Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer.
Waar gaat warmteverlies verloren? Warmte gaat verloren via de gebouwschil. Deze bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de deuren en het dak. Warmte gaat dan ook vaak verloren via ramen, deuropeningen, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en langs naden en kieren.
Vloerisolatie is een uiterst geschikte remedie voor vochtvorming, schimmelvormen en zwammen in huis. Van vocht die uit de kruipruimte je kamer binnentrekt heb je geen last meer. Dit voorkomt - vooral als u dubbel glas heeft - de vorming van schimmel en zwammen in je woning.
Isolatie ramen en deuren: in een doorsnee woning bedraagt het warmteverlies via ramen en deuren ongeveer 15% van het totaal. Isolatie vloeren: goed voor ongeveer 10% van het totaal warmteverlies. Ventilatie: kan oplopen tot 20% van het totale warmteverlies.
Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W).
Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen. Het meeste gaat dus verloren door het dak. Dit komt doordat warme lucht altijd naar een plek met een lagere temperatuur stroomt en omdat warme lucht stijgt.
80 W/m2 – Een goed geïsoleerde woning. Dit kan een nieuwbouw of renovatie zijn. Er is een gemiddeld verlies aan warmte en ventilatie. 100 W/m2 – Een ruimte met gemiddelde bouw isolatie, maar met een groot verlies van warmte o.a. door ventilatie.
Een goed geïsoleerd huis heeft wellicht een verbruik van 0.2m3 per graaddag, en een slecht geïsoleerd huis ongeveer 0.7m3/graaddag. Nu nemen we een buitentemperatuur van 12 graden. Bij een gewenste binnentemperatuur van 20 graden heb je het nu over 8 “graaddagen”.
Vuistregel 2: aantal vierkante meter van je woning
Bekijk het aantal vierkante meters van je woning, in mijn geval 92. Dat vermenigvuldig je met 45 watt (de nieuwbouwnorm voor een woning). Dat komt in mijn geval uit op (92*45w) 4140 watt, een 5 kW warmtepomp past ook in deze berekening!
Hoeveel graden scheelt bodemisolatie? Gemiddeld brengt bodemisolatie de temperatuur in huis tot wel 2 graden hoger in vergelijking met een niet-geïsoleerde vloer.
Met vloerisolatie bespaar je 10-15% op je gasrekening; dat is zo'n 5-7 m3 gas per m2. Vloerisolatie met vloerverwarming bespaart nog meer: 7-9 m3 gas per m2. Daarmee loopt de besparing op je gasrekening zelfs op tot 20%. De kosten van vloerisolatie heb je via de energierekening binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend.
De minimale isolatiechape dikte is 3 cm, maar voor een voldoende isolerende werking kies je beter voor 5 cm. LET OP: isolatiechape is geen volwaardige vloerisolatie door de lagere isolatiewaarde dan gespoten PUR of vloerisolatie platen.
Kou is niet altijd gezond
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
Warmte gaat uit je huis
Dit ligt heel erg aan de isolatie van je woning en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten! Hoe dan ook, gaat warmte altijd uit je huis. Het maakt geen verschil of je nou wel of niet de verwarming 's nachts lager zet, als het buiten kouder is, gaat er altijd wat warmte naar buiten.
Het gemiddelde verbruik van warm water is ongeveer 50 m3 per jaar per huishouden. Dit is te vergelijken met ongeveer 10 GJ. Wil je minder warm water verbruiken?
Bij vloerverwarming wordt je warmtebehoefte teruggerekend naar het vermogen per vierkante meter vloeroppervlak. Door betere isolatie is de hoeveelheid warmte die nodig is steeds lager geworden. In veel gevallen ligt dit tussen de 50-70 Watt per vierkante meter (W/m²) en zelfs lager.
Een veelgehoorde tip om je huis te verwarmen zonder gas is door warme kleding en dikke sokken aan te trekken, maar ook een vloerkleed of tapijt op de grond kan helpen. Een kleed of tapijt zorgt ervoor dat er minder warmte via de vloer verloren gaat, bovendien voelt het warmer (en zachter) aan voor je voeten.