ZAAIDICHTHEID Een eenheid uienzaad bevat 250.000 zaden. Wij raden aan om bij gele uien uit te gaan van 100 planten en bij rode uien van 90 planten per vierkante meter, ongeacht het aantal te zaaien rijen. Voor gele uien betekent dit dus 4 eenheden en voor rode uien 3,6 eenheden per hectare.
Per vierkante meter kan je ongeveer 85 tot 115 ui planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 ui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Plant de uien op 10 à 15 cm van elkaar en houd 30 afstand tussen de rijen. Het loof moet door de aarde steken. Geef de uien water na het planten. Dat helpt om de grond goed te laten aansluiten rond de bol.
Een goede richtlijn is: elke vijf planten meer zaaien per m2 (0,2 eenheid per ha), is één dag vroeger oogsten. De geadviseerde zaaidiepte is afhankelijk van de grondsoort, zaaibed en weersomstandigheden.
Plant de uien met een tussenruimte van 10 tot 15 cm en met 30 cm tussen de rijen. Druk de grond rond de plantuitjes zachtjes aan en geef ze genoeg water. Vogels zien de puntjes van de uienbollen soms aan voor wormen, dus dek de uien eventueel af met vliesdoek tot het eerste groen verschijnt.
Wanneer plantuitjes planten? Ui planten doen de meeste mensen in het voorjaar, ongeveer vanaf half februari tot half april. Ik kies zelf altijd voor plantui planten in de herfst. Dat kun je doen tussen september en half november.
Zaaien en planten
Al vroeg in het jaar kun je uien zaaien: van maart tot half april. Wanneer je vanaf eind april begint met zaaien, is de kans groot dat je uien verdikte stengels krijgen. Tijdens het zaaien houd je een rijafstand aan van 25 cm, en dun je uit op 5 à 10 cm.
Wil je grotere uien, plaats ze dan verder uit elkaar en omgekeerd. Tussen elke rij laat je ongeveer 30 cm. 30 cm is een schoen maat 45. Mensen met kleinere voeten zetten hun rijen uien best nog een paar centimeter verder uiteen.
De optimale zaaidiepte bij een gemiddeld zaaitijdstip is ongeveer 2 cm. Bij vroeg zaaien en op lichte of slempgevoelige grond moet ondiep gezaaid worden, rond de 1,5 a 2 cm. Bij laat en dieper dan normaal zaaien tot maximaal 3 cm diep om uitdroging van de bovenlaag te voorkomen.
Fosfaat. Vanwege de doorgaans lage fosfaat beschikbaarheid op onze grond is een verse fosfaatbemesting altijd aan te bevelen in uien. Een verse fosfaatgift zorgt voor een sterke beworteling wat zorgt voor een hogere weerstand tegen aaltjes en een vlotte weggroei.
Uien: aardbeien, bieten, bonenkruid, dille, kamille, komkommer, witlof, wortels.
De plantafstand in de rij is ca. 5 cm en tussen de rijen ca. 15 cm. Uien moeten schraal bemest worden, het liefst voor de winter met goed verteerde stalmest.
Uien voorzaaien om later uit te planten
Start eind februari - begin maart in huis en zaai in iedere module 4 zaadjes ongeveer 1,5 cm uit elkaar, zo kun je ze makkelijk uit elkaar halen om uit te planten. Ik gebruik in de tray de onderste helft met potgrond voor moestuin en daarboven nog eens de helft zaai en stekgrond.
Zaaien en telen van uien
Zaaien kan tussen maart en midden april in rijen met een afstand van 25 cm en een diepte van ongeveer 5 mm. Later uitdunnen zodat de planten ongeveer 5-10 cm uit elkaar staan. Het planten van plantuien kan in maart en april met een plantafstand van 25 x 10 cm.
Zaaidiepte : 1.25 cm (zaad) of met 1/3 van je plant/poot ui boven de grond. Zaaiafstand : In rijtjes dun uitzaaien en uitdunnen op : 8x 20 tot 15 x 30, hoe meer plaats tussen de planten, hoe groter ze gaan worden.
Uien heb je vaak genoeg in huis en het opnieuw laten groeien is zo makkelijk, dat je jezelf afvraagt waarom je dat nog niet eerder hebt geprobeerd. Snijd de achterkant van de ui en laat een paar dagen drogen. Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet op een donkere plek.
Water geven is erg belangrijk. Omdat ze oppervlakkig groeien en wortelen, hebben ze vaak snel last van droogte. Je zal het niet snel aan de ui zelf zien, ze groeien alleen minder goed als ze niet genoeg water krijgen. Bij droogte kun je het beste regelmatig gieten, dit zorgt voor extra grote uien.
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Bewaar uien niet direct naast aardappelen, want uien nemen snel vocht op uit de aardappelen waardoor beide eerder gaan rotten. Bewaar een restje ui verpakt in huishoudfolie of in een bewaarbakje in de koelkast. Blancheer gesneden uien kort voor invriezen.
De oogst vindt afhankelijk van het ras plaats in augustus of september. De laat geoogste uien worden meestal bewaard. De buitenste rok droogt in tot een droge, strogele huid, die de bol tijdens de bewaring beschermt.
Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
In het eerste jaar ontstaat uit een minuscuul uienzaadje een eetbare bol. Als je deze bol niet zou oogsten maar in de grond zou laten zitten, ontstaat in het tweede jaar een bloemstengel in de plant. Kortom, de ui gaat bloeien en zaadjes maken.Tenslotte laat de bloem haar zaadjes los, waarna de plant afsterft.
Red Sun is een sjalot met roodbruine huid en witte vleeskleur met rode ringen. De opbrengst is goed, en kan mits goed gedroogd ook lang worden bewaard. Er zitten ca. 55-60 stuks in 1 kilo.