Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl.
Watermeloen geeft je weerstand een flinke boost met de vitamines en mineralen die de vrucht bevat. Zo dragen vitamine A en C bij aan een sterk afweersysteem. Vitamine C helpt ook bij de opname van ijzer uit voeding. Dit mineraal heeft op zijn beurt een weerstandsverhogende werking, net als koper.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: deze zomerse lekkernij bestaat voor 95% uit water. Daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, vitamine C, lycopeen, bètacaroteen en kalium. Kalium helpt om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren, het heeft een bloeddrukverlagend effect.
Watermeloen is de beste vriend van iedereen die op de lijn let. Een lekker ijsje bevat al snel 300 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid watermeloen maar 45 calorieën bevat. Daarnaast bevat watermeloen geen vet of natrium en nauwelijks cholesterol.
Watermeloen werkt als een natuurlijk diureticum en zorgt er zo voor dat je vaker moet plassen, maar zorgt niet voor een overbelasting van de nieren. Hou je vaker vocht vast, dan is watermeloen dus een ideaal natuurlijk middel om dit te bestrijden.
Kan de spijsvertering verbeteren
Watermeloen is een perfecte combinatie van veel water en een kleine hoeveelheid vezels. Beide ingrediënten zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Vezels geven je ontlasting 'body', terwijl water het spijsverteringskanaal stimuleert.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Ondanks de lage hoeveelheid calorieën in watermeloen, bevat deze vrucht wel veel van een soort fruitsuiker genaamd fructose. Krijg je grote hoeveelheden van deze stof binnen, dan kan dat voor maag- en darmproblemen zorgen. Zo kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, kramp of diarree.
Watermeloen is goed voor je lijn: het werkt vochtafdrijvend, er zitten weinig calorieën in (slechts 37 per 100 gram) én je krijgt er een vol gevoel van (dag snackgedrag!).
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Meloenen bevatten relatief weinig calorieën en juist veel vitamines – een ideale combinatie als je wilt afvallen of je gezondheid wilt verbeteren.
Eiwitrijk kauwen. De pitjes van een watermeloen kun je eten. Ze zijn niet erg smakelijk, dus waarom zou je ze opeten? 100 gram watermeloenpitten (dat zijn er heel wat) bevatten 28,3 gram eiwitten.
De pitten van de watermeloen zijn ook zo super gezond. Ze bevatten onder andere de mineralen fosfor, kalium, magnesium, mangaan en calcium. Super gezonde stoffen waar je lichaam erg blij van wordt. Watermeloenpitten kun je los kopen in diverse gezondheidswinkel.
Maar wat maakt deze meloenen nu zo duur? Net als bij champagne kan het fruit alleen in een bepaalde regio groeien. De zoetigheid van vrucht schijnt een bijzonder fenomeen te zijn, waar mensen graag wat (veel) geld voor neerleggen. De perfecte Yubari-meloen is rond en heeft een uitzonderlijk gladde schil.
Een meloen kun je het beste wassen voordat je hem aansnijdt en opeet. Reden is dat er bacteriën of virussen op schil kunnen zitten. Als je de meloen snijdt, kunnen ze via het mes in de meloen terechtkomen. Je kunt dan ziek worden.
Watermeloen is licht verteerbaar door de combinatie van vocht en vezels. Dit heeft een positief en verzachtend effect bij darmklachten. Echter, bij een FODMAP-beperkend dieet, kan watermeloen beter vermeden worden.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Bij een watermeloenmaag zijn de bloedvaten in het onderste deel van de maag uitgezet. Deze strepen in de maag doen denken aan een watermeloen. De bloedvaten bevinden zich aan de binnenkant van de maagwand onder de slijmvlieslaag. Als de bloedvaten zijn uitgezet kunnen ze gemakkelijk gaan bloeden.
Watermeloen (7,5 gram)
Een hele watermeloen kun je zo in de koelkast leggen, maar wanneer de watermeloen al in stukken is gesneden, dan kun je de losse stukken het beste in alumium- of plastic folie verpakken. Je kunt ze dan drie dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer kun je watermeloen ook bewaren.