Die liegen er niet om: in Nederland staan maar liefst 130.000 vakantiehuizen en 95% daarvan staat op een van de 1500 vakantieparken die ons land rijk is.
Conclusie. Permanent bewonen van een recreatiewoning is niet toegestaan. Gemeenten kunnen permanente bewoning wel mogelijk maken door het afgeven van een persoonsgebonden gedoogbeschikking.
436 vakantieparken in Nederland → Bekijk & vergelijk - Parkvakanties.
Van permanente bewoning is sprake als een vakantiehuis wordt gebruikt als hoofdverblijf. Wanneer je gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres gebruikt, wordt de recreatiewoning gezien als je hoofdverblijf.
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen.
Er zijn parken waar je moet aantonen dat je het vakantiehuisje bijvoorbeeld 120 dagen per jaar niet bewoond. Je koopt de woning dan voor gedeeltelijk eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verhuur. Dit kan wel de oplossing zijn voor mensen die graag overwinteren in het buitenland, of langere tijd elders verblijven.
Wanneer de bewoner gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per kalenderjaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres in gebruik heeft, is er in ieder geval sprake van het hebben van een hoofdverblijf in de recreatiewoning.
Cijfers over recreatiewoningen
Die liegen er niet om: in Nederland staan maar liefst 130.000 vakantiehuizen en 95% daarvan staat op een van de 1500 vakantieparken die ons land rijk is. Er zijn maar weinig andere landen met een grotere 'recreatieparkdichtheid'.
In Nederland mag je niet permanent wonen in een recreatiewoning. Daar zijn een aantal argumenten voor: Recreatiewoningen liggen vaak in kwetsbare natuurgebieden. We moeten oppassen voor verstening van het groen, zodat de weinige natuur die we in Nederland hebben, voor iedereen toegankelijk blijft.
Om zelf te achterhalen of u permanent mag wonen op een park kunt u de website www.ruimtelijkeplannen.nl of www.kadastralekaart.com raadplegen. Via deze websites kunt u inzien welke functies de locatie heeft volgens het bestemmingsplan.
Veelgestelde vragen over TopParken
De eigenaar van TopParken is de familie Bergervoet. De familie heeft in 2004 TopParken opgericht.
Voor een vakantie in Nederland bent u bij TopParken aan het juiste adres. Op onze 12 vakantieparken kunt u een vakantiehuis huren of heerlijk kamperen. Ook wanneer u het hele jaar door wilt genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft, verwelkomen we u graag bij TopParken.
Recreëren of vakantie houden betekent dat u vanaf uw vaste woonadres (regelmatig) voor korte of langere perioden gebruik maakt van een caravan of huisje. Veel campings of recreatieparken hebben eigen regels over hoe lang u daar mag zijn.
Vaak krijgen wij de vraag of permanent wonen toegestaan is op een camping of op een vakantiepark. In de regel geldt dat permanent wonen op een vakantiepark niet is toegestaan conform het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Permanent wonen in een chalet op huurgrond of eigen grond maakt geen verschil.
Voor je hoofdwoning kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voor de recreatiewoning kun je maximaal 70% van de waarde financieren middels de Recreatiehypotheek. Voor het overige deel heb je eigen geld nodig. Op hypotheken voor je hoofdwoning kun je in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie.
Mag ik mijn hoofdverblijfplaats (domicilie) nemen op een camping? Ingevolge de Vlaamse wetgeving inzake Ruimtelijke Ordening en inzake de toeristische regelgeving is het niet toegestaan in uw recreatieverblijf te wonen in de zin van gebruik als hoofdverblijfplaats of domicilieadres.
Je kunt meestal niet permanent wonen in een stacaravan. Je zult dus een ander adres moeten regelen om je in te schrijven. Mocht je er toch permanent willen wonen, dan is het vaak een flinke zoektocht naar een geschikte plek.
Regel een postadres
Het kan een adres zijn van een familielid, vriend of kennis die in een andere gemeente woont. Degene die op het postadres dat jij gaat gebruiken staat ingeschreven als bewoner, moet wel schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat je de post krijgt.
Bij een recreatiewoning is dat gemiddeld 385 dagen. Huizen onder de 100.000 euro staan zelfs gemiddeld 500 dagen te koop, de duurdere woningen (dat wil zeggen boven de 500.000 euro) zijn na gemiddeld 257 dagen verkocht.
In 2021 zijn circa 6.100 recreatiewoningen in Nederland verkocht. Dit is een daling van bijna 23% ten opzichte van het recordjaar 2020. Toen wisselden ruim 7.800 woningen van eigenaar. De gemiddelde verkoopprijs is, vergeleken met 2020, met 1,2% licht gestegen naar bijna € 179.000.
De belangrijkste conclusie: tot 2025 zal de omvang van de woningnood in ons land toenemen. Momenteel komt het tekort uit op zo'n 279.000 woningen (3,5% van de totale huizenvoorraad), maar over drie jaar zal het gaan om ongeveer 316.000 woningen (3,9% van de totale huizenvoorraad).
Hebt u een recreatiewoning in eigendom, dan kan deze woning fiscaal alleen als eigen woning worden aangemerkt als deze woning voor u als zogeheten hoofdverblijf (zie hierna) dient. Daarbij is van belang dat u samen met uw (eventuele) fiscaal partner niet meer dan één hoofdverblijf kan hebben.
Voor permanente bewoning bestaat geen landelijke definitie. Permanente bewoning wordt in het bestemmingsplan vaak aangeduid als 'bewoning door een persoon of door groepen van personen van een voor recreatieve bewoning bedoelde ruimte als hoofdverblijf of vaste woon- en verblijfplaats'.
De RECRON heeft eerder reeds bij de overheid aangedrongen om de Wet basisregistratie personen zodanig aan te passen, dat het niet langer mogelijk is dat 'gasten' zich als inwoner van een gemeente kunnen inschrijven op het adres van het vakantiepark. De overheid weigert vooralsnog de wet aan te passen.