De slowcooker vul je over het algemeen minimaal tot de helft en maximaal tot 2/3e. Een te volle slowcooker bereikt niet de gewenste temperatuur. Zeer belangrijk is de hoeveelheid vocht die je toevoegt. Anders dan bij normaal koken of stoven, ontsnapt het vocht niet uit de slowcooker.
Een slowcooker is een elektrische pan waarin je gerechten op een heel lage temperatuur kan stoven, sudderen en koken. Het proces is eigenlijk heel simpel: voeg al je ingrediënten met een beperkte hoeveelheid vocht in de pan en een aantal uur later heb je een heerlijke smaakvolle, sappige maaltijd.
Slowcooker energieverbruik
Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas of een oven. Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van een slowcooker.
Op de lage (low) stand kun je slowcooker voor langere tijd aanzetten. Bijvoorbeeld de hele dag of de hele nacht. Op de lage stand duurt het langer voordat de slowcooker op temperatuur is gekomen, dan op de hoge stand. Op de hoge stand (high) gaat het op temperatuur komen een stuk sneller.
Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.
De temperatuur van een slowcooker is zo'n 80 ºC op stand low en 90 ºC op high. Op zulke lage temperaturen zal een oven een stuk minder goed functioneren. Gebruik je de oven als alternatieve slowcooker, dan zul je voor veel slowcooker recepten de bereiding dus wel een beetje moeten aanpassen.
Een liter water aan de kook brengen kost op inductie ongeveer 40 procent minder tijd dan op een keramische kookplaat. Langzame kooktechnieken, zoals sous-vide (vacuümkoken) en koken met een slowcooker, kosten vaak veel tijd en het is dan ook waarschijnlijk dat deze bereidingswijzen niet altijd even energiezuinig zijn.
INFO: Je kan stellen dat het alle twee gezond is maar koken met een snelkookpan is en blijft de gezondste manier van koken. Door de korte kooktijd gaan er minder vitaminen verloren.
Gemiddeld gebruikt een slowcooker 200 watt. Dit is slechts een fractie van wat een oven gebruikt. Een slowcooker staat al snel 6 tot 8 uur aan, dat klinkt duur.
Voordelen van koken in een slowcooker
Producten behouden beter hun smaak. Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan. De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees. Gezond doordat het voedsel niet kapot gekookt of gebakken wordt.
Gemiddeld 4.3 eurocent per uur
Dit is niet veel kracht, en zelfs als je bedenkt dat je de slowcooker 8 uur lang 3 liter voedsel laat koken, verbruikt een slowcooker van 200 watt slechts 1,6 kWh. De slowcooker verbruikt slechts dezelfde hoeveelheid energie als een standaard gloeilamp!
Vul een slow cooker minstens voor de helft (dan kookt alles gelijkmatig gaar), maar niet voller dan drie kwart, dan komt het helemaal goed met jouw gerecht en je hoeft je over overkoken geen zorgen te maken.
Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen. De vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag.
Het opwarmen van restjes in een slowcooker wordt niet aanbevolen. Opwarmen doe je snel en veilig op een fornuis, in een stoomoven of in een magnetron. HERINNERING: Bij opwarmen moet de kerntemperatuur van het product binnen 1 uur hoger zijn dan 60°C.
Een slowcooker heeft maar één functie en dat is het langzaam bereiden van een gerecht. Een multicooker daarentegen heeft meestal ook een slowcookfunctie, maar ook vele andere functies. Een slowcooker is vaak groter dan een multicooker en is daarom geschikter voor grotere huishoudens.
Binnenin iedere snelkookpan staat dan ook een maatlijntje met een minimaal vulniveau. Wij raden zelf aan hier minimaal 100 ml boven te zitten, puur voor de veiligheid. Tussen het sluiten van de deksel en het onder druk komen laat de pan namelijk nog wat stoom vrij. Hierdoor verdampt dus nog een deel van het vocht.
Bij het koken met een snelkookpan gebruik je maar een klein beetje water, afhankelijk van de kooktijd. Voor kooktijden onder de 15 minuten gebruik je meestal zo'n 200-400 ml water. Voor langere kooktijden voeg je meer water toe. Ons advies is om zo'n 100 milliliter water per 5 minuten extra kooktijd toe te voegen.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je een slowcooker maximaal voor 2/3 van de capaciteit vult, dus een 3 liter slowcooker vul je maximaal met 2 liter ingrediënten. Hieronder maten zoals die gemiddeld worden aangehouden: Klein – (1-2 personen): 1,5-3 liter inhoud. Gemiddeld – (3-4 personen): 3 – 5 liter inhoud.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen.
Afhankelijk van het maximale vermogen van de slowcooker, het aantal uur dat hij aan staat en de stand waarop je hem zet (laag of hoog) zal het iets verschillen, maar je komt uit op iets van 10-14 cent voor acht uur slowcooken. Dit verschilt nauwelijks per model slowcooker.
De temperatuur in een slowcooker is altijd minder dan traditioneel koken zoals in een pan of kookpot deze zijn meestal boven de 100 °C. Het doel van een slowcooker is om het voedsel op een laag vuurtje te laten sudderen zodat het voedsel extra zacht wordt en ook de smaken sterken worden.
na 2 uur is de temperatuur in het midden 50 graden.
500 Slowcooker Recepten, Carol Beckerman (288 pagina's)
De slowcooker wordt met dit crockpot kookboek je beste vriend in de keuken! Je doet de ingrediënten erin en het apparaat doet de rest. Kom je 's avonds thuis, dan word je verwelkomt met de geuren van een heerlijke, zelf gemaakte maaltijd!