PV. PV-panelen of een fotovoltaïsche installatie zal zorgen voor een daling van het E-peil van 1-1.5 E-punt per paneel (afhankelijk van het vermogen van het paneel).
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.
De 3 belangrijkste factoren voor een laag E-peil: isolatie, luchtdichtheid en ventilatie. Je dak, muren, plafond en vloeren: om je energiefactuur én je E-peil fors te doen dalen, zul je je woning optimaal moeten isoleren. Zonder een dikke isolatielaag zullen alle andere energiezuinige ingrepen amper effect hebben.
Bij bouwaanvragen (residentieel) voor ingrijpende renovaties (IER of ingrijpend energetische renovaties) in 2021 verandert niets in vergelijking met een bouwaanvraag in 2020: het E-peil is maximaal E70.
Als de woning niet voldoet aan de EPB eisen, wordt een administratieve boete opgelegd aan de bouwheer. Indien de verslaggeving niet correct gebeurde, wordt de verslaggever beboet.
Hoe efficiënter de technieken (of hoe energiezuiniger), hoe lager het E-peil. Alle technieken hebben hier invloed: ventilatie, warm tapwater, verwarming, hernieuwbare energie (PV of zonneboiler).
als voor bouwaanvragen in 2022 een E-peil van E25 wordt behaald (in plaats van E30); als voor bouwaanvragen vanaf 2023 een E-peil van E20 wordt behaald (in plaats van E30).
Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is.
Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Voor 2019 geldt een E-peil eis van E-40. Maar dit zal verder dalen tot vanaf 2021 bijna energie neutraal E-30.
EPC staat voor energieprestatiecertificaat.
Het E-peil (enkel in het geval van nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties) De energieprestatiescore. De U-waarde van de isolatieschil (daken, muren, vensters…) Aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken.
Door een warmtepomp te gebruiken om je woning te verwarmen en/of voor sanitair warm water, kan je E-peil een heel stuk naar beneden gaan. Met behulp van warmtepompen zakt het E-peil gemiddeld 20 tot 30 punten.
Wat betekent E-peil 20 op uw energiefactuur? Met een Epeil van 20 heb je 2 voordelen. Geen onroerende voorheffing gedurende 5 jaar De overheid geeft een korting van 100% op onroerende voorheffing gedurende de eerste 5 jaar.
Vanaf 2021 is de BEN-norm verplicht voor nieuwbouwwoningen. Dit betekent dat je woning moet voldoen aan de EPB-eisen. Zo moet je een maximaal E-peil van 30 en S-peil van 31 halen en een minimaal aandeel energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water uit groene energiebronnen halen.
In Nederland geldt voor woningbouw sinds 2006 een eis van 0,8. De EPC-berekening is opgenomen in het bouwbesluit, en sinds 1995 is het verplicht deze bij een bouwaanvraag in te dienen. Vanaf 2011 geldt de strengere norm van 0,6 voor woningen. Vanaf 2015 is de EPC-norm voor woningen veranderd naar 0,4.
Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft. Een kengetal van 180 of lager kan je anno 2015 dus als goed beschouwen.
voor nieuwbouw (of gelijkaardige werken) mag het E-peil maximaal E35 zijn, als een laatste stap richting BEN (E30) vanaf 2021. Tot eind 2019 mag het E-peil maximaal E40 zijn; voor ingrijpende energetische renovaties gaan we naar maximaal E70. Tot eind 2019 mag het E-peil voor een IER maximaal E90 zijn.
Het S-peil houdt rekening met de verliezen naar de buitenomgeving, de grond en naar aangrenzende onverwarmde ruimten (AOR), net zoals het K-peil. Daarnaast brengt het S-peil ook de verliezen doorheen alle scheidingsconstructies (muren, vloer, deuren, …) naar aangrenzende verwarmte ruimten (AVR) in rekening.
Het 'S-Peil' of 'schilpeil' drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal.
Bij verkoop of verhuur van een nieuwbouw (residentiële en niet-residentiële eenheden) moet een EPC aanwezig zijn vanaf het moment dat een gebouw of gebouweenheid te koop of te huur gesteld wordt.
EPB staat voor 'EnergiePrestatie en Binnenklimaat'. De energieprestatieregelgeving legt eisen op voor isolatie, installaties, ventilatie en oververhitting.
Als u een nieuwbouwwoning bouwt moet u zich houden aan de vastgelegde eisen op het gebied van isolatie, ventilatie, energiezuinigheid, ... (EPB-eisen). Zo moet er bijvoorbeeld ook een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt. Die EPB-eisen worden steeds strenger.
Bij bouwtechnische eisen kun je denken aan de afmetingen van ruimtes en doorgangen. Aan de sterkte van de constructie, brandwering en rookontwikkeling, vluchtroutes, geluidswering en vochtwering. Maar ook aan zaken als energiezuinigheid, daglicht en waterafvoer.