De mogelijkheden zijn eindeloos! Er is mintgroen, pistache, petrol, olijfgroen, pastelgroen, zeegroen en vele varianten hiervan in lichte tinten. Op de donkere toon heb je donkergroen, emerald, zeewier, salie, klaver, basilicum en nog veel meer. Laten we daarom eens in detail kijken naar welke kleuren passen bij groen.
Er zijn veel verschillende schakeringen binnen de kleurgroep groen. Van de koele blauwe kant tot aan de warme gele kant en alles ertussen in. Van pastelgroen, mintgroen, tot aan zwart groen en mosterd groen.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.
Warme groenen hebben namen als greenery, olijf (military olive), limoen, guacamole, mosgroen, pistachegroen en appelgroen. Koele groenen hebben namen als smaragdgroen, flessengroen, eden, bosgroen, storm en dennengroen. En dus ook als ultramarine green.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Een regenboog vlag is sinds 1978 het internationale symbool voor de homobeweging, en staat symbool voor diversiteit. Uit welke kleuren bestaat de regenboog vlag? Rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Overigens bestond de eerste regenboog vlag uit acht gekleurde strepen.
Wit licht bestaat uit eindeloos veel kleuren
Dat zijn er meer dan zeven. Het kleurenspectrum is een schaal waarin alle zichtbare kleuren geleidelijk in elkaar overvloeien. De regenboog bevat dus niet alleen rood en oranje, maar ook alles ertussenin. Dat wij zeven 'stroken' licht zien, is gezichtsbedrog.
Dat zonlicht uit verschillende kleuren bestaat, ontdekte Isaac Newton al in de 17 de eeuw. Dat toonde hij aan met behulp van een prisma, die net als waterdruppels lichtstralen breekt. Het was ook Newton die maar zeven kleuren onderscheidde in zo'n regenboog.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
- Groene tinten en natuurtinten: olijfgroen gaat goed samen met andere lichtgroene of donkergroene tinten en staat ook prachtig in combinatie met natuurtinten als bruin, taupe en grijs. - Koper en goud: wanneer je je kamer een luxueuze uitstraling wilt meegeven, kun je olijfgroen combineren met koper en goud.
Of we nu willen of niet, de trendkleur groen is van een klein stipje aan de mode-horizon uitgegroeid tot een ware kleurgigant. Deze kleur is dan ook één van de modekleuren van de lente en zomer van 2022. Groen staat voor duurzaamheid en positiviteit.
Het heeft ook iets geheimzinnigs. Je ziet het wel, maar je kunt het niet aanraken of er onder doorlopen.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten. Tegenwoordig wordt indigo voornamelijk synthetisch geproduceerd.
Juist: geen paars. Het wekt misschien verbazing, maar terwijl violet een echte kleur is en deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum van het licht, is paars niet-spectraal en kan het gebruikt worden voor elke kleurtint die voorkomt tussen rood en blauw.
In Europa werd de regenboogvlag onder meer tijdens de Duitse Boerenoorlog (1524-1525) gebruikt door opstandige boeren en in Amerika ontwierp de Amerikaanse dominee James William van Kirk (1858-1946) aan het begin van de twintigste eeuw een regenboogvlag die de internationale wereldvrede moest symboliseren.
Queer (Q) of Questioning (Q)
De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt.
Queer. Queer betekent eigenlijk 'vreemd'; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen.
Turquoise is gewoonlijk een omschrijving van een helder, hoofdzakelijk blauw mengsel tussen blauw en groen.
Er zijn veel benamingen voor deze trendkleur: vintage green, grey green, groen grijs, oudgroen en meer. De kleur kenmerkt zich door de combinatie van koele grijs kleur met natuurlijke groen kleur. Deze kleurcombinatie zorgt er voor dat de kleur subtiel opgaat in de omgeving.
Het additieve kleurmengsysteem
In het additieve kleursysteem, zoals dat bij een beeldscherm en bij een belichting met gekleurde lampen wordt gebruikt, zijn de primaire kleuren rood, groen en blauw. Ze worden ook wel de donkere hoofdkleuren genoemd. Dit systeem wordt dan ook meestal aangeduid als RGB.