30 tot 50 euro voor familie en vrienden en tot 150 euro voor naaste familie en beste vrienden. Maar zo'n bedrag hangt van allerlei zaken af. Ga na hoe belangrijk iemand voor je is en hoeveel tijd, geld en energie je in het evenement stopt op een andere manier.
Je kunt ook een bandbreedte geven, bijvoorbeeld tussen de €20 en €25 euro per persoon. Geef meteen aan wanneer je de definitieve kosten weet, bijvoorbeeld een week voor de babyshower. Het kan zijn dat niet iedereen akkoord gaat met het bedrag dat jullie voorstellen.
Organisatie. Er is geen regel wie de organisatie van de surprise party op zich neemt, dit kan door één of meerdere vriendinnen, de moeder (aanstaande oma) of de zus. De rekening kan door één persoon of door meerderen betaald worden. Een babyshower kan op dit vlak vergeleken worden met een vrijgezellenfeest.
Wordt het een plus-één evenement? Steeds vaker zijn babyshowers familiegebeurtenissen waarbij ook de aanstaande vaders, broertjes en zusjes meedoen. Houd wel in gedachten dat feestjes voor het hele gezin of de familie anders aanvoelen dan een feestje met alleen vrouwen.
Onze tip: organiseer een babyshower tien tot vijf weken voor de uitgerekende datum, dan zit je vaak wel goed.
Het feestje mag zoals gezegd niet te lang duren. Meestal duurt het feestje een uur of twee, houd als maximum drie uur aan.
Klassieke cadeaus bijvoorbeeld: een mooi voorleesboek waar jullie zelf ook groot mee zijn geworden, een muziekdoosje, een bon voor zelfgemaakte maaltijden tijdens de kraamtijd. Maar je kunt ook juist kiezen voor bijzonder originele cadeaus, die niemand anders zal geven!
Als beide aanstaande ouders bij de babyshower aanwezig zijn, kun je heel leuk een ´Wie zal er eerder´ quiz organiseren. Maak een quiz met allemaal vragen over het aanstaande ouderschap. Na het stellen van de vraag moeten de aanstaande ouders aangeven wie het eerder zou doen.
Dan kun je ook een fijne tegoedbon maken voor een belevenis. Denk aan de sauna, een ontspanningsmassage, accupunctuur-behandeling of een mooie zwangerschapscursus. Het zijn 'cadeautjes' die we wellicht niet zo gauw aan ons zelf geven, maar waar we, als we ze krijgen, toch heel blij van worden.
Hoe een babyshower eruitziet, verschilt nogal. Je kunt er inderdaad een knalroze of -blauw feest van maken, inclusief 'babyspelletjes'. Of organiseer een gezellige (alcoholvrije) borrel of high tea. Het is maar net wat bij de aanstaande moeder past en wat ze graag wil.
Over het algemeen worden babyshowers vaak in de zesde of zevende maand van de zwangerschap gegeven. De vrouw is dan vaak zo rond de 24 tot 32 weken zwanger. In dit tweede trimester heeft je vriendin vaak nog net wat meer energie en kan ze nog goed uit de voeten met de buik.
Nog zo'n lekker zoet tussendoortje: gedroogde rozijnen, cranberries, dadels, vijgen en abrikozen. Deze ”natuurlijke snoepjes” kun je af en toe tussendoor nemen als je trek hebt in iets zoets. Ook heel goed voor je vezelinname. Je kunt ze ook goed combineren met een handje noten of in een schaaltje yoghurt strooien.
Hapjes zijn ideaal voor jou: kaasfondue, worstjes in bladerdeeg, pestorolletjes, tuiles met parmezaan zijn allemaal net zo heerlijk. Tot slot, als je wat lichter verteerbaar voedsel wil, kun je rauwe knapperige (goed gewassen) groenten snijden met een sausje van yoghurt-sjalot, peterselie en knoflook en olijfolie.
Tijdens de babyshower kun je alle gasten vragen om iets op te schrijven voor de mama, papa en de baby. Bijvoorbeeld hun wensen, voorspellingen, goede adviezen voor de aanstaande ouders of gewoon iets wat ze willen delen. Bewaar vervolgens al deze briefjes in een mooie memorybox.
De babyshower is ontstaan aan het eind van de 18e eeuw in Noord-Amerika en dankt zijn naam aan Franz Schauer (shower). Hij was een Duitse immigrant in New York, een zilversmit en een handelsman.
Verder hangt veel af van je band met de ouder(s). Over het algemeen besteden onze getuigen 30 tot 40 euro voor kennissen en collega's. Voor goede vrienden wordt dat 50 tot 75 euro. Aan petekindjes spenderen ze dan weer zo'n 150 euro.