Er zijn er vijf: De Landsbond der Christelijke Mutualiteiten. De Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen. Het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten.
Er zijn in België 5 erkende landsbonden, onderverdeeld in 60 voornamelijk regionaal georganiseerde ziekenfondsen: 20 Christelijke Mutualiteiten. 13 Socialistische Mutualiteiten. 10 Liberale Mutualiteiten.
De 3 grootste mutualiteiten in Vlaanderen zijn: De Christelijke Mutualiteit. Het Onafhankelijk Ziekenfonds. De Socialistische Mutualiteit.
Dit waren ziekenfondsen opgericht door lokale medici die veelal ook in het bestuur waren vertegenwoordigd, zoals het Algemeen Ziekenfonds Amsterdam (AZA) en het Algemeen Ziekenfonds Rotterdam (AZR). Dit waren ziekenfondsen die door de verzekerden zelf werden opgericht en bestuurd.
Beide woorden worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt, zij het met een duidelijke voorkeur voor ziekenfonds. Mutualiteit wordt door veel mensen niet als standaardtaal geaccepteerd. Mutualiteit komt echter ook voor in de officiële naam van sommige ziekenfondsen.
In 2006 schafte Kabinet-Balkenende II het ziekenfonds af en dat maakte plaats voor het huidige zorgstelsel. Dit stelsel ontving in eerste instantie veel kritiek, op zowel zorgverzekeraars als op ziekenhuizen en de minister. Uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premies bekendmaken.
Volgens de ranglijst die Spaargids.be bijhoudt, is het Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ) met voor alleenstaanden zonder personen ten laste een lidgeld van 102,48 euro en Partena met 102,00 euro. Het goedkoopste ziekenfonds is de Socialistische Mutualiteit van Brabant met 81,60 euro per jaar.
Nederland kent op dit moment elf zorgverzekeraars (concerns) die bestuurder zijn voor één of meerdere labels, verzekeraars en/of volmachten. De vier grootste zorgverzekeraars zijn: Zilveren Kruis (Achmea), VGZ, CZ en Menzis.
VGZ heeft vier varianten van de basisverzekering, CZ drie. Ook bieden ze allebei het Zorg voor de Zorg-pakket (speciaal afgestemd op werken in de zorg) en diverse aanvullende pakketten aan. Met CZ en VGZ maken we scherpe afspraken over de premie, collectiviteitskorting en de inhoud van de aanvullende pakketten.
Achmea is het grootste verzekeringsconcern voor zorgverzekeringen in Nederland met een marktaandeel van 27,7 procent in 2021. Zilveren Kruis is met 3,5 miljoen verzekerden verreweg de grootste verzekeraar van het concern.
Hoe bepaal je welk ziekenfonds het beste bij je past? Dit hangt af van je persoonlijke situatie, wensen en budget. De jaarpremie tussen goedkoopste en duurste ziekenfonds kan zo 100 euro verschillen, al zullen hierbij ook totaal verschillende zaken worden vergoed.
In België is het afsluiten van een ziekte- en invaliditeitsverzekering voor iedereen verplicht. Als u legaal in België verblijft, kunt u zich meestal zonder problemen aansluiten bij een ziekenfonds naar keuze.
Kan ik zomaar van ziekenfonds veranderen? Je kan altijd besluiten om van ziekenfonds te veranderen, de echte overstap gebeurt pas in het begin van elk nieuw kwartaal.
Hoeveel bedraagt bijdrage ziekenfonds? Hoeveel je moet bijdragen aan je ziekenfonds is afhankelijk van het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent. Het bedrag schommelt tussen 81,60 en 102,48 euro per jaar. Je vindt een overzicht per ziekenfonds in de tabel bovenaan.
De verplichte jaarlijkse bijdrage voor de Vlaamse sociale bescherming betaal je aan Helan Zorgkas. Je betaalt 54 euro (of 27 euro als je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming).
We betalen je medische kosten terug en regelen je vervangingsinkomen zonder veel gedoe. Zo kan jij focussen op beter worden. We zijn ook zoveel meer dan een ziekenfonds. Wij hebben voor jou ook betaalbare verzekeringen, kinderopvang, kraamzorg, thuiszorg, huishoudhulp, vakantiekampen en een Zorgwinkel.
Als je niet bent aangesloten bij een ziekenfonds, of je bent niet in orde met je bijdragen helpt het OCMW je om je zaken in orde te maken met het ziekenfonds. Ofwel sluit het OCMW je aan bij een ziekenfonds van je keuze, ofwel regulariseert het jouw situatie bij je ziekenfonds, als je niet meer in orde bent.
Het CAK meldt u aan bij een zorgverzekeraar als u geen zorgverzekering heeft. Het CAK houdt de premie in op uw inkomen. Heeft u medische zorg nodig terwijl u nog geen verzekering heeft? Dan betaalt u de kosten zelf.
Iedereen moet zich verplicht aansluiten bij een mutualiteit of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV) om te kunnen genieten van het verzekeringssysteem voor de gezondheidszorg.
De belangrijkste verklaring voor de toenemende kosten is technologische vooruitgang: dankzij nieuwe medicijnen en technieken zijn ziektes steeds eerder op te sporen en steeds vaker te genezen. Die nieuwe medicijnen en technieken zijn vaak duur. Bovendien zijn ziektes waar je vroeger aan doodging nu te genezen.
Menzis als merk is ontstaan op 1 januari 2006 uit een fusie tussen Amicon (ontstaan uit fusie RZR en Oost-Nederland Zorgverzekeraar), Geové en NVS.
De kosten van het publiek ziekenfonds zijn een vast percentage van het jaarlijks inkomen van een inwoner van Duitsland. Dit percentage is 15.5 procent, maar hiervan wordt 7.3 procent betaald door de werkgever. Dat betekent dat je totaal 8.2 procent van je jaarlijkse inkomen moet afstaan aan het ziekenfonds.