Het ministerie van Onderwijs schrijft 11 weken vakantie voor. Voor 2015 stond al in de cao dat je daarvan maximaal drie dagen kan worden teruggeroepen. Hierdoor kom je op een vakantie van 10,7 weken per jaar. Deze 10,7 weken per jaar blijven ook in de huidige regeling van kracht.
Vakantiedagen leerlingen voortgezet onderwijs
In het voortgezet onderwijs is het maximum aantal vakantiedagen 55. Daarnaast krijgen leerlingen 12 roostervrije dagen en 4 vrije feestdagen.
Totaal aantal gewerkte uren per week is 46,9 uur, bij een fulltime-aanstelling (norm werkweek is 40 uur) (Algemene Onderwijsbond, 2017). Figuur 2. Gemiddelde werkweek voortgezet onderwijs. Totaal gemiddelde per week is 45,2 uur, bij een fulltime-aanstelling (norm werkweek is 42,5 uur) (Algemene Onderwijsbond, 2017).
Een fulltime werkweek bestaat in het hoger beroepsonderwijs uit 36, 38 of 40 uur. Op basis van het aantal uren dat u per week werkt, wordt ook het aantal vakantieuren berekend. Werkt u 36 uur per week, dan heeft u recht op 219 vakantieuren per kalenderjaar. Werkt u 38 uur, dan krijgt u 323 vakantieuren.
Vakantiedagen voorgezet onderwijs
Zij hebben bij een werkweek van 40 uur 426 uren vakantieverlof. Dat zijn: 160 uur wettelijke vakantie-uren; 266 uur bovenwettelijke vakantie-uren.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week).
Een leraar in het voortgezet onderwijs verdient tussen € 3.500 en € 7.190 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dat staat in de cao voortgezet onderwijs (cao vo).
Gedurende het schooljaar zijn er 5 vakantieperiodes: de herfstvakantie (1 week) de kerstvakantie (2 weken) de krokusvakantie (1 week)
Voor basisscholen is geen maximaal aantal vakantiedagen vastgesteld. Een basisschool mag maximaal 7 keer per jaar een 4-daagse schoolweek inroosteren. Hierbij tellen weken waarin feestdagen vallen niet mee, tenzij in zo'n week ook nog een vrije dag wordt gepland.
Bij een volledige betrekking van 40 uur per week zijn dat 20 wettelijke vakantiedagen en 33,5 bovenwettelijke vakantiedagen. Uw werkgever moet eerst de wettelijke vakantieuren afschrijven. Volgens de wet vervallen deze uren een half jaar na het jaar waarin u ze heeft opgebouwd.
Totaal gemiddelde per week is 45,2 uur, bij een fulltime-aanstelling (norm werkweek is 42,5 uur) (Algemene Onderwijsbond, 2017).
De lange zomervakantie is ontstaan uit het landbouwverlof en was dus oorspronkelijk een vrije periode om te kunnen helpen op het land en met de oogst.
Geen verplichte schoolvakanties voor mbo en hoger onderwijs
In het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs zijn er geen verplichte data voor de schoolvakanties. Ook zijn er geen adviesdata. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten mogen hun vakantiedata zelf bepalen.
"In de cao van het basisonderwijs heb je drie schalen. Kom je net van de pabo, dan word je ingedeeld in schaal L10, die start bij 2.678 euro bruto en doorloopt tot 4.113 euro. Vervolgens heb je schaal L11, die tot 4.434 euro loopt, en daarna schaal L12, met een maximum van 5.070 euro."
Je kan voor je kind tijdelijk vrijstelling van de leerplicht krijgen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts, het ziekenhuis of ernstige familiegebeurtenissen. Hiervoor vraag je vooraf verlof van school aan.
Op grond van het bovenstaande wordt in schooljaar 2022 – 2023 in 42 weken onderwijs gegeven, waarvan 9 dagen afvallen voor feestdagen en andere vrije dagen (2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag en de vijf roostervrije dagen uit de cao).
41 schoolweken in schooljaar 2020-2021. 41 – vier verplichte feestdagen = 40,2.
Lesgeven kan niet iedereen, maar bijna iedereen kan het leren. Zet bevlogen docenten in opleiding (onder goede begeleiding) voor de klas; alle betrokkenen zullen er wel bij varen.
Gemiddeld vakantiebudget: tussen de 850 en 2500 euro
Op wegwijs.nl schrijven ze dat Nederlanders gemiddeld 850,- euro uitgeven als ze elders vakantie gaan vieren. En volgens het Nibud denkt men gemiddeld 2.492 euro uit te geven aan vakantie.
Het beste antwoord. Het VO heeft op dit moment 7 wk zomer, 1 week herfst, 2 wk kerst, 1 week voorjaarsvakantie en 1 week meivakantie. Het basisonderwijs heeft 1 week zomervakantie minder. Toegevoegd na 1 minuut: Basisonderwijs heeft wel weer vaak een week extra meivakantie of een week in juni.