Vakantiedagen. Nochtans krijgen de Japanners wel een aantal jaarlijkse betaalde vakantiedagen, naast de nationale feestdagen waarop niet gewerkt wordt. Het minimum bedraagt 10 en het gemiddelde ligt op 18,5. Minder dan bij ons, maar niet zo ver van het wereldgemiddelde.
Officieel kent Japan, sinds 1997, een 40-urige werkweek, maar in de praktijk betekent het meestal dat er nog wel wordt overgewerkt, zoals we hierboven al hebben gezien. Daarnaast kennen weliswaar de meeste grote bedrijven al wel een 5-daagse werkweek, maar de kleine bedrijfjes hebben dit veelal weer niet.
Niet vijf dagen per week werken, maar vier. In het Japanse parlement ligt er een wetsvoorstel om het weekend langer te verlengen naar drie dagen. Het is niet bedoeld als coronamaatregel, maar om de altijd zeer hardwerkende Japanners rust te geven.
Japan kent een groot aantal feestdagen, waarvan 15 nationale feestdagen zijn. Tijdens deze nationale feestdagen zijn winkels, banken en de meeste bedrijven gesloten.
Japans ontbijt
Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Het klimaat in Japan
Er zijn net als in Nederland 4 seizoenen: voorjaar, zomer, herfst en winter. De zomers (juli t/m september) zijn drukkend warm en vochtig. De winters zijn zacht, hoog in de bergen echter kouder. Maar het is een droge kou en er is 's winters veel zonneschijn.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme.
Deze religies worden vooral uitgeoefend door mensen die in de loop der jaren van hun land van herkomst naar Japan zijn gemigreerd. Zo zijn er circa 70,000 – 100,000 moslims in Japan, voornamelijk migranten uit Indonesië, Pakistan, Bangladesh en Iran.
Japan is een geweldige, maar prijzige bestemming. Over het algemeen heb je aan zo'n 3 weken genoeg voor een reis die je nooit meer zult vergeten. Je bezoekt dan bestemmingen als Tokyo, Kyoto, Nikko, Hakone (Mt. Fuji), Nara, Kobe, afhankelijk van het reisplan.
De Chinese staat erkent vijf religies: het boeddhisme, het katholicisme, de islam, het protestantisme en het taoïsme. Religieuze organisaties moeten zich registreren bij één van de zeven religieuze verenigingen die onder controle staan van de staat en de Communistische Partij.
Shinto legt de nadruk op religieuze acties en rituelen in plaats van woorden en prediking, terwijl de basis van het boeddhisme de woorden en het prediken van de leer van Boeddha is. Vrijwel alle Japanners volgen het shintoïsme (shinto of kami-no-michi, letterlijk de weg van de Goden).
Oorsprong van shintoïsme
Het woord shintō is afgeleid van de Chinese tekens 'shin' en 'tao', en betekent zoveel als "De weg van de Kami". Het is ontstaan als een "amorfe mengeling van natuurverering, vruchtbaarheidsriten, heldenverering en sjamanisme."
Shinto wordt vaak beschreven als de oorspronkelijk natuurgodsdienst van Japan en is naast het boeddhisme de dominante religie in het land. Bomen, bergen, rivieren en de zee worden met goden geassocieerd en worden geëerd.
De warmste maanden zijn juli en augustus en in bijna heel Japan ligt de temperatuur rond de 30°C. Vooral in de steden kan het drukkend warm zijn, in de bergen is het over het algemeen aangenamer.
Hoe lang is het vliegen naar Japan? De vluchtduur naar Tokyo of Osaka bedraagt ongeveer 11 a 12 uur. De vliegtijd naar overige bestemmingen in Japan ligt afhankelijk van de overstaptijd tussen de 14 en 20 uur.
In deze periode valt de Japanse zomer. De meeste regen valt in de maand juni (gemiddeld zo'n drie weken). Daarna wordt het warm en vochtig, met een gemiddelde temperatuur van ca. 30°C.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Bij het eten in Japan kiest men vaak voor water, groene thee, saké of bier. Het drinken van frisdranken zoals cola bij het eten is lang niet zo gebruikelijk als hier. Sterker nog het wordt gezien als aparte “traktatie” op zich en past niet zo goed bij het eten.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Religie is nog steeds een belangrijk onderdeel in het Japanse leven waar het boeddhisme nu het belangrijkste geloof is. In 1985 waren er in Japan 90 miljoen Boeddha-volgelingen, tegen 1,7 miljoen christenen en 155 duizend moslims. Een groot aantal boeddhisten zijn echter tevens shinto aanhangers.
Het shintoïsme is gericht op bovennatuurlijke krachten en de natuur. Ook was het belangrijk trouw te zijn aan je stam of je geslacht, maar ook aan de agrarische kalender en de maanfasen. De stammen geloofden in kami, goden, en ze vereerden de ziel van alle dingen.