Een proton heeft een massa van 1 u. Een neutron heeft ook een massa van 1 u.
Protonen hebben een positieve lading. Je kan zien hoeveel protonen er in een atoom zitten: het atoomnummer is hetzelfde als het aantal protonen. Een proton weegt in de scheikunde 1 u.
De massa van een elektron vind je in BINAS tabel 7B bij "rustmassa elektron". Hier staat de massa uitgedrukt in atomaire massaeenheid (u) en dat is 0,00054858...u.
Een proton heeft een rustmassa van 1,672 623 1 × 10−27 kg, 938 MeV/c2 of 1,007 276 amu, hetgeen iets minder is dan de massa van een neutron. Daarmee is het 1836,152 672 keer zo zwaar als een elektron. Het blijkt dat deze verhouding de afgelopen 7 miljard jaar niet is veranderd.
De massa's van protonen en neutronen zijn nagenoeg gelijk en de massa van een proton is gelijkgesteld aan 1 u (de atomaire massaeenheid). Onderstaande tabel geeft een overzicht van de massa en lading van de drie typen subatomaire deeltjes.
Het gewicht van een atoom of molecuul wordt uitgedrukt in u, de atomaire massa-eenheid. Hierbij staat 1 u gelijk aan 1,66 × 10-27 kg.
De rustmassa van een neutron is 1,008665 atomaire massa-eenheid (a.e.), dat is 1,67493 × 10−27 kg. Het deeltje kan vrijkomen bij kernsplitsing, bijvoorbeeld in kernreactoren en bij de explosie van een atoombom, maar het is in deze vrije toestand (dus buiten de atoomkern) niet stabiel.
Waterstof (H) heeft een atoommassa van 1,008 u. Dat betekent dus dat één mol waterstof, een massa heeft van 1,008 gram.
Een neutronenster is zo compact dat 5 milliliter ervan een massa van 5,5×1012 kg heeft, 900 keer zo zwaar als de piramide van Cheops.
Het aantal neutronen in de kern wordt aangegeven met de letter N. Het massagetal A van een atoom krijg je door het aantal protonen en neutronen bij elkaar op te tellen: A = N + Z. Het soort atoom wordt alleen bepaald door het aantal protonen wat in de kern zit, het aantal neutronen maakt niks uit.
namelijk 18.016 gram per mol. Om de molmassa van water te berekenen hebben we twee gegevens nodig. Die kan je terugvinden in je Binas, in tabel 7B vind je hoeveel de massa van één u is. Namelijk één u is 1.660538921 maal tien tot -27 kilogram.
In SI-eenheden is 1U = 44,45 mm, maar de maat wordt gewoonlijk aangeduid in inches: 1,75" (7/4"). Dit is door de Electronic Industries Alliance vastgelegd in de standaard EIA/ECA-310, kortweg EIA-310.
Atomen bestaan uit allerlei kleine deeltjes. Elk atoom heeft in zijn centrum een atoomkern, bestaande uit positief geladen deeltjes die we protonen (p) noemen en neutraal geladen deeltjes die we neutronen (n) noemen. Om de kern heen bevindt zich een wolk van negatieve deeltjes die we elektronen (e) noemen.
Het atoomnummer (het aantal protonen) bepaalt de chemische eigenschappen van een atoom. Het aantal protonen en neutronen is bij de lagere atoomnummers ongeveer gelijk; bij elementen met een hoger atoomnummer is het aantal neutronen meestal hoger.
Een atoom is opgebouwd uit protonen, neutronen en elektronen. De protonen en neutronen zitten in de kern. De elektronen bewegen in een wolk (de elektronenwolk) rondom de kern heen. De protonen zijn positief geladen (1+), de neutronen hebben geen lading en de elektronen zijn negatief geladen (1-).
Neutronen zijn ongeladen deeltjes. De massa van een neutron is ongeveer gelijk aan de massa van een proton.
Het binnenste van de ster is dan van ijzer en produceert geen energie meer. De ster stort vervolgens onder zijn eigen gewicht in elkaar. Dit levert zo'n grote druk op dat de elektronen van atomen in de kern geduwd worden en in dit proces van elektronvangst ontstaan neutronen en daarmee een neutronenster.
In de kern van een atoom zitten neutronen, die neutraal geladen zijn, en protonen met een positieve lading. De protonen en neutronen zijn zwaarder, waardoor ze in het midden van het atoom blijven zitten. Om de kern heen zweven elektronen.
U voor spanning komt waarschijnlijk van het Duitse Unterschied, oftewel verschil, bij (elektrische) spanning gaat het namelijk eigenlijk om een spanningsverschil.
Water heeft bijvoorbeeld een molecuulmassa van 18,016 u, dus een molaire massa van 18,016 g/mol. Ofwel: 1 mol water heeft een massa van 18,016 gram.
Een atoom is neutraal dus er zitten evenveel protonen als elektronen in een atoom. Massa van een proton = 1u Massa van een neutron = 1u Massa van een elektron is vergeleken bij een proton en neutron te verwaarlozen.
De rustmassa van het elektron bedraagt 9,10938356(11) × 10−31 kg, wat 1/1836e is van de massa van een proton en overeenkomt met een rustenergie van 511 keV.
Uiteindelijk kan de rotatiesnelheid aan de evenaar van een neutronenster wel tien procent van de lichtsnelheid bedragen - dertigduizend kilometer per seconde!
Sinds 1960 is de atomaire massa-eenheid u gedefinieerd als 1/12 van de massa van één koolstof-12-atoom (12C), dus inclusief de elektronen. De waarde is: Door biologen en scheikundigen wordt vaak de alternatieve benaming dalton gebruikt, vooral in de context van macromoleculen (men gebruikt dan vaak de kilodalton, kDa).