Wij adviseren en gebruiken 1,5 liter water per persoon voor een wandeling van 5 uur. Dat klinkt nog steeds als heel veel water (en dat is het ook voor degene wie het draagt) maar dat heb je wel echt nodig. Wanneer je halverwege een berghut treft, dan kan je de watervoorraad halveren.
Het is belangrijk om zelf te ervaren hoeveel vocht je nodig hebt. Een handige vuistregel is dat je 1,5 keer zoveel vocht dient te drinken als je hebt verloren. Je kunt de hoeveelheid vochtverlies gemakkelijk bepalen door jezelf tijdens voorafgaand en na de trainingen te wegen.
Hoe groot je drinksysteem moet zijn, hangt af van hoeveel water je nodig hebt op je wandeling en hoeveel waterpunten je onderweg tegenkomt. Ik heb zelf een 1.5 liter waterzak, waar ik genoeg aan heb voor wandelingen van een paar uur. Op langere wandelingen is 1.5 liter water voor mij echter niet genoeg.
In 2007 deed de Nijmeegse hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman onderzoek naar deelnemers aan de 4Daagse Nijmegen. Uit de resultaten bleek dat sommige wandelaars aan 2 liter voldoende hadden, terwijl anderen 7 liter moesten drinken om hun vochtbalans op peil te houden.
Drink niet in één keer een hele bidon of fles leeg, want dan kun je last van je maag krijgen. Geschikte dranken tijdens het wandelen zijn water, thee, limonade of sportdrank. Drink geen alcohol, want dit onttrekt juist vocht aan je lichaam.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren is het goed om gelijk na een maaltijd te bewegen. 15 of 20 minuten wandelen is al voldoende om de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Na afloop van een wandeltocht of zware training
Probeer na afloop per half uur zo'n 40 gram gemakkelijk verteerbare en goed opneembare koolhydraten te gebruiken. Denk hierbij aan: pasta, rijst, aardappelen, bananen, brood, suiker, zoet beleg en koolhydraatsupplementen. Probeer per kwartier ook kwart liter te drinken.
Wat deze prestatie precies inhoudt, staat omschreven in onze reglementen. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor deelname is dat jij als deelnemer vier dagen achter elkaar minstens de voor jou geldende reglementaire afstand aflegt. De 4Daagse kent drie afstanden: 30, 40 en 50 kilometer.
De Cougar vervoert maximaal 2.500 liter, de Chinook 10.000 liter.
De meeste rugzakken hebben een apart vak om je waterzak in te stoppen en een gaatje waardoor je het slangetje naar buiten kunt halen. Het slangetje kun je vervolgens vastmaken aan de voorkant van je rugzak. Je hebt daarnaast ook rugzakken met een geïntegreerd drinksysteem.
Veel verse groenten ("in elk geval groente waar veel ijzer in zit, heel belangrijk voor je lichaam"), weinig vlees en veel volkoren producten. “Koolhydraten zijn een goede start van een tocht. Onderweg eten we met name bruin speltbrood, belegd met kaas, pindakaas, jam en soms chocopasta.
Qua water moet je rekenen op 1,5 – 2 liter water per persoon. Wij nemen dit mee in een 2 liter waterzak van Camelbak. Dit is een drinkzak die makkelijk in je rugzak past en dankzij een slangetje kun je water drinken zonder dat je daarvoor de zak uit je rugzak hoeft te halen.
Marathonlopers, toch goed getraind, lopen niet zo maar een vierdaagse wandeltocht, is herhaaldelijk gebleken; een vierdaagse wandelen met een tempo van 5 km betekent dat je ruim op tijd binnen bent, bijv 50 km kost dan 10 uur, je start om 4 uur, je rust in totaal 1 uur en bent om 15 uur binnen.
De meeste deelnemers kiezen voor een stevige wandelschoen of een sportschoen. Wat de perfecte schoen is voor de 4Daagse, is heel persoonlijk. Wel kunnen we je aanraden een stevige schoen aan te schaffen. Het merk LOWA heeft speciaal voor de 4Daagse Nijmegen wandelschoenen ontworpen.
Geschikte producten om te nemen tijdens een hongerklop zijn: energierepen, energiegels, wit brood met jam of stroop, dextrose, sportdrank, winegums. Zorg als je een langere tocht gaat maken dat je altijd een suikerrijk product bij je hebt voor noodgevallen.
Eet twee dagen voor de tocht en de dag van de dodentocht hoofdzakelijk koolhydraatrijke voeding. Eet je laatste koolhydraatrijke maaltijd ongeveer drie uur voor de start. Kies in de eerste plaats voor volkorenproducten.
Ten eerste worden je darmbewegingen gestimuleerd tijdens het hardlopen, waardoor verstoppingen worden voorkomen, maar waardoor je ook naar de wc moet. Ten tweede stroomt je bloed tijdens een langere duurloop naar je actieve spieren, waardoor je spijsverteringsorganen minder bloed, zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Een ochtendwandeling gezond voor lichaam en geest
Je hart, bloedvaten, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, spieren en gewrichten, spijsvertering en hersenen hebben er geweldig baat bij. Je wordt er ook creatiever en gelukkiger van. Alle reden om er zo vroeg mogelijk op de dag mee te beginnen.