De fooi is ongeveer 5 à 10 procent van het te betalen bedrag. In eenvoudigere eettentjes zijn fooien minder gebruikelijk. Daarnaast stellen ook hotelpersoneel en gidsen een fooi vaak op prijs.
Is de fooi niet meegerekend, dan geldt een tip van 5-10% in Spanje. In Portugal verwacht een ober circa 10-15%. Voor een Portugese taxichauffeur is een extraatje van 10% heel gewoon, een Spaanse chauffeur zal altijd blij zijn met 5-10% extra.
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Fooi is in Aziatische landen not done
In Japan ziet men een fooi als een belediging. Wanneer je fooi geeft, is de kans groot dat je het bedrag gewoon weer terug krijgt. Dit geldt ook voor andere Aziatische landen als China, Vietnam en Singapore. Goed om te weten als je binnenkort naar Azië vertrekt.
Bij een all-inclusive zijn de fooien in principe inbegrepen. Toch kan het geen kwaad het personeel af en toe een extraatje toe te stoppen. Je zal zien, je zal een graag geziene gast zijn en ze zullen ook net dat extraatje doen om het je naar wens te maken.
Bij twijfel: 10 procent
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden. Maar omdat fooien ook ter plaatse nogal kunnen verschillen, blijft de beste tip: vraag het een local!
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden. Ook daar hebben horecamedewerkers er overigens geen problemen mee als je géén fooi geeft. ,,In Spanje geef je vooral fooi als je uit eten gaat en bij iets grotere bedragen.
Fooi geven is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Zeker wanneer het eten bijzonder lekker was of de service beter dan normaal, is een extraatje geven een mooi compliment. Je kunt dan 5 tot 10 procent van de gehele rekening aanhouden. Overigens geldt dat in de meeste landen alleen voor een avondeten.
In Portugal betaalt u met de euro. Pinpassen van Nederlandse banken zijn te gebruiken om te pinnen (zonder kosten) en om te betalen in de meeste winkels. Ook creditcards worden breed geaccepteerd.
Je kan vrijwel overal met je pinpas betalen in Portugal maar het is altijd slim om wat cash geld bij je te hebben. Wanneer je geld gaat opnemen moet je nooit bij de eerste de beste pinautomaat pinnen. Pinautomaten van Euronet vind je op alle toeristische plekken in Portugal.
In een restaurant rekenen ze dan ook op fooi. Vaak is het al opgeteld bij de rekening, en anders wordt 15 tot 20 procent verwacht. Dat is een stuk meer dan in de meeste landen, maar het gaat vaak wel direct naar de ober van dienst.
Het kraanwater is veilig om te drinken, maar het kan wel wat smaken naar chloor. Je kunt altijd flessen water kopen als je dit niet lekker vindt of als je twijfelt over de kwaliteit van het drinkwater.
Portugal is zelfs een van de meest betaalbare plekken om te wonen in West-Europa. De maandelijkse kosten van levensonderhoud in Portugal zijn lager dan in bijna de helft van alle landen wereldwijd.
Net als kappers verdienen taxichauffeurs vaak het absolute minimum. Dat betekent dat fooien van 10% of hoger welkom zijn, maar zeker niet verplicht.
Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.
Fooi is een extraatje voor horecapersoneel. Als een gast de service waardeert in een horecazaak kan hij een extra geldbedrag geven bij het afrekenen. Fooien zijn vaak bedoeld voor het bedienend personeel, maar kunnen ook gegeven worden als een compliment voor de koks in de keuken.
Meestal 1 of 2 euro. Dit doe ik omdat ik vroeger zelf pizzas heb bezorgd en ik nog weet hoe lekker het was om een extratje te krijgen. Soms had ik meer fooi dan salaris aan het einde van de maand.
Je doet een bestelling en daar hoort bij dat je die gepresenteerd krijgt. Het serveren is dus bij de prijs inbegrepen. Je mag hierop reageren zoals je zelf wilt, bijvoorbeeld door in zo'n situatie juist geen fooi te geven. Een restaurant mag je niet verplichten tot het geven van een fooi.
Restaurant: geen fooi na de lunch (menu) en na dineetje tussen de 5-10%. Kop koffie of een drankje: fooi niet gebruikelijk. Aan de bar: fooi niet gebruikelijk. Taxi: fooi niet verplicht, maar het bedrag naar boven afronden is wel weer normaal.
Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants en bars in Valencia.
Toch is het wel gebruikelijk om fooi te geven als blijk van waardering en goede service. In de meeste hotelrekeningen zijn de servicekosten van 10-12% inbegrepen. Mochten de servicekosten niet in de restaurantrekening inbegrepen zijn, dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk.
Fooi komt uit de tijd dat er nog geen minimumloon was, laat staan een horeca-cao, en toen moest de bediening het vaak hebben van de fooi. De fooi was belangrijk om enigszins een goed inkomen te genereren. We gaven toen vaak wel 10% van het totaalbedrag als fooi.
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.