De frequentie van de behandeling varieert van 3 tot 6 maal per 24u, naargelang het voorschrift (dus ook 's nachts om de vier uur). rond neus en mond, zodat er zo weinig mogelijk in de oogjes verstuift. * Houd het masker en reservoir mooi recht, zodat de verstuiving optimaal is.
ofwel vier keer aerosol per dag (om de vier uur): 's morgens - 's middags - rond 16 uur - vóór het slapengaan; ofwel drie keer aerosol per dag: 's morgens - rond 14 uuur -(voor oudere kinderen eventueel vlak na school) - vóór het slapengaan; ofwel twee keer aerosol per dag: 's morgens – vóór het slapengaan.
Plaats het toestel best op een horizontaal vlak met een stabiele ondergrond. Plaats het masker over je mond en/of neus. Zet het toestel aan. Adem traag en rustig in en uit via je mond: praat niet tijdens het vernevelen.
Adem traag in langs je mond. Houd je adem gedurende 5 seconden in en adem rustig uit. Praat niet tijdens het vernevelen. Indien er een korte pauze nodig is, zet dan de compressor even uit en neem het mondstuk of mondmasker weg.
Vraag een kind niet om 'diep' in te ademen. Het zal dan ook automatisch diep uitademen, en dan is de inwerking van de medicatie in de longen te kort. Herhaal deze handeling voor elke puff. Wanneer er twee verschillende puffs moeten gegeven worden, laat je 10 minuten tijd tussen beide puffs.
Aerosoltherapie wordt toegepast bij mensen met problemen in de luchtwegen. Dit kan gaan over een vernauwing aan de luchtwegen of longen (bv. astma, COPD). Daarnaast wordt het ook toegepast bij personen met een ontsteking (infectie) aan luchtwegen of longen, bijvoorbeeld bij een longontsteking.
3 Hoe controleren of de inhalator bijna leeg is? Je controleert dit het best door het spuitbusje uit de plastic houder te nemen en in een bakje water te leggen. Hoe minder dosissen het spuitbusje bevat, hoe meer lucht erin zit en hoe meer het zal stijgen.
Voor het geven van 2 pufs geldt: eerst 1 puf geven, daarbij 5-10 keer in- en uit ademen. Daarna opnieuw schudden en dan pas de 2e puf geven en weer 5-10 keer in- en uit ademen. Voor alle dagen uit het afbouwschema geldt: u mag uw kind ook eventueel 's nachts 2 blauwe pufs geven als uw kind wakker is.
Bij aerosoldeeltjes kleiner dan 10 μm hebben we het over fijnstof. Uit onderzoek is gebleken dat fijnstof bij het inademen schadelijk is voor de gezondheid. Zo leidt het bij mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten tot verergering van hun symptomen.
Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder Verlichting van aanvallen: 1-2 inhalaties naar behoefte. Maximale dosering: 8 inhalaties per dag. Ter voorkoming van symptomen ten gevolge van allergenen of lichamelijke inspanning moeten 10- 15 minuten voorafgaande aan de blootstelling twee inhalaties worden genomen.
Als er medicijnen achterblijven in je mond, kunnen er schimmelinfecties in je mond ontstaan. Voor een goede inhalatietechniek is goede instructie erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de instructies te herhalen en de techniek te controleren.
U mag 2 tot 4 pufjes per keer geven (zie het schema voor uw kind op pagina 5). Kortwerkende luchtwegverwijders ontspannen de spiertjes rondom de luchtwegen en werken ca. vier uur. Bij forse benauwdheid mag u de kortwerkende luchtwegverwijder net zo vaak geven als u nodig vindt.
De gebruikelijke dosis is 0,5 ml (d.w.z. 2,5 mg salbutamol) verdund in 2 of 2,5 ml fysiologisch serum. Sommige kinderen (ouder dan 18 maanden) kunnen echter hogere dosissen salbutamol nodig hebben gaande tot 5 mg (1 ml). Een intermitterende behandeling mag 4-maal per dag worden toegediend.
Als uw kind op hetzelfde tijdstip meerdere soorten medicijnen moet inhaleren, dan kunt u het beste eerst het luchtwegverwijdende medicijn geven en daarna het ontstekingsremmende medicijn. Het luchtwegverwijdende medicijn zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen wijder worden.
Aerosol toedienen via verneveling
Het vernevelde medicijn komt zo gemakkelijk in de luchtwegen. Medicijnen die verneveld kunnen worden, zijn onder meer ontstekingsremmers, slijmoplossers, luchtwegverwijders en antibiotica. Gebruik geen zuurstof voor de verneveling!
Aerosolen worden gegenereerd door ademen, praten, zingen, hoesten en niezen, waarbij speeksel en slijm worden uitgestoten als druppeltjes die tussen de 1 en 10 micrometer groot zijn. Grotere druppels zijn gevaarlijk op korte afstand.
Een dosis-aërosol is een spuitbus met drijfgas waar het medicijn in zit. Met een druk op knop spuit het medicijn naar buiten waarna het kan worden ingeademd. Er wordt altijd eenzelfde hoeveelheid medicijn naar buiten gespoten, per spray dus 1 dosis.
U hoeft meestal alleen salbutamol in te ademen wanneer u benauwd bent. Tenzij uw arts u een schema heeft geadviseerd. Bent u in dat geval een inhalatie vergeten, dan kunt u deze alsnog nemen. Zorg ervoor dat u de volgende inhalatie minimaal vier uur hierna gebruikt.
U kunt last krijgen van irritatie van mond en keel en van gaatjes in uw gebit (cariës). En ook een vieze smaak en een brandend gevoel van de tong. Spoel altijd uw mond nadat u dit medicijn heeft ingeademd.
Aërosol is het verstuiven van een geneesmiddel via de mond en /of de neus. Hierbij wordt het geneesmiddel omgezet van een vloeibare vorm naar kleine druppeltjes die ingeademd kunnen worden.
Aerosoltherapie dient in de eerste plaats om het aanwezige slijm in de longen vloeibaar te maken, door het inademen van slijmverdunners of mucolytica. Zo kan het slijm vlotter naar buiten. Daarnaast dient aerosoltherapie ook om, indien nodig, antibiotica in de luchtwegen te verspreiden.
Met een aerosol apparaat kan je geneesmiddelen inhaleren. Het geneesmiddel wordt opgelost in een vloeistof waardoor het aerosolapparaat het kan omzetten in nevel dat je via een masker kan inademen. Op die manier komt het geneesmiddel tot in de longen.
Neem contact op met uw huisarts in een van deze situaties: Uw klachten verminderen niet. U heeft problemen met de medicijnen, bijvoorbeeld om ze regelmatig in te nemen of bij het gebruik van de puffer. U heeft vaker dan 2 keer per week een luchtwegverwijder nodig.