Seizoenen. Schaatsers trainen in de zomer harder dan in de winter, want in de winter moeten ze ook uitgerust zijn om hard te kunnen schaatsen. In de zomer doen ze 4 keer per week krachttraining van ongeveer 2,5 uur per keer. In de winter doen ze twee keer per week krachttraining van een uur.
Een schaatser die een droogtraining doet zodat hij kan focussen op kracht zonder de beperking van techniek, een bokser die gaat touwtje springen voor zijn conditie, een wielrenner die zijn corestability traint op een 'skippy bal'.
Fietsen. Schaatsen en fietsen hebben veel overeenkomsten. Net als schaatsen is fietsen ook een duursport en gebruik je hierbij voornamelijk je beenspieren en de strekkers van het knie- en heupgewricht. Fietsen is een ideale manier om je conditie op peil te houden en je beenspieren te trainen gedurende de zomermaanden.
Je traint vooral je beenspieren, bilspieren, rugspieren en buikspieren. Tijdens het schaatsen sta je lang op je standbeen en daar belast je je spieren mee. Dan is er de afzet, dat is ook een krachttrainingsmoment. Je gebruikt dan je spieren op een meer explosieve manier.
Train specifiek. Schaatsen is dan het mooist, maar skeeleren en fietsen zijn uitstekende alternatieven. Een sport als hardlopen is ook goed voor de conditie, maar wel weer minder specifiek. Zorg er voor dat je de tijd neemt om je trainingen op te bouwen.
De Elfstedentocht van 1963 was de twaalfde editie en ging later de boeken in als de zwaarste ooit. Van de kleine 10.000 deelnemers finishten er slechts 126. De winnaar werd Reinier Paping uit Ommen.
In 5 dagen leg je ruim 200 kilometer af langs achtereenvolgens de Friese Elf steden Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. De route loopt zoveel mogelijk langs de schaatsroute, de officiële route.
Schaatsen is één van de meest populaire sporten in Nederland. Jong en oud schaatst voor plezier of om te winnen. Het is goed voor je uithoudingsvermogen, je bloeddruk, hart- en vaatstelsel en je bovenbeen-, buik- en rugspieren.
Schaatsen is een fysiek en mentaal zware sport. Uren maken op en naast de ijsbaan en dan tot het uiterste gefocust zijn als het startschot klinkt. Regelmatig ervaren schaatsers dat zij in de training beter presteren in trainingen dan in wedstrijden.
Krachttraining. Schaatsen kun je eigenlijk vergelijken met een krachttraining. Je denkt misschien dat je met schaatsen vooral je benen aan het werk zet, maar we hebben nog meer goed nieuws voor je! Tijdens deze workout op het ijs train je naast je beenspieren ook je bil-, rug- en buikspieren.
Voorafgaand aan de 500 meter van maandag voerde Nederland al de 'eeuwige' ranglijst in het schaatsen aan omdat het meer zilveren medailles in de wacht heeft gesleept dan de Verenigde Staten. Noorwegen staat derde op de lijst met 25 keer goud, 28 keer zilver en 27 keer brons, voor de Sovjet-Unie en Duitsland.
De meeste wedstrijdschaatsers dragen een bril ter vermindering van het uitdrogen van de ogen. Steeds meer schaatsers kiezen ervoor om zonder sokken te rijden. Bij leren schoenen zit dat prettig, bovendien zorgt het voor meer 'contact' met het ijs.
Het is inmiddels een bekend gezicht in de sportwereld: de compressiekous. De hoge sokken hebben een positief effect en daarom kiezen ook veel schaatsers ervoor om ze te dragen. Dat de compressiekous zijn intrede in de sport heeft gedaan is te danken aan een Nederlander.
Het salaris van een profschaatser begint bij € 1.600 per maand. Het beroep profschaatser is een variant van het beroep Beroepssporter. Het salaris van Beroepssporter ligt gemiddeld op € 12.800 bruto per maand.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Doordat het pak zo strak om je heen zit heb je veel minder tegenwind en ga je dus sneller. Maar die pakken zijn niet zo warm, weten ze bij de schaatsbond (KNSB). Tijdens een race is dat niet zo erg, maar tijdens het inrijden is het belangrijk dat de sporters goed warm blijven.
Om snel te kunnen schaatsen zijn drie dingen belangrijk: kracht, souplesse en techniek. Naast de trainingen op de ijsbaan, trainen de topschaatsers ook vaak met gewichten. Sven Kramer kan bijvoorbeeld wel 200 kg op zijn nek dragen! Ook zijn goede schaatsen erg belangrijk.
Schaatsen: 600 calorieën per uur.
Gemiddeld verbrand je met schaatsen zo'n 7 calorieën per uur. Weeg je bijvoorbeeld 65 kilo en ga je een uurtje naar de schaatsbaan, dan verbrand je ongeveer 7 x 65 = 455 calorieën.
Onder conditietraining en duursport verstaan we: een langere tijd op een intensieve manier bewegen. Denk aan langere afstanden hardlopen, wielrennen, schaatsen, roeien en zwemmen. Ook telt spinning (fietsen) in de sportschool en thuis op de hometrainer mee.
De Fietselfstedentocht is een toertocht en geen wedstrijd. Deelnemers dienen op de dag van de tocht de 16-jarige leeftijd te hebben bereikt. Deelname op fietsen met hulpmotor/trapondersteuning is niet toegestaan.
Jongeren op de wachtlijst
Bij een mogelijke Elfstedentocht kunnen er 30.000 mensen de tocht schaatsen. In totaal zijn er meer dan 30.000 leden. De verwachting is dat er bij de Tocht der Tochten zo'n 24.000 mensen ook echt de tocht zullen rijden.