Uit onderzoek blijkt dat je maximaal 40 woordjes per dag kan leren en onthouden. Een raar fenomeen: bij een rijtje van 10 woorden heb je 8 herhalingen nodig voor je het kent, bij een rijtje van 20 woorden moet je ieder woord 30 keer herhalen! Teveel woordjes ineens is dus tijdverspilling.
Om een tekst op niveau A1 te begrijpen moet je 1000 woorden kennen. Voor een tekst op niveau A2 heb je 2000 woorden nodig. Om een tekst op niveau B1 goed te kunnen lezen moet je 5000 woorden kennen. En voor een tekst op niveau B2 heb je ±10.000 woorden nodig.
Hij toont aan dat 300-500 woorden per jaar intentioneel door directe instructie kunnen worden aangeleerd (8-10 woorden per week). Maar kinderen in de schoolgaande leeftijd blijken gemiddeld zo'n 3000 nieuwe woorden per jaar bij te leren.
En als je weet dat herhaling de basis is van leren, betekent dit ook dat je in die tijd dus al die woorden moet herhalen, niet zozeer als rijtje woorden maar juist in een verhaal of in een gesprek. Dat betekent redelijk veel werk, en in dat tempo kan je best in een paar maanden heel wat woordenkennis opdoen.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
De gemiddelde woordenschat van een volwassene bedraagt ongeveer 42.000 woorden, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mensen met een zeer grote woordenschat kennen ongeveer 52.000 woorden, terwijl mensen die weinig taalvaardigheid hebben slechts 27.000 woorden gebruiken.
Tot en met het achtste jaar komen daar ongeveer 600 woorden per jaar bij en van het negende tot het twaalfde jaar tussen de 1.700 en 3.000 per jaar. Op twaalfjarige leeftijd hebben kinderen de beschikking over ongeveer 17.000 woorden. Volwassene hebben gemiddeld een woordenschat van zo'n 50.000 tot 70.000 woorden.
Slim Stampen is gebaseerd op het principe van spreiding en toetsing. Spreiding houdt in dat het leren van feitjes effectiever is als er een grotere tijdsspanne zit tussen de herhalingen. Toetsing houdt in dat leren effectiever is als de leerling actief het antwoord ophaalt, in plaats van nog een keer overlezen.
Wanneer je zelf actief met het woord aan de slag gaat, onthoud je het beter. Maak een simpele zin waaruit de betekenis van het woord blijkt. Je kunt ook meerdere woorden combineren in een zin of in een verhaaltje. Ook hier geldt: hoe gekker het verhaal, hoe beter je het onthoudt!
WRTS is al 15 jaar het meestgebruikte overhoorplatform voor het leren van woordjes en begrippen, zowel voor thuis als op school. Leerlingen kunnen met een e-mailadres gratis een account aanmaken en direct aan de slag met oefenen.
Meeste talen & meeste woorden
Papoea-Nieuw-Guinea is het land waarin de meeste talen worden gesproken, namelijk 840. Daarnaast is het Engels de taal met de meeste woorden, namelijk ongeveer 750.000 (en er komen elke week nog nieuwe bij).
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen van 10 maanden gemiddeld tussen de nul en 20 woorden begrijpen, kinderen van 13 maanden gemiddeld 50 woorden, kinderen van 14 maanden gemiddeld 100 woorden en kinderen van 2 jaar en 6 maanden zelfs 615 woorden.
Een kind van 18 maanden gebruikt gemiddeld 50 woordjes, terwijl een kind van 2 jaar gemiddeld 200 woordjes gebruikt. Vervolgens gaat het kind woorden combineren tot korte 2-woords zinnetjes (zoals "jas aan" of "papa bal"), korte zinnetjes produceren en steeds meer vragen stellen.
U zit ongeveer op niveau B1. 51 – 60 Je kent ongeveer 5100 tot 6000 woorden. U zit iets boven niveau B1. 61 – 70 Je kent ongeveer 6100 tot 7000 woorden.
Nederlands referentiekader van taalniveaus
Niveau 1F: "basisgebruiker", basisonderwijs. Niveau 2F: "onafhankelijke gebruiker", VMBO, MBO-1, MBO-2 en MBO-3. Niveau 3F: "onafhankelijke gebruiker", HAVO en MBO-4. Niveau 4F: "vaardige gebruiker", VWO.
Toch wordt het wereldwijd door meer dan 24 miljoen personen gesproken. Hiermee is het de meest gesproken taal ter wereld die nauw verwant is aan het Engels. Met andere woorden, het Nederlands lijkt van alle talen het meest op de Engelse taal.