Speel op veilig en voorzie méér dan 17 cm vloeropbouw bij klassieke verwarming en 20 à 25 cm bij vloerverwarming. Controleer ook tijdig deze niveaus (bij plaatsing van de dorpels, bij plaatsing van alle leidingen).
Een hechtende anhydrietvloer moet een minimale dikte hebben van 30 tot 50 mm. Voor een niet hechtende vloer bedraagt dit 40 mm. Voor een zwevende dekvloer bedraagt de aanbevolen dikte 45 mm. Wil je advies inwinnen en een chape met ideale dikte laten leggen?
De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld zo'n 6 à 8 centimeter. De dikkere chapelaag is niet enkel nodig om de leidingen te kunnen bedekken. Het is ook nodig om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 30 mm chape voorzien.
Op een vloerisolatie in gespoten PUR dient er een minimale dikte van dekvloer (chape) gerespecteerd te worden om een voldoende sterke en stabiele vloer te verkrijgen. Met een poliebetonvloer is een dikte van 100 mm een minimum.
Bij de vloeropbouw van de vloerverwarming van het droog systeem worden de leidingen van de vloerverwarming in de isolatielaag geplaatst. Daarbovenop wordt een dunne dekvloer gelegd. De leidingen van de vloerverwarming worden in metalen goten geplaatst om een goede warmteafgifte te creëren.
Speel op veilig en voorzie méér dan 17 cm vloeropbouw bij klassieke verwarming en 20 à 25 cm bij vloerverwarming. Controleer ook tijdig deze niveaus (bij plaatsing van de dorpels, bij plaatsing van alle leidingen).
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Degelijke vloerisolatie: tot 15% besparing op uw energie
Een performante isolatielaag is 8 à 10 centimeter dik. Past dit niet in uw berekende vloeropbouw, dan voorziet u best een minimale isolatielaag van 3 à 4 cm om de thermische isolatiewaarde van uw vloer op te krikken.
Om die nieuwe energie-eisen te respecteren, heb je de volgende vloerisolatie diktes nodig: Dikte gespoten PUR: vanaf 10 à 11 cm. Dikte PUR- of PIR-platen: vanaf 9 à 10 cm. Dikte XPS- of EPS-platen: vanaf 14 à 15 cm.
Chape of beton? Een cementdekvloer of chape is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
Na 2 à 3 dagen mag je de chape voorzichtig betreden. Alles hangt natuurlijk af van de drogings mogelijkheden. Na 10 dagen mag je gewoon lopen over de chape en kan er zelfs al op gewerkt worden.
Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.
Om een goede warmtespreiding te bekomen, moet je op de vloerverwarmingsbuizen nog minstens 4,5 cm extra chaperuimte voorzien. Dat brengt de totale dikte van de chape op 7,5 à 8 cm.
Indien in een cemendekvloer leidingen en/of buizen, waaronder ook vloerverwarming wordt verstaan, worden aangebracht moet de dikte ervan boven deze leidingen of buizen minimaal 20 tot 25 mm bedragen. Bij een cementvloer met een toplaag moet de dekking minimaal 28 mm bedragen.
De chapelaag zal ongeveer 5 – 10 centimeter dik moeten aangebracht worden. Eventuele leidingen moet je goed afdekken. Ook de dikte van de vloerbedekking speelt een rol bij het bepalen van de dikte van de chape. Het uiterste minimum is wel 5 cm.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa. Het verbod komt er vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden blaasgassen, HFK's, die broeikasgassen zijn met een zeer hoog CO2 gehalte. SYSTEEM BETOPOR SILVER PLUS is het BESTE ALTERNATIEF voor in situ gespoten PUR.
Vloerisolatie is in de eerste plaats zeer nuttig omdat het meteen het comfort in je huis verhoogt. Wie zorgt voor goed geïsoleerde vloeren heeft minder snel last van koude voeten en natuurlijk gewoon een warmer huis. Geïsoleerde vloeren houden 10 tot 15% meer warmte vast dan niet-geïsoleerde vloeren.
Een vloerplaat is, zoals zijn naam aangeeft, een betonnen plaat van 12 à 15 centimeter dik, die op de effen gemaakte grond wordt gegoten.
De gekozen isolatieplaten dienen drukvast te zijn en tussen 6 tot 10 centimeter dik te zijn. De gewapende afwerkingslaag komt bovenop de isolatie na het leggen van een PE folie en dient minimaal 8 centimeter dik te zijn. Over het algemeen is EPS (ook wel Tempex op piepschuim genoemd) gewoon prima.
Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn. Op een vaste ondergrond is een wapening niet noodzakelijk, maar in twijfelgevallen is een lichte wapening in de lengterichting zeker aan te raden.
De folie tussen isolatie en chape zorgt ervoor dat er geen vocht tussen de isolatieplaten kan komen, fungeert als dampscherm (indien continu aangebracht en de naden afgekleefd) maar zorgt ook voor een 'zwevende' chape, zodat deze los van de isolatie kan bewegen (bv. in geval van vloerverwarming).