Een te hoog vochtgehalte in uw betonvloer kan rampzalig uitpakken voor de hechting van een vloerverf of coating. Daarom is het essentieel dat het vochtgehalte in de betonvloer niet meer dan 4% bedraagt. Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen.
Het vochtgehalte van een betonvloer is aanvaardbaar op een niveau van ca 4%. U kunt dit controleren door op de vloer stukken plastic (van ongeveer 1 vierkante meter) luchtdicht aan te brengen met schilderstape. Als na 24 uur de tussenruimte droog is, is de betonvloer geschikt om af te werken.
Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent. Ligt dat percentage hoger dan 17 procent? Dan zijn je muren hoogstwaarschijnlijk aangetast door vocht en is er sprake van een vochtprobleem.
Het vochtgehalte van een betonvloer mag daarom nooit meer dan 4 procent bedragen. Is uw vloer voldoende droog, dan kunt u de betonvloer verven. De meest nauwkeurige manier om de vochtigheidsgraad van vloeren te bepalen is het gebruik van een vochtmeter.
Een zandcement dekvloer mag bijvoorbeeld niet meer dan 2,5% vocht bevatten als je probleemloos een vloer erop wil installeren. Een vuistregel die standaard wordt aangehouden als het gaat om droogtijd is 1 cm laagdikte per week, al is dit onder gunstige omstandigheden.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn.
De bescherming van de cementdekvloer moet zeker gedurende de gehele eerste dag van de nabehandelingstijd duren. Vanaf de 4 dag na de realisatie is de zandcementdekvloer beloopbaar en na 7 dagen kan het bouwproces met lichte werkzaamheden worden voortgezet.
Voor een dikte tot en met 4 cm reken je best een droogtijd van één week per centimeter. Voor elke extra centimeter tot en met 6 cm, reken je best 2 weken extra droogtijd. Voor elke bijkomende centimeter boven 6cm wacht je best 4 weken extra.
Inzake de vlakheid mag de vloer een maximale afwijking vertonen van 2 mm gemeten onder een rei van 1,5 meter. Indien de ondervloer niet aan bovenstaande eisen voldoet, dan kan het voorkomen dat er aanpassingen aan de ondervloer moeten plaatsvinden.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar. De droogtijd hangt af van het soort egaline, de ondervloer, ventilatie en de dikte van de egaline vloer.
Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie.
Een vochtmeter die capacitief (niet destructief) meet heeft de vorm van een kegel of een ingebouwde sensor aan de achterzijde van het toestel. Hiermee kun je tot wel 10cm diep meten zonder schade toe te brengen aan het oppervlak. De meting is over het algemeen relatief.
Met een vochtmeter kun je controleren of de muren niet te vochtig zijn. Met behulp van een vochtmeter kan het vocht in muren, vloeren, hout, polyester of gyproc (gipsplaten) worden bepaald. Een vochtmeter geeft dus een goede indicatie en wijst uit of je wel of geen vochtprobleem hebt.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
Beton wordt misschien bij velen beschouwd als sterk - en daarom waterdicht - materiaal, maar niets is minder waar. Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt.
Dit betekent dat in het gehele appartement, dus ook in de badkamer, een zwevende dekvloer moet worden aangebracht. Ook voor badkamers geldt dat de ontvangstruimte de eis bepaalt. Die is in een badkamer 5 dB minder dan in een verblijfsruimte. Ook als het geluid uit een ander appartement uit de woonkamer komt.
De vlakheden die voor cementdekvloeren worden overeengekomen, vallen meestal in de vlakheidsklasse 2 t/m 4. De vlakheid en de evenwijdigheid moet bij voorkeur worden beoordeeld op het moment dat de vloer nog niet in gebruik is genomen of is belast en er nog geen deformaties in de bouwconstructie zijn opgetreden.
Om de vlakheid van een oppervlak te controleren, kan men gebruikmaken van een rechte, stijve lat met een vastgelegde lengte (≤ 3 m) die aan de uiteinden voorzien is van twee vaste blokjes met een dikte, gelijk aan de tolerantie (Y). Men kan ook een touw spannen over twee stelblokjes met dikte Y.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Een cementdekvloer móet goed droog zijn voordat je er de bovenvloer op legt. Al het vocht dat nog in de vloer zit, zal namelijk altijd een uitweg gaan zoeken. Ligt de bovenlaag er al op, dan zal die daar geheid onder lijden. Algemeen wordt wel eens gesteld dat een smeervloer 1 cm per week droogt.
De lijm moet eerst even uitdampen alvorens de vloer te plaatsen. Na het plaatsen van enkele meters is het van belang dat de vloer wordt aangewalst met een PVC wals, zo worden de stroken lekker in de lijm gedrukt en zal de lijm beter hechten.
De minimale dikte van een cementdekvloer is afhankelijk van meerdere factoren. De minimale dikte kan 25mm bedragen, maar minimaal 5 wordt aanbevolen. Als een vloer wordt aangebracht op isolatiemateriaal spreken we van een 'zwevende cementdekvloer'.
Zonder versneller moet je al snel meer dan een week droogtijd in acht nemen. Met versneller kan onder gunstige omstandigheden na 3 dagen de vloer al belast worden.
Als minimale dikte hanteer je 50 mm voor cementgebonden dekvloer, en 45 mm voor anhydriet.