Er mogen maar maximaal 2 trossen per week gegeven worden, het standaardvoer is ook belangrijk dat hij dat goed eet, Trosgierst moet ook een snoepje blijven en niet zijn hoofdvoer.
Zo wordt de valkparkiet snel te dik wat problemen kan veroorzaken. Hier zijn een aantal lekkernijen die bij valkparkieten vaak erg gelieft zijn. Trosgierst is bijna bij elke valkparkiet erg gelieft. 1 à 2 strengen per week zijn voldoende.
Re: Hoeveel trosgierst? Maximaal een halve sliert per week. Als dit tijdens het tam maken ietsje meer is, dan is dat niet erg, maar probeer het wel te beperken. De slierten bevatten allemaal bolletjes.
Hoe vaak mag ik mijn parkietjes trosgierst geven? Ongeveer tweemaal per week is voldoende. Als je het dagelijks zou geven is de kans groot dat je vogels hun hoofdvoeding niet goed meer opeten en mogelijk tekorten oplopen.
Een volwassen valkparkiet is ongeveer 34 centimeter lang vanaf de punt van zijn kuif tot het einde van zijn staart en weegt zo'n 80 tot 125 gram.
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten. De valkparkiet is sociaal en nieuwsgierig van aard, en als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zal hij zelf het initiatief nemen.
Het is verder rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen B en mineralen (fosfor, calcium, ijzer, niacine en riboflavine).
Te vermijden voedingsmiddelen voor parkieten zijn onder meer chocolade, fruitpitten, appelzaden, avocado en voedsel met veel vet, natrium en suikers. Parkieten zijn niet beperkt tot alleen zaden! Parkieten zijn tenslotte tropische vogels, en dat blijkt uit hun dieet.
Ik hang geen trosgierst op. Als ze er dan aan knagen ligt werkelijk alles onder de velletjes en de zaadjes. Daarom leg ik alles gewoon op de grond. Als het op is, zitten ze nog te scharrelen en schuiven ze de houtsnippers aan de kant om zo de restjes ook te benutten.
Leg je hand aan de buitenkant van de kooi en spreek zachtjes tegen je parkiet. Daardoor zullen ze je hand als niet-bedreigend ervaren, en je kalmerende stem zal helpen hun angst te verlichten. Geef de parkiet ongeveer een week de tijd om eraan te wennen dat je hand buiten de kooi is.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Laat je valkparkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt de valkparkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de valkparkiet rustig zitten, kijk dan hoe de valkparkiet reageert.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
In sla zit nitraat en dat is zeer slecht verteerbaar voor vogeltjes. Dus echt uitkijken - witlof mogen ze wel hebben want daar zit geen nitraat in en smaakt net zo lekker voor parkietjes en loop je geen risico.
Geef dan 15-20 gram zaad per vogel. Probeer gematigd te voeren zodat alle zaden worden opgegeten. Je kan ook speciale kiemzaden kopen en die laten kiemen. Hier zitten veel voedingsstoffen in, maar kan soms wel bederven.
het is belangrijk dat je trosgierst in een droge omgeving bewaard. Het zijn immers ook gedroogde zaadpluimen.
Trosgierst is belangrijk voor vogels door het hoge gehalte Leucine. Trosgierst mist 4 soorten aminozuren, Cystine/Tyrosine (de combinatorische aminozuren, ze zijn verbonden aan elkaar), Methionine, Cystine en Fenylalanine. Deze moeten aangevuld worden door andere voedingsmiddelen.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Valkparkieten roepen elkaar of zoeken contact middels een hard geluid. Het is juist dit harde geluid dat veel irritatie opwekt. Het gaat om een enkele harde piep die ze achter elkaar herhalen. Wanneer dit heel snel achter elkaar gebeurt dan klinkt het nog het meest als schreeuwen.
Geef je valkparkiet genoeg slaap.
Valkparkieten hebben tien tot twaalf uur slaap per nacht nodig. Ze moeten een rustige en relatief donkere plek hebben om hun noodzakelijke slaap elke nacht te krijgen. De tien tot twaalf uur slaap is ter aanvulling op eventuele dutjes die hij overdag doet.