1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): u bent dronken, u kunt absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Drink je niet regelmatig? Dan heeft alcohol al bij minder glazen een sterker effect op je. Met andere woorden: iemand die bijna nooit drinkt, kan al dronken worden van 2 glazen wijn.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
In bier zit minder alcohol dan bijvoorbeeld in sterke drank. Maar het glas van een shotje is dan ook veel kleiner dan een bierglas. Zo zit in elk standaardglas (zoals je deze in de horeca bestelt) uiteindelijk evenveel alcohol! Qua alcoholpercentage staat 1 (klein) shotje dus gelijk aan 1 (groter) glas bier.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Droge en zware wijnen
De suikers zijn dan nog niet geheel uitgegist, waardoor er restsuikers overblijven die de wijn een zoete smaak geven. Daarom kan je beter een droge en zware wijn drinken als je snel aangeschoten of dronken wil worden. Hierbij kan je denken aan rode of droge wijn denken.
Dit zijn chemicaliën die worden geproduceerd wanneer alcohol wordt gefermenteerd. In donkere dranken zoals rode wijn zitten hier veel van in. Wanneer jij drankjes drinkt waarin veel van dat soort stoffen zitten, ervaar je een intensievere kater.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnenkrijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt. Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong.
Bij 5 promille kun je in coma raken. Uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk worden verdoofd dat ook het ademhalingscentrum verlamd raakt. Dit is dodelijk.
Ja, je kan nooit dronken zijn en toch te veel drinken. Volgens de Gezondheidsraad heeft alcohol voor volwassenen een laag risico bij maximaal 1 glas per dag. Als je meer dan de aanbevolen maximum hoeveelheid drinkt en je hebt er geen last van, dan betekent dat niet dat er niets in het lichaam gebeurt.
Het effect van een glas wijn op je lichaam
Je krijgt een warmer gevoel. Je wordt levendiger en meer ontspannen. Het praten lijkt vlotter te gaan. Je smaak, reuk en zicht gaan lichtjes achteruit.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
Een geopende fles rode wijn is wat lastiger smaakvol te houden dan andere wijnen. Binnen twee à drie dagen is de wijn nog te drinken. Bewaar je geopende rode wijn langer, dan gaat dit ten koste van de smaak. Tip: Rode wijn bewaren na openen, kan het beste op een donkere en koele plek.
Elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Op deze manier bevat een standaardglas bier van 5% (250cc), wijn van 12% (100cc) en sterke drank van 35% (35cc) allemaal evenveel pure alcohol (circa 10 gram).
Alcohol prikkelt het slijmvlies van de maag. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk lozen, de maagwand trekt samen en de drank gaat vervolgens langs de ingang weer naar buiten: je moet overgeven.
Het woord aangeschoten – in de betekenis van lichtelijk beneveld zijn, tipsy of teut zijn, tegen dronken aanzitten – komt volgens de verklaringen die op Etymologiebank te lezen zijn van het werkwoord 'aanschieten' en is een uitdrukking uit de jagerswereld (net als bijvoorbeeld 'op het vinkentouw zitten').
Meest populair bij het indrinken zijn pils (of andere lichte bieren) en sterke drank. 25% van wie indrinkt doet dit met sterke drank, zonder verschil in geslacht. Daarnaast drinken mannen eerder in met lichte bieren en vrouwen met wijn.
De studie wijst uit dat je het beste wodka of gin kan drinken om een kater te vermijden. De drankjes die je beter niet kunt drinken zijn rode wijn, rum, whiskey en witte wijn. Drink ook geen goedkope alcohol, deze staan erom bekend veel stofjes te bevatten die zorgen voor hoofdpijn.
1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen – ontremd
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
Het spreekwoord bestaat inderdaad: dronken mensen en kinderen spreken de waarheid. Alcohol neemt remmingen weg. Dit betekent dat men bijvoorbeeld minder schaamte en terughoudendheid opbrengt. Ook kan het zijn dat men meer met zichzelf dan met anderen bezig is waardoor men niet zo gericht is op andermans gevoelens.
Te veel en te vaak alcohol is schadelijk voor je lichaam, bijvoorbeeld voor je lever, slokdarm, maag en darmen. Je kunt last krijgen van moeheid, moeite met slapen, vaak bang zijn of somber. Je hebt kans op verslaving aan alcohol.