De anticonceptiepil is verreweg het meest gebruikte anticonceptiemiddel. 42 procent van de vrouwen (16–49 jaar) gebruikt de pil. Een kwart van de vrouwen gebruikt andere methoden voor anticonceptie, zoals sterilisatie, gebruik van condoom, spiraaltje en dergelijke.
Er gebruiken ongeveer 2,1 miljoen vrouwen de pil.
Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip. De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Daarnaast maakt de pil het slijm in de baarmoeder taai zodat zaadcellen er niet doorheen kunnen.
Pilgebruik daalt, spiraaltje en andere alternatieven stijgen
In 2004 kocht 85% van de vrouwen die anticonceptie gebruikten de pil. In 2015 was dat 77%. 12.
De pil is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Een paar pillen kunnen bij een man dan ook niet zoveel kwaad. Anders wordt het, als de man besluit de pil gedurende langere tijd iedere dag in te nemen. Dan krijgt hij significant minder lichaamsbeharing, ontwikkelt hij borsten en krimpen zijn teelballen.
De anticonceptiepil is verreweg het meest gebruikte anticonceptiemiddel. 42 procent van de vrouwen (16–49 jaar) gebruikt de pil. Een kwart van de vrouwen gebruikt andere methoden voor anticonceptie, zoals sterilisatie, gebruik van condoom, spiraaltje en dergelijke.
Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking voor anticonceptie.
Anticonceptie krijgt u tot 21 jaar vergoed uit uw basisverzekering. Vanaf 18 jaar betaalt u eigen risico.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Veel vrouwen vragen zich af of de pil hen depressief maakt. Dit is al vaak onderzocht, maar voorlopig vinden onderzoekers geen duidelijk verband in vergelijkende studies. Een nieuwe studie bij jonge vrouwen brengt daar geen verandering in, tenzij bij meisjes van 16 jaar.
U kunt de pil gedurende 1 jaar veilig doorslikken. U heeft dan tussendoor wel meer risico op doorbraakbloedingen.
Vrouwen raken bijvoorbeeld 'pilmoe', en hebben geen zin meer om elke dag het middel te slikken. Dan ga je op zoek naar alternatieven, zegt Van der Vlugt. “Het spiraaltje en staafje zijn in opmars.” Maar belangrijker: het bespreken en bevragen van de effecten van pilgebruik is meer gemeengoed geworden.
In Nederland worden per jaar zo'n 30 miljoen condooms verkocht, dat zijn er gemiddeld twee per persoon per jaar, baby's en bejaarden meegerekend! Elk jaar worden wereldwijd meer dan 4 miljard condooms gebruikt. De meeste condooms gaan stuk door gebruik van glijmiddelen op olie-basis.
Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar.
Vergoeding anticonceptie tot 21 jaar
Dan worden anticonceptiemiddelen vergoed door de basisverzekering. Tussen de 18 en de 21 jaar gaat anticonceptie wel ten koste van je eigen risico. Daarnaast geldt er voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage.
Tot je 18e krijg je een volledige vergoeding uit de basisverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico. Tussen je 18e en 21e wordt de pil gedekt uit de basisverzekering, maar betaal je wel je eigen risico. Zodra je 21 bent, moet je de pil helemaal zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Gedurende de Middeleeuwen waren metalen kuisheidsgordels in zwang, vooral bij de vrouwen van ridders, die als zij ten strijde trokken, hun vrouwen op deze wijze seksuele omgang met mannen tijdens hun afwezigheid onmogelijk maakten: een uiterst effectieve wijze van geboorteregeling.
Je hebt minder last van stemmingswisselingen
Het is algemeen bekend dat veel vrouwen last hebben van mood swings tijdens het slikken van de pil. Als je stopt met de pil voel je je minder down, maar ook een stuk zelfverzekerder en energieker.
Neem de vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op het normale tijdstip en maak de strip af. Je bent dan tegen zwangerschap beschermd. Extra maatregelen, zoals de morning-afterpil of een condoom zijn niet nodig.
De pil voor mannen is vergelijkbaar met de anticonceptiepil voor vrouwen. Deze pil bevat hormonen die de productie van het sperma vermindert en tegelijkertijd het libido op peil houdt. 53 procent van de jonge mannen die (ook) seks hebben met vrouwen staat open voor deze mannenpil.
Je koopt het bij de apotheek of drogist, zonder recept van de huisarts. Slik de morning-afterpil zo snel mogelijk. Het liefst binnen 12 uur na de seks. In ieder geval binnen 5 dagen.
Oestrogenen onderdrukken ook de testosteronproductie en leiden tot vervrouwelijking: borstgroei, zachtere huid, veranderende vetverdeling, toenemende emotionaliteit. De stem wordt niet beïnvloed. Ook is er vaak slechts een beperkt effect op de mannelijke baardgroei.