Na een tanden bleek behandeling met peroxide-vrije bleekgel ziet u direct het resultaat. Meestal kleurt het gebit bij de eerste behandeling tussen de 4 en 8 tinten lichter. Dit ligt ook aan hoeveel sessies je neemt. Het gebit zal daarna langzaam weer verkleuren.
Gemiddeld worden tanden 4 tot 8 tinten lichter. Bij thuisbleken gaat dit geleidelijk waardoor het resultaat soms slecht te zien is. Bij het “in de praktijk bleken” wordt vooraf en achteraf de kleur met een kleurkaart bepaald.
U draagt het bitje met bleekgel per dag 60-90 minuten thuis, daarna is de bleekgel uitgewerkt. U krijgt voldoende bleekgel mee om meerdere sessies te bleken. U kunt uw tanden dus zelf thuis bleken en hoeft niet voor iedere sessie naar de tandarts te komen. Meestal bereikt u binnen 1 tot 2 weken het gewenste resultaat.
Wanneer je alleen de oppervlakkige glazuurlaag bleekt, zoals thuis of in een bleeksalon, dan blijft het resultaat maximaal enkele weken zichtbaar. Dat betekent dat je 5 tot 8 keer per jaar je tanden moet bleken om de witte kleur te behouden.
Niet alle tanden zijn helder wit en de natuurlijke tandkleur van de meeste mensen neigt meer naar geel dan naar wit. Als alle tanden dezelfde kleur hebben is dat de natuurlijke tandkleur. Als de tanden onderling in kleur geel verschillen, dan is er sprake van verkleuring.
Wil je wittere tanden hebben? Maak je geen zorgen: als het glazuur alleen oppervlakkig verkleurd is, is dat niet onomkeerbaar. Je kunt de kleur van je tanden thuis verbeteren met behulp van een 'thuisbehandeling'.
Complementaire kleuren liggen rechtover elkaar op het kleurenwiel en kunnen elkaar versterken (naast elkaar) of neutraliseren (op elkaar). Blauw (koel) en geel (warm) zijn complementair, en als je tanden niet parelwit zijn, kan een lipstick met een blauwe ondertoon je tanden witter doen lijken.
Hoeveel sessies heb ik nodig om mijn tanden 'wit' te laten worden? Dit varieert persoon, wat bijvoorbeeld van 3 sessies tot 25 sessies kan oplopen. Als je bijvoorbeeld veel snoept of rookt, is het mogelijk dat je relatief donkere tanden hebt.
De vloeistof mag niet op het tandvleesgedeelte komen en je laatste kiezen hoef je niet te bleken. Deze zie je namelijk niet wanneer je lacht. We adviseren om de bitjes met bleekgel in te doen ná het tandenpoetsen. Deze bitjes houdt je gedurende 4 tot 5 uren in.
Wanneer een behandeling goed is uitgevoerd blijven tanden ongeveer twee tot tweeënhalf jaar mooi wit.
Vragen en adviezen nav behandeling:
- U bepaald zelf hoe lang u bleekt, het advies is wel om het achtereenvolgens te doen, dus niet 2 dagen wel en dan 3 dagen niet. Dan liever 5 dagen achtereen. - Verneemt u gevoeligheid dan adviseren wij om tussentijds te stoppen en enkele weken later de bleeksessie te hervatten.
Houd er ook rekening mee dat u de eerste 12 uur (maar liever nog: de eerste 24 uur) niet rookt en dat u de volgende producten niet eet of drinkt: Koffie en thee (groene thee mag wel) Donker gekleurde frisdranken zoals cola en cassis. Rode wijn.
Hoewel tanden bleken de oplossing is om van gele tanden af te komen zijn er een aantal nadelen en risico's. Tanden kunnen namelijk gevoeliger raken na de behandeling. Ook kan het zijn dat glazuur meer doorlaatbaar wordt waardoor het kan zijn dat in de toekomst tanden juist sneller verkleuren dan voor de behandeling.
En met succes: uit een enquête van NOS Stories op Instagram onder bijna 4000 jongeren komt naar voren dat 40 procent een tandenbleekbehandeling overweegt en 7 procent er al een heeft gedaan. De meeste jongeren zijn na zo'n behandeling tevreden met hun witte tanden, maar dat geldt niet voor iedereen.
Bij het bleken van de tanden met de juiste middelen mag je in principe weer alles eten na het bleken. Maar het is verstandig om binnen 48 uur na het bleken geen producten met veel kleurstoffen te eten.
Het werkt niet op alle tanden
Om bleken een verschil te laten maken, moeten je tanden mettertijd zijn verkleurd. Als je bijters nooit wit zijn geweest, zal dat de kleur zijn waar je 't de rest van je leven mee moet doen. “Er zijn tanden die totaal niet witter worden”, zegt Kantor.
Het bitje moet blijven zitten wanneer je de mond opent. De inkeping aan de voorzijde van het bitje is om de ademhaling te stimuleren. Het bitje moet blijven zitten wanneer je de mond opent. Het is daarom belangrijk om de juiste maat te kiezen.
Een bitje wordt gewoonlijk alleen voor de bovenkaak gedragen. Omdat je boventanden je ondertanden van nature overlappen, worden je ondertanden hiermee ook beschermd. Doordat een bitje gemaakt is van buigzaam materiaal veert het enigszins mee bij het incasseren van externe krachten.
Sinds 1 november 2012 mogen alleen tandartsen nog tanden bleken met peroxide. De concentratie van waterstofperoxide bij de tandarts is maximaal 6%. Deze regel geldt voor alle landen van de Europese Unie (EU).
Gevoelige tanden na het bleken is normaal.
Tijdens het bleekproces is het volkomen normaal dat er gevoeligheid optreedt. De tanden raken tijdelijk uitgedroogd waardoor hun vermogen om de zenuw te isoleren tegen temperatuurveranderingen vermindert. Gevoeligheid verdwijnt 12-36 uur na het bleken.
De kosten voor een bleekbehandeling voor uw tanden kunnen variëren tussen de €150 en €400 euro. Deze kosten kunnen erg verschillen. In de meeste gevallen zijn er meerdere bleekbehandelingen nodig, voor het mooiste resultaat.
Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Ze kunnen door de wittere tanden en kiezen eromheen zelfs meer opvallen na het bleken. Overleg daarom met je tandarts of mondhygiënist vóórdat je je tanden gaat bleken. Bespreek je wensen en vraag of jouw gewenste resultaat haalbaar is.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.
De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele, anderen bruine of grijze tanden. Ook in één mond hebben tanden en kiezen niet allemaal dezelfde kleur en wijken soms duidelijk van elkaar af.
Is de verkleuring in het tandoppervlak of vind je de kleur van de tand te donker, dan kun je van buitenaf bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt de tandarts of mondhygiënist een afdruk van je gebit.