Spanje had een gemiddelde werkweek van 37,5 uur wat iets meer is dan België met 37,2 uur. Maar er is een verschil tussen mannen en vrouwen want mannen werkten in Spanje gemiddeld 39,8 uur en vrouwen 34,8 uur.
Volgens de Spaanse wet mogen werknemers niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken. Een werkdag mag niet meer dan 9 uur bevatten en voor werknemers onder de 18 is het beperkt tot maximaal 8 uur per dag.
Alle werknemers in Spanje hebben in principe recht op 30 vakantiedagen wat kalenderdagen zijn en waarvan 22 werkdagen zijn. Het aantal dagen waar werknemers recht op hebben kan echter variëren afhankelijk van de arbeidsovereenkomsten.
In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
Spanje start een proefproject waarbij werknemers van 200 bedrijven hun taken in 4 in plaats van 5 dagen per week uitvoeren, en dit voor hetzelfde loon. Volgens experts zou een 4-daagse werkweek ons gelukkiger en productiever maken.
Spanje had een gemiddelde werkweek van 37,5 uur wat iets meer is dan België met 37,2 uur.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Spanje telt 10 officiële vrije dagen die voor iedereen in het land gelden.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
In de zomermaanden blijven in Spanje veel winkels dicht tijdens de siësta (doorgaans tussen 14 en 17 uur). Grotere supermarkten en horeca-gelegenheden blijven vaak wel open gedurende de heetste uren van de dag.
Het is voor de meeste werkenden in Spanje een hele verademing als ze in de tweede week van juni de extra betaling of vakantiegeld krijgen uitbetaald. Of dit geld tegenwoordig wel voor een vakantie gebruikt wordt is nog maar de vraag maar het extra loon is altijd welkom.
Dit is afhankelijk van de winkels/magazijn waar je werkt, maar ook op welke dag en welke afdeling je werkt. In de winkels liggen begintijden tussen 08:00 uur en 09:30 uur. Dit ligt aan de functie. De normale werk dag in de winkel begint om 09:30 tot 18:00 en op zaterdagen is dit van 08:00 tot 17:00.
De Spaanse schooldagen zien er anders uit dan de Nederlandse schooldagen. Een normale schooldag begint om 08.30 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. Daarna is het tijd voor de 'beroemde' siësta!
Het aantal uren dat een persoon in een normale of gemiddelde werkweek werkt, is 28 tot 35 uur. In de gemiddelde arbeidsduur worden overuren en onbetaalde uren niet meegerekend.
Finland heeft de meeste feestdagen van Europa; daar is het jaarlijks vijftien keer feest. Dat onderzocht adviesbureau Mercer in 2014. Op een feestdag ben je in Nederland niet automatisch een dag vrij. Er bestaat namelijk geen wet waarin is vastgelegd dat werknemers vrij zijn op bepaalde feestdagen.
Na lijstaanvoerder Rusland volgen Italië en Zweden met in totaal 36 vrije dagen per jaar, acht meer dan het wereldwijde gemiddelde van 28. Werknemers in Canada en Mexico daarentegen beschikken over de minste vrije dagen, respectievelijk 15 en 13 dagen per jaar. Wereldwijd zijn er tal van nationale feestdagen.
Werknemers in Finland, Frankrijk, Spanje en Brazilië nemen wereldwijd de meeste vakantiedagen op. In die landen krijgt iedereen 30 vakantiedagen per jaar, en die nemen ze ook allemaal op. Zuid-Koreanen hebben 15 vakantiedagen en nemen er maar 8 op.
MADRID – In Spanje viert men niet zoals in Nederland en België de eerste en tweede kerstdagen maar heeft men slechts één kerstdag, op 25 december.
Spanje kent geen schoolvakantie in februari (voorjaarsvakantie) en in mei (de meivakantie), zoals we wel kennen in België en Nederland!
De siësta komt voort uit de elfde eeuw en is door de jaren heen een echte gewoonte in Spanje geworden. Een echte siësta duurt tussen de 15 en 30 minuten en is een moment voor de bevolking om in stilte uit te rusten, zodat er nieuwe energie verkregen kan worden voor de rest van de dag.
Spanjaarden hebben genieten tot de hoogte vorm van kunst verheven. Een Spanjaard werkt om te leven, en niet, zoals veel Noord Europeanen, leven om te werken. Het sociale – en familieleven is het allerbelangrijkste voor een Spanjaard. Dit zie je ook terug in hun liefde voor kinderen maar ook voor de ouderen.
Als je wel eens in Spanje bent geweest, kan het je niet ontgaan zijn: Spanjaarden eten laat. Restaurants stromen pas vanaf een uur of negen vol en mensen dineren rustig tot een uur of elf 's avonds. Dit heeft alles te maken met de andere dagindeling van de Spanjaarden. Vaak werken zij tot een uur of twee in de middag.
MADRID - In 2020 bedroeg het gemiddelde bruto jaarsalaris in Spanje 26.537 euro. Dat is ruim 9,5 duizend euro minder dan het gemiddelde jaarsalaris in de Eurozone. Dat is een verschil van 26,4 procent, zo blijkt uit een onderzoek van de Spaanse vakbond UGT.
Bij een 20-urige werkweek wordt het salaris 603,20 euro en bij 15 uur is dit salaris 452,40 euro per maand. Bij een 40-urige werkweek mag het bruto maandsalaris nooit lager zijn dan het minimumsalaris in Spanje. Dat wil zeggen, van de 1125,83 euro mag bijvoorbeeld niet huisvesting, maaltijden etc.