak gebruikt als een soort allround 'middel' in de vijverwereld. Het biedt bepaalde voordelen voor het welzijn van de vissen en heeft in de winter ook enkele interessante eigenschappen. Vissen hebben een natuurlijke slijmlaag die hen beschermt tegen bacteriën en parasieten.
Het gebruik van zout: Zout is een goedkoop en effectief middel om algen te verwijderen. Strooi zout over de algen en laat het een paar uur intrekken. Spoel daarna af met water.
Ideaal zoutgehalte in koivijvers
Zoals we hierboven al zeiden, is het belangrijk om te weten hoeveel zout in een vijver genoeg is en hoeveel te veel is. Als u zout aan uw vijver toevoegt en geen waterplanten hebt, gebruik dan 2½ kopje zout per 100 gallons water en verdeel het vijverzout gelijkmatig over de rand van uw vijver.
Per liter gekookt water heeft u 9 gram zout nodig.
Gebruik altijd speciaal vijverzout. Dit bevat geen jodium en anti klontermiddelen. Je hebt twee soorten. Zouttabletten en gewoon zout.
Gemiddeld draait een zoutwatersysteem 4-5 uur per dag, door de timerfunctie kun je gemakkelijk instellen wanneer het systeem aan gaat en voor hoeveel uur.
Wat betreft het soort zout dat u in uw koivijver moet gebruiken, vermijd tafelzout en gejodeerd zout. Zout is giftig voor koi als het gedurende langere tijd in hoge doseringen wordt gebruikt. Als u er te veel van gebruikt, worden hun nieren uitgeschakeld en is dit een van de redenen waarom veel mensen koi hebben met "pop-eye" of symptomen zoals waterzucht.
pH Pal plus digitale pH-pen
Het enige wat u hoeft te doen is het apparaat aan te zetten en in het vijverwater te dompelen. De Koi Medic levert nauwkeurige resultaten en is zeer eenvoudig te gebruiken, zet het apparaat gewoon aan en houd het in de vijver. Binnen een paar seconden geeft het LCD-scherm de zoutconcentratie weer, gemeten in percentage. Meet nauwkeurig van 0,01% tot 1%.
Volwassen in Nederland krijgen per dag ongeveer 9 gram zout binnen (mannen 9,9 g, vrouwen 7,5 g). De maximale hoeveelheid zout per dag ligt voor kinderen iets lager, namelijk: • 1-3 jaar: maximaal 3 gram, • 4-6 jaar: maximaal 4 gram, • 7-10 jaar: maximaal 5 gram, • boven de 10 jaar: maximaal 6 gram.
Schuim op het vijverwater
Schuim ontstaat door een opeenhoping van afvalstoffen en een gebrek aan calcium en magnesium. Dit kan het gevolg zijn van: Teveel Voeren: Overvoeding of voer met een hoog eiwitgehalte. Slechte Filterwerking: Nieuw filtermateriaal kan bijdragen aan schuimvorming.
Zout tegen schimmels bij vissen kan helpen maar werkt eerder preventief. Wanneer een vis een ziekte onder de leden heeft, geneest een vis vaak niet door alleen zout toe te voegen. Als je zout toevoegt aan het aquarium laat de vis zijn slijmhuid los.
Hoe vaak vijverbacteriën toevoegen? Het is aanbevolen om twee keer per jaar vijverbacteriën toe te voegen; eenmaal in het voorjaar om de vijver op te starten, of na het aanleggen van een vijver en eenmaal in het najaar om de vijver te helpen de winter door te komen.
Gebruik een meetlint om de exacte grootte van de vijver te berekenen – in gallons – voordat u verdergaat. Door 1 pond zout per 100 gallons water toe te voegen, brengt u het zoutgehalte op 0,1 procent. Om parasieten te doden, moet u dat niveau langzaam opvoeren tot 0,3 procent in de loop van drie dagen.
Het is niet aangewezen zout aan de vijver toe te voegen. Zout heeft meer nadelen dan voordelen en wordt vooral gebruikt bij zieke vissen in een afzonderlijk bad geplaatst (dus niet in de vijver) om hen te helpen met hun osmoseregeling. Zeevissen leven in water dat zouter is dan hun eigen lichaamsvocht.
Strooi het zout langzaam in de vijver, zodat er geen stapels zout op de bodem van de vijver blijven liggen. Wij raden af om continu zout in een vijver te gebruiken . Een gezonde Koi heeft geen extra zout nodig in zijn omgeving, hij is perfect aangepast aan een omgeving met een zeer laag zoutgehalte.
Voor elke liter water heb je ongeveer 1 theelepel zout nodig, of zoveel zout dat het water een klein beetje zout smaakt.
Een snufje zout in je eten maakt niet zo veel verschil. Om het kookpunt van 1 liter water met 0,5 °C te verhogen, moet je 58 gram zout toevoegen – dat is veel meer dan de 2-4 gram zout die we gemiddeld gebruiken. Als je echt energie wilt besparen, kun je beter de hoeveelheid kookwater zo veel mogelijk beperken.
Wij raden aan om fijn keukenzout zonder jodium te gebruiken.
De aanbevolen zoutconcentratie voor koi is 3 ppt , wat overeenkomt met 3 kg zout per 1000 liter water. Neem de schatting voor het volume van uw vijver en vermenigvuldig deze met 3 om te berekenen hoeveel zout u aan uw vijver moet toevoegen.
Plaats de Koi voorzichtig in de zoutoplossing en laat hem 10 tot 20 minuten in de dip zitten, afhankelijk van hoe de vis met de behandeling omgaat. Als u vermoedt dat er sprake is van kieuwziekte, gebruik dan een veel zwakkere oplossing (1,5 oz @ 10 min).
De formule voor het gebruik van zoutgehalte om watervolume te meten is gebaseerd op een algemene vermenigvuldiger: Eén PPT (parts per thousand) = 1 pond zout toegevoegd aan 1.000 gallons vijverwater . Vijverwater weegt 8,34 pond per gallon. 1.000 gallons ÷ 8,34 pond = 119,90 of 120 voor eenvoudigere wiskunde.