Zet je meteen een hele pot thee, reken dan 1 kopje water per theelepel thee (of per builtje). Roer de thee voor het drinken of uitschenken even door: de smaak van de thee onderin het kopje of de pot is sterker dan bovenin.
Richtlijnen: Ga uit van ca 1 à 1,5 gram per dl water. Een mok bevat doorgaans ca 2 dl, een theekopje ca. 175 ml. In theezakjes zit meestal 2 gram thee.
Voor een kop thee gebruik je ongeveer 2 gram losse thee, dit is 10 gram per liter. Zet je een hele pot thee, kijk dan van te voren even hoeveel water erin gaat en spoel de pot een keer om met kokend water om hem voor te verwarmen.
De meest eenvoudige is door thee te maken zoals je gewend bent. Groene thee, witte thee, zwarte thee of Oolong, elke theesoort is geschikt. Houd daarbij rekening met de bereidingswijze/temperatuur die past bij de soort thee. Gebruik twee theezakjes per liter of 5 à 7 gram per liter.
Losse thee is duurzamer, omdat het niet verpakt is in een theezakje. De theezakjes uit de supermarkt zijn maar voor ongeveer 70% biologisch afbreekbaar. De andere stoffen in het theezakje zijn dat niet en er zit ook plastic in verstopt. Niet zo lekker als het in je thee terecht kan komen.
Gebruik een schone en droge theelepel en plaats de 2,5 g thee in een schone, geurvrije en voorverwarmde theepot. Verwarm de theepot en kopjes voor, door ze met heet water te spoelen, alvorens u de thee zet. Giet vers, eenmaal gekookt water op de theebladeren met 220 ml per 2,5 g thee.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
2 gram thee is grofweg 1 theelepel.
Voor witte thee is dit anders, gebruik hiervoor 1 eetlepel dan heb je ook ongeveer 2 gram thee. Zet je jouw thee altijd in een pot van (laten we zeggen) 1 liter? Gebruik dan 5 theelepels thee.
In cold brew ijsthee zitten nog meer antioxidanten dan in thee die je heet zet. Ook zit er véél meer thee in dan in de koude thee (ijsthee) welke je koopt in de super en bevat (zo is gebleken uit onderzoek) het meer antioxidanten dan wanneer je hete thee maakt.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Doe een theezakje in een glas, giet er kokend water op en laat 2 tot 3 minuten trekken. Het water verkleurt alleen onder in het glas.
De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Gelukkig hebben we goed nieuws voor alle hergebruikers: het is niet schadelijk om je theezakjes nog een (paar) keer te gebruiken. Patricia Schutte van het Voedingscentrum vertelt aan Gezondheidsnet (via Happy in Shape) dat theezakjes niet gevoelig zijn voor bacteriën.
Sommige theeglazen zijn dubbelwandig opdat de thee minder snel afkoelt. De inhoud van de meeste theeglazen is ongeveer 0,25 liter.
Het gewicht van de theezakjes bedraagt 4 gram, voldoende voor een theepot.
De meeste thee kopjes zijn 170 tot 200 milliliter kopjes. 2 gram losse thee is ongeveer een eetlepel losse thee.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Je kunt dan de thee beter weggooien. Niet alle soorten thee bevatten overigens looizuur. Zwarte thee bevat bijvoorbeeld geen looizuur (maar wel tannine). Looizuur zorgt voor de soms wrange smaak van thee, maar is niet direct schadelijk voor de gezondheid.
Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is niet zo gevoelig voor bacteriën. Bovendien doe je het theezakje weer in kokend water, waardoor eventuele bacteriën worden gedood. Als je het zakje hergebruikt, wordt de thee wel minder sterk van smaak.
De basisregel is: hoe donkerder de kleur van de thee des te langer je deze kunt bewaren zonder dat de specifieke smaak en eigenschappen verdwijnen. Zwarte thee blijft zelfs 12 tot 24 maanden goed. Pu-erh is de grote uitzondering op de regel. Pu-erh thee wordt namelijk zelfs beter met de jaren.
Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je thee bitter kan gaan smaken. De meest voor de hand liggende oorzaak is het te lang laten trekken van de thee. Hoe langer de theeblaadjes in het water trekken, des te meer smaak deze af gaan geven. Voorkom dat je thee te lang laat trekken en bitter gaat smaken.