Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
In de meeste keukens zal een 3×25 Ampère aansluiting voldoende zijn. Dit heeft meestal geen invloed op de vastrechtkosten. Grote inductiekookplaten als de inductiekookplaat 5 zones, wellicht met bakplaat, hebben een nog hogere aansluitwaarde (11000 Watt).
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je groepenkast.
Dit is gevaarlijk, aangezien deze groep mogelijk overbelast raakt. Wij krijgen regelmatig meldingen waarbij de elektriciteitsleidingen volledig zijn doorgebrand. Het gevaar van overbelasting en elektriciteit wordt vaak onderschat, daarom adviseert SnoWi de combimagnetron op een aparte groep aan te sluiten.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
De meeste gestelde vragen over een combimagnetron:
kan de combimagnetron samen met de magnetron op één groep? kan de combimagnetron samen met de koelkast op één groep? het antwoord is nee..
Grote apparaten met een hoog vermogen moeten echt allebei een aparte groep hebben. Het vermogen van de apparaten is te hoog om een groep te delen. Als je een vaatwasser samen met de oven op dezelfde groep aansluit is dat dus in strijd met de installatie normen.
Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
De aansluiting dient conform het AREI te gebeuren. wordt best in 6mm² soepele geleider uitgevoerd met kabelschoentjes. een aparte zekering van 25A maar ook best met 100mA verliesstroomschakelaar.
Formeel zal de oven op een apparte groep moeten. Opgeteld komen de 2 apparaten niet boven de 3680 watt uit en zal dit geen probleem zijn. Als men een installatie ontwerpt dient men zich er aan te houden. Als het gaat om een oud huis geldt de oude regel van max 3500 watt.
In de meeste huishoudens (met een 1-fase hoofdaansluiting) gebeurt dat door in de groepenkast een speciale fornuisgroep te plaatsen. Kookte je in je oude keuken nog op aardgas en ga je in je nieuwe keuken elektrisch koken? Dan heb je in je groepenkast een extra fornuisgroep of een 3-fase kookgroep nodig.
Als er nieuwe groepen nodig zijn, moet je weten dat er per aardlekschakelaar maximaal vier groepen aangesloten mogen worden. Als je er dus meerdere nieuwe groepen bij moet plaatsen, is de kans groot dat je ook extra aardlekschakelaars nodig bent.
Nee, met alleen een isolatieplaat stroomt er warme lucht langs de achterkant van de koelkast, waardoor deze zijn warmte niet goed kwijt kan.
Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen. Ook voor keukenapparaten die veel stroom gebruiken is een aparte groep nodig. Denk aan een inductiekookplaat, vaatwasser, oven of magnetron.
230 volt in Nederland
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden. Het vermogen wordt immers berekend door de spanning te vermenigvuldigen met de geleverde stroomsterkte.
"De huidige automaat (die je door een 20 ampere moet vervangen) kan je dan gebruiken voor de oven, de dampkap en de koelkast. Wil je het helemaal goed doen dan voorzie je voor de oven een aparte automaat van 20 ampere."
Neen een verlengsnoer is daarvoor niet geschikt, maak liever een deugdelijk stopcontact op de juiste plaats.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact.
Vriezers hebben in de regel geen grote stromen. Kan prima op een verlengsnoer.