Hoeveel kilo zand of grind kan er in de voet van een vrijstaande bokszak? De maximale hoeveelheid zand en grind is 140 kilo. We raden aan te beginnen met 100 kilo, dit is voor de meeste gebruikers al genoeg.
Het is hierbij belangrijk om alleen droog zand te gebruiken en de voet te voorzien van een binnenzak. Dit kan een kant en klare verpakking met zand zijn waar de zak nog omheen zit, een vuilniszak met los zand of een andere creatieve oplossing. Hierdoor verleng je de levensduur van je bokszak!
Veel gebruikte vullingen zijn leer snippers, textiel snippers, zaagsel, zand, rubber, plastic balletjes of zelfs rijst. Als je een niet al te zware bokszak nodig hebt kies je voor textiel snippers. Maar als je een bokszak nodig hebt die zwaarder is kun je kiezen voor zand.
Voor kinderen is een bokszak van 20 kilo al voldoende, voor tieners en beginners een bokszak van 30 kilo en voor gevorderden tenminste 40 kilo. Hoe zwaarder de bokszak is hoe minder deze beweegt/zwiert.
Limited Boxing ǀ Bokszak
Niet voor niets is deze bokspaal als beste uit de test gekomen. De Limited Boxing ǀ Bokszak staat op een zeer stevige vulbare voet waardoor jij niet bang hoeft te zijn dat hij snel omvalt. De bokspaal heeft een lengte van 160 cm en is daarmee geschikt voor jong en oud.
Je zou een bokszak zelfs kunnen gebruiken om te kickboksen. Een boksbal is dat echter niet. Deze ”sparringpartner” is meer geschikt voor het trainen van snelheid. Een boksbal geeft minder weerstand en het trainen hiermee vraagt meer behendigheid.
Kies voor de juiste bevestigingsmaterialen…
Een bokszak kan je ophangen met een plafondbeugel of een muurbeugel. Hang de bokszak niet te hoog op. Je kunt het beste aanhouden dat de bovenkant van de bokszak 10 cm hoger hangt dan jouw lichaamslengte De langere bokszakken dienen 30 cm boven de grond te hangen.
Er zijn verschillende opties om wel een bokszak buiten te gebruiken. De bokszak kan namelijk tijdens gebruik prima even buitenhangen. Haal je de bokszak na gebruik weer binnen en droog je deze af dan is er niets aan de hand en kan de bokszak gewoon buiten gebruikt worden.
Je kunt het plafond of een muur gebruiken om je bokszak aan op te hangen. Aan het plafond kun je een plafondbeugel voor bokszak of een stalen bout met een oog bevestigen. De zolder is vaak de beste plek om een bokszak op te hangen omdat daar vaak stevige houten constructiebalken van het huis lopen.
Een bokszak is een goede manier om thuis te trainen. Hierbij heb je de keuze tussen een klassieke hangende bokszak en de staande bokszak. Zeker thuis kan zo'n staande bokszak handig zijn, want je kan niet zomaar overal een bokszak ophangen.
Het is het makkelijkst om de voet van de bokspaal samen met iemand te vullen. Een trechter is ook erg nuttig. Zo gaat het er niet naast en kun je er grotere hoeveelheden doorheen gooien. De ene persoon houdt de trechter vast en de ander doet het water, zand of grind erin.
De bokszak aan het plafond hangen: zo doe je dat. Kies een balk uit: Steunbalken lopen door het plafond, vaak met 40 cm tussenruimte. Je kunt op het plafond kloppen: bij een hol geluid zit er geen balk, bij een dof geluid wel. Gebruik een oogbout om de zak aan te hangen.
Zo kunt u bij ons de Classic bokszak kopen voor slechts 44,95 euro, maar ook het complete bokszakpakket van Victory Sports voor 100 euro, een kant en klaar pakket inclusief bokszak van 150cm, muursteun voor de bevestiging en stevige zakhandschoenen.
De lengte van een bokszak hangt af van je training. Gebruik je de bokszak alleen voor boksen (alleen stoottechnieken dus) dan volstaan een lengte van 100 cm of 120 cm. Wil je ook traptechnieken trainen? Dan is een bokszak van minimaal 150 cm nodig.
Bokszakken kopen doe je snel en gemakkelijk bij bol.com. Met een bokszak kan je thuis of op de sportschool je vechtsportvaardigheden en je conditie verbeteren. Welke bokszak het best bij jou past is afhankelijk van jouw niveau.
Naast snelheid, techniek, kracht en uithoudingsvermogen traint een speedball ook je reflexen. Doordat je ritmisch te werk gaat, moet je op het juiste moment toeslaan. Deze manier van trainen geeft je dus betere reflexen, waardoor jij niet meer te stoppen bent.
Doe je twee tot drie keer per week een intensieve bokszaktraining, dan zul je snel merken dat je conditie met sprongen vooruit gaat, je vet begint te verbranden en je meer spiermassa krijgt.
Als je altijd minimaal drie keer per week krachttraining (fitness) hebt gedaan, zit het meestal qua kracht wel goed. Boksen is echter een combinatie van beide. Dus als onervaren sporter raden wij twee keer per week aan. Als ervaren sporter is dit zo'n drie tot vier keer per week.
Doe 'sprintjes' van 30 seconden per keer om uithoudingsvermogen op te bouwen in je armen. Neem een zware bokszak en plaats in 30 seconden zoveel stoten als je maar kunt. Focus op snelheid, niet op kracht, bij het stoten. Na 30 seconden neem je 30 seconden rust en herhaal je de oefening vervolgens 4-5 keer.
Als je een soepele ruggengraat, nek en schouders hebt, kun je gemakkelijker rekken en strekken en dát resulteert uiteindelijk weer in krachtigere en hogere trappen. Rekken als onderdeel van een goede warming-up is zeker nuttig, maar nog belangrijker is om je bewust te zijn van de conditie van je hele lichaam.
Probeer tijdens het sparren dus dicht bij je tegenstander te komen. Soms moet je hiervoor de eerste klap incasseren om daarna zelf aan te kunnen vallen. Beter is het natuurlijk om je bovenlijf zo in beweging te houden dat je hem kan ontwijken. Een bewegend doelwit blijft moeilijk te raken.