De taakstraf is een straf voor minder zware misdrijven of misdrijven onder verzachtende omstandigheden. Tijdens de taakstraf, ook wel werkstraf genoemd, moet de gestrafte werk doen waarvoor hij niet wordt betaald. De rechter kan voor een strafbaar feit maximaal 240 uur taakstraf oftewel werkstraf opleggen.
Wat is het maximaal aantal uren voor een werkstraf? Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie kan werkstraffen opleggen. De rechter kan maximaal 240 uur werkstraf opleggen. Het Openbaar Ministerie legt maximaal 120 uur op bij een transactie en 180 uur bij een strafbeschikking.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Ook alle veroordelingen door de kantonrechter tot een hechtenis (m.u.w. vervangende hechtenis), taakstraf, bijkomende straf (bijv. ontzegging van de rijbevoegdheid) of geldboete van meer dan € 100,00 worden geregistreerd op het strafblad.
Een dag in de gevangenis kost zo'n 250 euro. Een dag werkstraf kost niet meer dan de helft. Volgens Bac zou gedacht kunnen worden aan voor elke 100 euro boete, één dag werken.
Iemand die een taakstraf krijgt, moet onbetaald werk doen. Bijvoorbeeld voor de gemeente, een zorginstelling of Staatsbosbeheer. Het gaat om werk als: hulp in de keuken van het bejaardentehuis, plantsoenendienst, vuil prikken op straat, graffiti verwijderen.
Ja, je kunt je strafblad bekijken. Om je strafblad te bekijken, moet je een schriftelijk verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst. Vermeld in dit verzoek jouw naam, adres en telefoonnummer en stuur een kopie van een geldig identiteitsbewijs mee.
Introductie. Krijgt iemand met een strafblad een VOG? Sommige strafbare feiten vormen voor de ene baan of stage wel een bezwaar, maar voor de andere niet. Iemand met een strafblad maakt daarom ook kans op een VOG.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
In het bezwaarschrift en ter terechtzitting kan de advocaat namens de veroordeelde pleiten voor een omzetting van de taakstraf naar een geldboete.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Een werkstraf moet ten hoogste binnen 18 maanden na het onherroepelijk worden van de uitspraak van de rechter worden verricht (art. 6:3:1 lid 1 Sv.). Wanneer een strafbeschikking is opgelegd, is de termijn 9 maanden.
Als iemand een taakstraf niet goed uitvoert en zich niet aan de regels van de reclassering houdt, moet die persoon naar de gevangenis. Voor iedere twee uren taakstraf die de veroordeelde niet naar behoren heeft verricht, moet de veroordeelde een dag naar de gevangenis.
Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen. In het algemeen betreft het onderdelen van de overheid zelf.
5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking; 10 jaar na de einduitspraak of 10 jaar na het volledig voldoen van een strafbeschikking als er een vrijheidsstraf of een taakstraf is opgelegd; 2 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Hoe krijg ik nu opnieuw een blanco attest van goed gedrag en zeden? Hoewel uw strafblad blijft bestaan, kan u toch een blanco attest van goed gedrag en zeden verkrijgen indien u eerherstel aanvraagt, in het juridisch jargon “herstel in eer en rechten” genoemd.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs, gevaar op de weg veroorzaken en vele andere overtredingen komen altijd op het strafblad.
Omdat het aanvragen van een ESTA met een strafblad niet mogelijk is, zult u uw toegang dus op een andere manier moeten verkrijgen, bijvoorbeeld door middel van een visumaanvraag. U kunt ook een ontheffing aanvragen bij het consulaat in het land waar u woont.
De taakstraf bestaat uit een werkstraf, een leerstraf of een combinatie van beide. De taakstraf kan niet worden opgelegd als u wordt veroordeeld voor een overtreding waarop geen vrijheidsbenemende straf (gevangenisstraf of hechtenis) is gesteld. De taakstraf kan voor maximaal 480 uur worden opgelegd.
Dat hangt er van af. Meestal legt de rechter een toezicht op voor twee jaar. Maar er zijn ook andere varianten van toezicht die korter kunnen duren zoals bijvoorbeeld een penitentiair programma of een schorsingstoezicht. Het toezicht bij een voorwaardelijke invrijheidstelling kan langer duren dan twee jaar.
Deze tijdelijke straf mag maximaal 30 jaar duren. Gaat het om misdrijven die schokkend zijn voor de samenleving (er zijn bijvoorbeeld meerdere mensen koelbloedig vermoord) dan is de kans groter dat een levenslange gevangenisstraf wordt gegeven.