Overwintert de hij in een normaal verwarmde kamer dan moet hij zeker op een lichte plek staan (liefst in de zon, bijvoorbeeld op het zuidwesten). Na een koele overwintering (ter bevordering van de knopvorming) heeft de olijfboom vroeg in het voorjaar zo´n zes uur per dag zon nodig om echt in bloei te komen.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting.
De olijfboom moet in de zomer 2-3 keer per week water hebben, de grond mag niet uitdrogen, maar mag ook beslist niet te nat zijn. Vertoont de plant omkrullende bladeren dan wijst dat op te natte potgrond. Staat hij langdurig te nat dan kunnen de wortels gaan rotten.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen).
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water. of hydrokorrels.
Olijfboom verzorgen
Zorg dat de kluit van de boom nooit uitdroogt en altijd licht vochtig is. Dit betekent dat je hem in warme periodes wel 2 tot 3 keer in de week water moet geven en ook in de winter moet je in de gaten houden dat hij niet te droog wordt.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
Een algemeen bemestingsschema voor olijfbomen dat door honderden ervaren olijfboeren wordt gebruikt, omvat het toevoegen van 4-7 kg NPK 11-15-15 meststof in elke volwassen boom een of twee keer per jaar. De meest geschikte periode is herfst en winter in niet-geïrrigeerde bomen.
Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
Over het algemeen is de Olijfboom niet echt geschikt voor dit klimaat. Nog los van de vorstgevoeligheid. Bloei lukt meestal nog wel, maar om tot goede vruchtzetting te komen heeft de Olijfboom hete lange zomers nodig. En daar ontbreekt het hier nogal aan.
Staat jouw olijfboom in een pot? Dan kun je hem het beste onder een overkapping zetten in de winterperiode. Daar krijgt de boom wel voldoende licht, maar kan hij wel vorstvrij staan.
Olijfbomen zijn een klassieke mediterrane plant, en ze vormen een mooie aanwinst voor elke tuin. Als je echter van plan bent een olijfboom te planten, zul je de juiste begeleidende planten moeten kiezen. Enkele goede keuzes zijn lavendel, rozemarijn, en salie.
Een olijfboom snoeien doe je in maart of april, na de winter. Olijfbomen zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoeibeurt en zullen daardoor juist meer gaan bloeien. De olijfboom wordt kaal in de winter.
Bemesten van olijvenbomen kunt u het beste doen in de groeimaanden maart tot en met september met kalk, koemestkorrels of Mediterrane plantenvoeding van Pokon. Bekijk ook: olijfboom inplanten, olijfboom snoeien en olijfboom bescherming.
De grond van de Olijfboom dient altijd licht vochtig te zijn. De plant moet op een plek met veel licht staan, waardoor de plant ook veel water verdampt. Het is dan ook raadzaam om de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. In de zomer komt dit al gauw neer op twee of drie keer per week.