Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt. Mocht het later op de dag alsnog gaan regenen kunt u het beste het buitenschilderwerk even uitstellen.
Regen en luchtvochtigheid
Doe je dat wel, dan droogt de verf niet optimaal door de te hoge luchtvochtigheid. In dat geval vormt water gedragen verf geen optimale verffilm (lees: uitgeharde verflaag die zich vormt na het drogen). Ook na het schilderen blijft het best droog.
Buiten schilderen in de regen
Hoewel je waarschijnlijk zelf al geen zin hebt om in de regen te schilderen, is het ook niet goed voor het schilderwerk. Buitenschilderwerk aanbrengen wanneer het regent is dus een no go.
De droogtijd van muurverf hangt grotendeels af van de laagdikte van de aangebrachte verflaag en de temperatuur. Let dus goed op of de verf echt droog is geworden, voordat u een tweede laag muurverf aanbrengt. Let op: bij 20 graden is de muurverf na 24 uur uitgehard, bij 10 graden is dit pas na 48 uur.
Op waterbasis is lakverf sneller droog dan op terpentinebasis. Lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur terwijl lak op terpentinebasis 16 uur de tijd nodig heeft om te drogen.Na één week is lakverf volledig uitgehard.
Gemiddelde droogtijden verf
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
De beste periode voor buitenschilderwerk is vanaf eind maart tot medio september. Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Als er geen verf aan het gereedschap blijft plakken, is de verf droog. Er zijn verschillende soorten droogtijden die van toepassing zijn op verf, namelijk stofdroog, kleefvrij, schuurbaar, overschilderbaar en volledig uitgehard.
Watergedragen verf buiten gebruiken
Verf heeft buiten veel te verduren door zon, hagel en regen. Hierdoor wordt gedacht dat verf op terpentinebasis de enige geschikte verf is voor buiten, omdat het sterker zou zijn. Verf op waterbasis wordt gezien als kwetsbaarder en hierdoor minder bestand tegen deze weersinvloeden.
Zelfs wanneer het buiten tot -5 graden is kan er met een minimum temperatuur geschilderd worden. De schilder zal dan het hout verwarmen tot boven het vriespunt en kan dan gerust aan de slag. Soms wordt er voor gekozen om bij echt age temperaturen alleen het oppervlak in de grondverf te zetten.
Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Schilderen in de volle zon bij 30 graden is niet fijn. Het helpt het eindresultaat niet, en jouzelf ook niet. Schilder tot maximaal een graad of 25 en nooit in het volle zonlicht. Het is zeker een goed idee om een dag voordat je wil schilderen even het weerbericht te kijken.
De luchtvochtigheid is een belangrijk uitgangspunt. Stel het schilderwerk buiten even uit als het erg vochtig is. De luchtvochtigheid mag voor het schilderen nooit boven de 85% zijn. De luchtvochtigheid check je bijvoorbeeld via buienradar.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je het beste buiten kunt schilderen als de temperatuur tussen de 15oC en 20oC ligt. Veel verfsoorten drogen een stuk slechter als de temperatuur lager is dan 10 graden.
Acrylverf houdt vocht komende van buitenaf, zoals regen, tegen. Acrylverf zal je buitenmuren met andere woorden een soort beschermlaagje geven tegen regen. Bovendien is het een dampopen verf, wat wil zeggen dat het vocht van binnenuit wel laat ontsnappen door de muur.
Begin je te snel met overschilderen dan kan het zijn dat de bovenste laag sneller droogt als de laag daaronder. En de onderlaag is als het ware nat “opgesloten” De verf zal hierdoor nooit goed kunnen uitharden en gaat rimpelen. De schildersterm voor dit gevolg is “schroeien”.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Watergedragen verf voor buiten
Zeker buiten, wordt er nog vaak gekozen voor verf op een chemische of synthetische basis. Met als reden dat deze typen verf beter bestemd zouden zijn tegen weersomstandigheden. Maar de watergedragen verf van Moose Färg is zeer geschikt voor buitengebruik.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Naast het schuren na het aanbrengen van de grondverf, is het schuren voor het aanbrengen van de grondverf ook een goed idee. Dit verbetert de hechting van de verf en zorgt voor een egalere ondergrond. De staat van het oppervlak bepaalt in welke mate er geschuurd moet worden.
Je kunt tot 30 graden Celsius buiten schilderen. Boven de 30 graden adviseren wij om niet meer te schilderen. De verf droogt dan te snel, waardoor blaasjes in de verf ontstaan. Schilder boven de 25 graden niet in de volle zon, maar schilder achter de zon aan.
Afhankelijk van de luchtvochtigheid zijn de maanden april t/m oktober geschikt om buiten te schilderen. Afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid raden wij het af om in november buiten te schilderen.
Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.