Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Koken. Breng ongeveer 1,5 kopje water of bouillon aan de kook voor elke kop linzen of spliterwten . Voeg de linzen toe, laat het water weer koken, zet het vuur lager, dek de pan gedeeltelijk af en laat 30 tot 45 minuten sudderen, afhankelijk van de soort.
Doe de spliterwten samen met het vlees, 2 liter water, de laurierblaadjes en enkele zwarte peperkorrels in een grote soeppan. Breng het water aan de kook en laat dit minstens 2 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer de soep kookt, hoe zachter de erwten worden en hoe meer smaak er vrijkomt.
Benodigdheden: 250 g spliterwten, 1 liter water, 1 klein gesneden ui, 100 g soepgroenten, zout of bouillonblokjes. 1. De erwten hoeft u niet voor te weken enkel wassen en met het water langzaam aan de kook brengen.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen
Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip. Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
Kook de erwten in ongeveer een liter water met de kaneel, kurkuma, chilipeper en de helft van de gember gedurende ongeveer 45 minuten tot de erwten zacht zijn. Wanneer de erwten nog ongeveer 25 minuten kooktijd over hebben, verhit je de olie in een andere pan en voeg je de ui en de resterende gember toe, bak tot ze zacht zijn.
Spliterwten hebben voldoende kooktijd en vocht nodig om zacht te worden in erwtensoep. Week de spliterwten bij voorkeur een nacht in koud water voordat je ze gaat koken. Voeg voldoende water of bouillon toe en laat de erwtensoep rustig koken totdat de erwten volledig zacht zijn geworden.
4. Zet het vuur uit. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en laat het enigszins afkoelen. Voeg de rookworst toe aan de soep om hem te verwarmen (Gelderse rookworst is al gaar en hoeft dus niet te worden geweld).
Of je ze nu weekt of niet, spliterwten moeten worden afgespoeld, gewoon om stof of vuil te verwijderen. Je kunt ze ook in water weken om ze op steentjes te controleren, maar de kans dat je er eentje vindt is klein .
Zie ook de tht op de verpakking. Waarom zijn spliterwten goed voor je gezondheid: Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram.
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan. Houd voor de exacte kooktijd het bereidingsadvies op de verpakking aan.
Twee kopjes zijn gelijk aan 450 gram erwten.
Reken op één blokje per liter. Of maak zelf je bouillon: niet zo heel moeilijk en de inspanning meer dan waard!
Als de erwten erg oud en uitgedroogd zijn , worden ze niet zacht. En als het water dat je gebruikt om de soep te maken hard is met veel opgeloste mineralen die kunnen voorkomen dat de erwten zacht worden. Gebruik dan flessenwater.
Als je de spliterwten mixt, merk je al snel dat er een dikke erwtensoep ontstaat. In een echte Hollandse erwtensoep of snert moet je je lepel kunnen rechtzetten. Valt de lepel om, dan mag je de soep nog wat verder later inkoken.
Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden.
Spoel de gele erwten af. Kook ze in een pan met 1 L water in 25-30 min. beetgaar.
Het is waar, erwten een nacht in water laten weken verkort hun kooktijd. Maar weken is niet per se nodig . Spliterwten koken relatief snel. Ongeweekte erwten hebben 1 tot 2 uur nodig om te sudderen; geweekte erwten hebben ongeveer 40 minuten nodig.
Opwarmen op het fornuis tot het helemaal warm is . Vriezer: invriezen in een diepvriesbestendige ritssluitingszak of -container tot 3 maanden. Ontdooien in de koelkast en opwarmen op het fornuis tot het helemaal warm is. Of, bevroren soep langzaam opwarmen in een pan op laag vuur.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op.
Bonen bevatten namelijk koolhydraten die onvolledig verteerd worden. Deze koolhydraten komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden door de darmflora bewerkt (vergisting) met extra gasvorming. Net als erwten, linzen, kiemgroenten en pinda's.
Beste MF: Een beetje schuimvorming is normaal bij het koken van spliterwten of andere peulvruchten. Een belangrijke bijdrage wordt geleverd door de saponinen, fytochemicaliën die deel uitmaken van de microbiële verdediging van de plant . Saponinen hebben een bittere smaak. Door peulvruchten te weken en af te spoelen voor het koken, kan de hoeveelheid saponinen worden verminderd.