Er zijn verschillende trekjes, trekjes met nicotine, trekjes zonder nicotine maar ook wegwerpvapes met 600 trekjes en elektronische sigaretten met 700 trekjes.
In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Een flesje e-liquid van 10 ml staat ongeveer gelijk aan 3 pakjes sigaretten qua gebruik, dus bij 3 pakjes sigaretten heeft uw lichaam 3×16 mg en dus 48 mg nicotine opgenomen, tegenover 4 mg per milliliter, dus bij 10 ml liquid op 12 mg/ml is dat 40 mg nicotine bij het dampen.
Wie de vraag stelt hoeveel keren iets veilig is om te doen, kan het antwoord verwachten dat het afhankelijk is van de persoon. Ook de hoeveelheid elektronische sigaretten die veilig kunnen worden gedampt, kan dus van persoon tot persoon verschillen.
In de meeste gevallen gaat er een rood lampje branden, blijft de hit-knop knipperen of komt er geen damp meer uit de E-sigaret. Zorg dat u de eerste keer de batterij helemaal leeg laat lopen, alvorens u de E-sigaret batterij weer gaat opladen. Dit komt ten goede van de levensduur van de batterij.
Wanneer de batterij knippert tijdens het inhaleren, betekent dat dat het Vape Device te intensief is gebruikt. Neem een korte pauze. Wanneer de batterij permanent knippert, is dat een signaal dat er een probleem is met de batterijprestatie.
Een wegwerpvape kan verbranden als hij niet goed wordt schoongemaakt. Het verwarmingselement in een wegwerpvape kan ervoor zorgen dat het materiaal binnenin warm wordt en begint te branden. Dit kan gebeuren als het apparaat niet goed is schoongemaakt of als er vuil of residu op het verwarmingselement zit.
Het gaat onder andere om propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhaleer je deze stoffen, dan kan dat leiden tot hartkloppingen, een verhoogde kans op kanker, vermoeidheid, gewichtsverlies, een langzamer herstel als je ziek bent, irritatie van de luchtwegen en astma en COPD.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Er is bij vaping geen sprake van verbranding. Geen verbranding, dus geen gele verkleuring van de tanden. De teer en ander chemische stoffen die vrijkomen bij het roken van een gewone sigaret veroorzaken het geel worden van de tanden.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Hoewel het hoesten na een paar dagen meestal vanzelf overgaat, kan deze ook vermeden worden door 100% plantaardige glycerine te dampen. Wat veel mensen niet weten, is dat ook de smaak van de e-liquid waarmee u dampt invloed heeft op de throat hit die u ervaart.
Met diepe teugen gaat een e-sigaret minder lang mee. Mensen die kleine trekjes nemen zullen langer kunnen dampen. In het algemeen: Een wegwerp e-sigaret is gelijk aan ongeveer 30 sigaretten.
Bij het roken van e-sigaretten komen wel minder schadelijke stoffen en lagere concentraties schadelijke stoffen vrij dan bij het roken van tabak. De NVWA geeft aan dat de risico's beperkt blijven bij incidenteel gebruik van e-sigaretten, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
Plus: het roken van e-sigaretten, het zogenaamde “vapen”, mag ook niet. Dat is echt des duivels, zelfs een dubbele zonde. Een moefti is een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving.
Verreweg de meeste ex-rokers die overgestapt zijn op de e-sigaret en sporten ervaren bijna unaniem een algehele verbetering van hun lichamelijk gestel en een betere conditie. Tijdens het sporten zijn zij dus minder snel moe en beleven hierdoor veel meer plezier aan het sporten.
Een normale sigaret kan met ongeveer 13 keer inhaleren worden opgerookt (Djordjevic e.a., 2000). Hoe vaak je kunt inhaleren van een e‑sigaret, hangt af van je persoonlijke rookgedrag en -gewoontes, maar over het algemeen kunnen e‑rokers iets minder dan 60 keer inhaleren van 1 ml e‑vloeistof (ECF, 2013).
Tijdens de inhalatie zal er aan de onderkant een lampje oplichten, dit is de batterij indicator. Als de pod of batterij (550mAh) leeg is dient de volledige e-sigaret weggegooid te worden.
Kan je dan nog een e sigaret vullen met water? Nee, dit kan helaas niet. Het is namelijk zo dat water te heet wordt bij het verdampen. Dit zorgt ervoor dat het water niet prettig geïnhaleerd kan worden, bij het dampen en dit is dan ook niet echt prettig.
De vieze smaak wordt veroorzaakt door de coil, maar kan, ondanks dat u een nieuwe coil geplaatst hebt, in de e-liquid blijven hangen. Om de smaak zuiver te houden is het dus van belang dat u niet alleen de coil, maar ook de e-liquid ververst.