In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.
Maar de trappisten starten pas dan hun brouwactiviteiten: Westmalle in 1836, Westvleteren in 1838, Achel in 1850, Chimay in 1862, Rochefort in 1899 en Orval in 1931. Trappistenbieren worden gebrouwen binnen de muren van hun abdijen, door of onder leiding van de monniken.
Er zijn anno 2022 10 trappistenbiermerken die de naam en het logo "Authentic Trappist Product" (ATP) voeren: vijf Belgische, twee Nederlandse, één Oostenrijks, één Italiaans en één Engelse: "Chimay" van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay.
Wereldwijd zijn er anno 2019 twaalf officieel erkende Trappistenbrouwerijen. In Nederland bevinden zich er twee, allebei gelegen in Noord-Brabant. Trappistenbrouwerij de Kievit is onderdeel van Abdij Maria Toevlucht in Zundert en brouwt Zundert Trappist.
Abdijbieren. In tegenstelling tot trappistenbieren gelden er eigenlijk geen regels voor abdijbier. Iedereen die dat wil kan zijn bier abdijbier noemen. In de regel is het wel zo dat abdijbieren verbonden zijn aan een abdij.
Affligem is een officieel abdijbier en is verkrijgbaar als blond, dubbel, tripel en fris blond. De bieren worden gebrouwen met hergisting op de fles.
Nu Achel niet langer meetelt als officiële trappist, zijn er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.
De trappisten: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren (België), La Trappe en Zundert (Nederland), Engelszell (Oostenrijk) en Spencer (VS). De internationalisering van de trappistenbieren uit zich echter niet in een stijging van het aantal roepingen bij de 160 trappistenabdijen.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
Trappisten en bier. Trappistenbier is bier dat door trappisten, oftewel door monniken wordt gebrouwen. Het mag pas de naam Trappist dragen wanneer het bier is gebrouwen door monniken van de orde der Cisterciënzers.
Volgens de website Ratebeer.com zijn er over de hele wereld meer dan 200.000 verschillende biermerken. In de Verenigde Staten is Budweiser en Bud Light nog steeds het meest gedronken bier, ondanks het groeiend aantal speciaalbier brouwerijen in Amerika.
Trappistenbieren zijn bijzondere bieren die gebrouwen worden binnen de muren van een Trappistenklooster, nabij de monniken. Een 'trappist' krijgt het officiële logo als het voldoet aan een aantal strenge criteria: Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij of in haar nabijheid.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
Trappist Westvleteren 8 (donker) (8 vol.% alc.) = € 43,30. Trappist Westvleteren 12 (donker) (10,2 vol.% alc.) = € 48,80.
Exclusief. Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië). Daarop worden meer dan 20 soorten bier en verschillende recepten met bier beschreven.
Orval Trappist Ale is een uniek bovengistend bier, waarbij wilde gist zorgt voor een unieke smaak. De gekozen vergistingsmethode maakt een lange lagering noodzakelijk. Kenners raden aan dit bier niet binnen drie maanden na het bottelen te drinken.
Iedere brouwer mag zijn bier abdijbier noemen. Onder erkende abdijbieren verstaan we hier brouwerijen die bieren brouwen in licentie. In de praktijk betekent dit dat de brouwerij een bedrag betaalt aan de brouwerij per verkochte liter bier. Los van de twee genoemde trappistenbrouwerijen telt ons land vier abdijbieren.
Orval is een authentiek trappistenbier van 6,2%, dat sinds het voorjaar van 1932 gebrouwen wordt door cisterciënzers monniken van de abdij Notre-Dame d'Orval (“Gouden Dal”) in de provincie Luxemburg.
Maredsous Tripel voldoet niet aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Het brouwen gebeurt buiten de muren van de abdij, met respect voor de Benedictijnertraditie.
Doorgaans donker van kleur en relatief zoet, vaak het gevolg van het toevoegen van donkere kandijsuiker, wat ze een distinctieve rum-achtige smaak geeft, aldus Jackson. Hij vermoedde dat de meeste Trappisten hun complexe smaak te danken hebben aan de fermentatie op hoge temperatuur.
Westmalle (VRT) 21 januari 2021 - Het bier dat wordt gebrouwen in de Achelse Kluis mag officieel geen trappist meer heten omdat er in Achel geen monniken van de trappistenorde meer wonen. Daarom prijkt er geen zeshoekig logo 'trappist' meer op de etiketten van de bierflesjes uit het voormalige klooster.