Een fooi van 10-12% is normaal in hotels, restaurants en taxi's. Veel inwoners van Zuid-Afrika werken in de informele sector zoals parkeerwachters en pompbedienden. Het is gebruikelijk om hen een kleine fooi te geven van 4 tot 8 Rand. Bij tankstations hoeft u meestal niet zelf te tanken.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Het is gebruikelijk om 10% van de rekening als fooi aan de ranger te geven en daarna ook nog wat achter te laten bij het verlaten van de game lodge voor al het andere personeel wat uw verblijf zo bijzonder heeft gemaakt. Wanneer u een meerdaagse safari boekt is een bedrag van 100 rand per persoon per dag gebruikelijk.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Ook hier geldt dat men het bedrag afrond naar een logisch bedrag. Geef niet meer dan 10% fooi. In hotels wordt het geven van fooi wel verwacht. Aan de portier geeft u tussen de 1-3 euro per tas en aan het kamermeisje 3-5 euro per nacht.
In Turkije hoor je 5 tot 10 procent fooi te geven als je uit eten bent geweest. Als je betaalt met een pinpas of creditcard, worden fooien bovenop de prijs niet geaccepteerd. De fooi dient altijd contant te worden gegeven aan de persoon die jou bediend heeft.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Doordat het geven van fooi normaal is, liggen de salarissen in Egypte relatief laag. Het is normaal een fooi te geven van ongeveer 10%.
Ter indicatie kunt u aanhouden dat een fooi voor een kofferjongen US$ 1-2 per service is en voor uw gids/chauffeur tijdens de reis een bedrag van 5-10 US$ per persoon per dag een richtlijn is.
Het geven van een fooi in Kenia is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt een fooi gegeven van zo'n 10%.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je werknemers de fooi verdelen op basis van het aantal gewerkte uren. Het bedrag in de fooienpot wordt dan gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren. Iedereen vermenigvuldigt zijn eigen gewerkte uren vervolgens met dit bedrag.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Je mag zelf bepalen hoeveel fooi je geeft in tapasbars en kleine restaurants. Maar een bedrag rond 5% – 10% van de rekening wordt zeer gewaardeerd.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Fooi is geen loon. Je betaalt als werkgever ten minste het loon wat voor de functie staat. Dat is het loon volgens de loontabel van de horeca-cao of het wettelijk minimumloon. Je moet in ieder geval het netto-wettelijke minimumloon via de bank overmaken naar de rekening van de medewerker.
Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Topless of naakt zonnen is verboden evenals doorschijnende zwemkleding en kleine strings. Strandkleding wordt alleen toegestaan op het strand, niet daarbuiten. Neem extra kleding mee als u de aangrenzende boulevard wilt bezoeken. Zorg dat onderkleding zoals een bh of string niet zichtbaar is.
Dubai kent een vrij streng rookbeleid. Roken is alleen toegestaan in de buitenlucht of in speciale rookruimtes. Rokers die op de luchthaven van Dubai een tussenstop hebben kunnen in speciale smokelounges terecht.
Zo zit het in Thailand
In Thailand wordt verwacht dat reizigers fooien geven. Een gids geef je 100 Baht (2,50 euro) per dag per persoon en voor een chauffeur is 50 Baht normaal.