Jaarlijks worden er wereldwijd tussen 1,1 en 2,2 biljoen (dat is 1000 miljard) vissen uit het wild gevangen en gedood. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarin voor het eerst alle individuele voor consumptie gevangen vissen zijn geteld. Statistieken gaan namelijk altijd in tonnen vis, niet in het aantal vissen.
Zo worden er alleen al in Nederland ieder jaar zo'n 4 miljard vissen gevangen voor consumptie en worden er zo'n 5 tot 17 miljoen kweekvissen gekweekt.
De FAO schat dat jaarlijks minstens 640.000 ton vistuig verloren gaat en dat het vistuig 10% van al het afval van de zee uitmaakt. Een recent artikel, gepubliceerd in Nature, stelt dat 46% van al het plastic dat in de Great Pacific Garbage Patch wordt aangetroffen, vermoedelijk bestaat uit visnetten.
Je vissen gaan dood, dit kan komen door ziektes. Parasieten, bacteriΓ«n en virussen kunnen erge gevolgen hebben voor de vis en deze kan uiteindelijk daaraan doodgaan. Vaak kun je zieke vissen herkennen aan verandering van kleur, een doffe huid, vinnen die niet meer functioneren of niet goed meer lijken.
Vissen worden bewonderd, gefotografeerd en met beleid onthaakt. Wanneer een vis voor consumptie is bestemd wordt deze direct gedood. Vissen is wat dierenwelzijn betreft goed te vergelijken met het houden van (landbouw)huisdieren en bijvoorbeeld paardensport.
Een vis hoeft geen mensachtig brein te hebben om pijn of andere gevoelens te ervaren.β Uit onderzoek blijkt dat vissen zich na een pijnlijke ervaring voor langere tijd behoedzaam gedragen en minder actief zijn.
Vissen kunnen gezichten herkennen, aldus onderzoek. Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
De meest humane manier om je vis te euthanaseren is met kruidnagelolie. Kruidnagelolie bevat eugenol, wat afhankelijk van de dosis een verdovend of zelfs dodelijk effect heeft op vissen.
De meest voorkomende oorzaak is verminderde zuurstof in het water , wat op zijn beurt kan worden veroorzaakt door factoren zoals droogte, schadelijke algenbloei, overbevolking of een aanhoudende stijging van de watertemperatuur. Infectieziekten en parasieten kunnen ook leiden tot vissterfte.
Haringen begeven het redelijk snel; al na 35 minuten is de vis dood. Kabeljauw doet er ongeveer een uur over. Het op ijs leggen verdooft de vis, zodat deze niet meer beweegt. Ze merken dan nog wel wat er in de omgeving gebeurt.
Geef je vissen maar weinig eten, ze moeten alles binnen 10 minuten opgegeten hebben, anders zakt het naar de bodem en wordt hun aquarium vies. Als je ze te veel eten geeft kunnen ze ziek worden en zelfs doodgaan, omdat ze niet kunnen stoppen met eten, zelfs niet als ze vol zijn.
Doe kokend heet water in een bakje, iets groter dan de vis. Deponeer de betreffende vis in sluit het bakje snel af. Binnen enkele seconde is de vis overleden. Doe de betreffende vis in een bakje met water zet deze in de vriezer, (ongeveer drie keer zo groot als de vis zelf is), de temperatuur zal geleidelijk afnemen.
Vooral zeevogels, vissen, kreeftachtigen en zoogdieren hebben er last van. Ook zij raken verstrikt in plastic en slikken plastic afval in. Verstrikking en verstikking leiden tot ernstige verwondingen en veel dieren overleven het niet. Jaarlijks kost het meer dan 1 miljoen 'zeedieren' het leven.
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding. Dit zijn onder andere de bèta's en Jack Dempsey.
De Nederlandse vissers vissen voornamelijk in de Noordzee en het noordoostelijke deel van de Atlantische Ocean. In Nederland wordt voornamelijk gevist met kottervloten (boomkorkotters) en trawlervloten. De meest gevangen vissoorten in Nederland zijn haring, wijting en makreel.
1 of 2 hengels voorhanden hebben zonder toestemming: β¬110,- Meer dan twee hengels voorhanden hebben zonder toestemming: β¬160,- Ander toegestaan vistuig voorhanden hebben terwijl men niet bevoegd of gerechtigd is om in dat water te vissen: β¬320,- Vissen met een levende aasvis: β¬450,-
Vissen kunnen tot een paar minuten buiten het water overleven, maar overleven is niet genoeg - ze moeten eigenlijk gezond zijn als ze teruggaan, anders worden ze een gemakkelijke prooi voor roofdieren.
In sommige gevallen, zeggen wetenschappers , kan klimaatverandering leiden tot meer algenbloei en andere gebeurtenissen die vissen van zuurstof beroven . Opwarmende oceanen en hittegolven in zee verdrijven zeedieren uit hun normale leefgebieden.
Het hangt af van de omstandigheden van hun dood. Als ze worden gevangen, gedood en gebruikt als los aas, zijn ze chum . Als ze worden gevangen tijdens het vissen, maar niet de doelvis zijn en ze worden terug in zee gegooid, zijn ze bijvangst.
Gelukkig voelen vissen geen pijn op de manier zoals mensen dat doen. Dat zegt een team van internationale neurobiologen, gedragsecologen en viswetenschappers. De onderzoekers concluderen dat vissen niet de neuro-fysiologische capaciteit hebben voor het bewustzijn van pijn.
Grote kans dat hij je herkent als je thuiskomt van school. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. De Britse en Australische wetenschappers kwamen erachter dat een vis reageert als er mensen binnenkomen. Als hij iemand herkent, maakt hij een soort spuugbeweging.
Melden bij de waterbeheerder
Wanneer je dode of naar lucht happende vissen ziet, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft aan de waterbeheerder. De waterbeheerder kan dan direct kijken wat er aan de hand is en actie ondernemen om erger te voorkomen.
Over het algemeen is het zicht van vissen echter zeer geavanceerd en niet heel anders β geloof het of niet β dan dat van ons . De meeste vissenogen hebben bekende kenmerken zoals een hoornvlies, lens, iris en netvlies, en ze hebben een breed gezichtsveld dat twee keer zo groot is als dat van een mens (360Β° vergeleken met 180Β°).
Naast Schorpioen zijn Vissen ook intense zoeners. Ze vinden het heel leuk om naast het zoetsappige zoenen in de lippen van de ander te bijten.
Vissen hebben zich aangepast aan die omstandigheden. Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Sommige diepzeevissen zien alleen blauw licht, andere soorten ook groen, rood en ultraviolet. Op het eerste gezicht lijken vissenogen heel anders dan de onze.