Een brand ontwikkelt zich sneller dan u denkt. De brandweer adviseert dan ook om altijd te vluchten in plaats van zelf het vuur proberen te doven. In veel gevallen heeft u namelijk niet meer dan 3 minuten de tijd om het pand te verlaten.
Na de brandmelding bij 112 moet de brandweer binnen 8 minuten bij u zijn, maar tot die tijd bent u op uzelf aangewezen. Met de wetenschap dat een brand al binnen 3 minuten fel kan woeden, kan een goed vluchtplan in zo'n situatie het verschil betekenen tussen leven en dood.
De gecorrigeerde loopafstand is voor bijna alle gebruiksfuncties vastgesteld op 30 m. Dit hangt samen met het uitgangspunt dat mensen 30 seconden met ingehouden adem en een snelheid van 1 m/s door een ruimte met rook kunnen lopen. Voor een celfunctie is de maximale loopafstand evenals voorheen 22,5 m.
Relevante aspecten. In alle woongebouwen geldt dat bewoners tenminste één uitgang binnen 30 meter (gecorrigeerde loopafstand) moeten kunnen bereiken. De route naar een tweede uitgang mag dus langer zijn.
Verplicht of niet? Het Bouwbesluit regelt wanneer een vluchtrouteaanduiding verplicht is. In alle ruimten waardoor een verkeersroute voert (veelal de gangen e.d.) en in ruimten die is bestemd voor meer dan 50 personen, moet vluchtrouteaanduiding aanwezig zijn.
Het verlichten van vluchtwegen is alleen verplicht wanneer er een stroomstoring is. Vluchtrouteverlichting moet binnen 15 seconden branden wanneer de verlichting uitvalt. Dit staat beschreven in het Bouwbesluit. Voor een periode van 60 minuten volgens de zichtbaarheidseisen die beschreven staan in de NEN-EN 1838.
Als er geen eisen zijn voor (de aanwezigheid van) een verkeersruimte, c.q. een beschermde vluchtroute, hoeft de aanvrager van de omgevingsvergunning voor het bouwen dat ook niet op tekening aan te geven, en is het niet verboden om bijvoorbeeld een hal of een gang aan te wijzen als (onderdeel van een) verblijfsgebied .
Een trap binnen is niet verplicht en een 'brandtrap' is een functiebenaming. Dus een buitentrap die jij brandtrap noemt kan voldoende zijn, als die brandtrap normaal begaanbaar is en als gewone trap kan dienen.
Dit hangt samen met het uitgangspunt dat mensen 30 seconden met ingehouden adem en een snelheid van 1 m/s door een ruimte met rook kunnen lopen. Voor een celfunctie is de maximale loopafstand evenals voorheen 22,5 m.
* Bij de gecorrigeerde loopafstand wordt de afstand welke wordt afgelegd in een verblijfsgebied met 1,5 vermenigvuldigd. Wanneer het verblijfsgebied is ingedeeld in verblijfsruimten, of het verblijfsgebied is niet bedoeld om nader te worden ingedeeld wordt de gerekend met de werkelijke afstand.
Een vluchtroute moet voldoen aan de volgende eisen:
De vluchtrichting wordt aangeven of de nooddeur. Treden – of hellingverlichting zie je bij o.a. bioscopen. Vluchtwegen zonder belemmering. Er mogen geen obstakels staan in de vluchtweg.
6 minuten bij portiekwoningen, portiekflats of gebouwen met een woonfunctie voor verminderd zelfredzamen. 8 minuten bij gebouwen met een andere woonfunctie dan bedoeld onder de eerste twee punten of met een winkelfunctie, gezondheidszorgfunctie, onderwijsfunctie of logiesfunctie.
BEVERWIJK - Bij een woningbrand hebben mensen gemiddeld drie minuten de tijd om het huis uit te vluchten. Dertig jaar geleden duurde het nog zeventien minuten, voordat een brand zich door een huis kon verspreiden.
In 2006 besloten de vakbonden en de werkgevers gezamenlijk dat brandweermannen en -vrouwen maximaal 20 jaar hun functie mogen uitoefenen: "Die regeling is bedacht omdat het werk heel zwaar is. Zowel fysiek als mentaal.
Een brandscheiding is een veiligheidsmaatregel waarbij het doel is om een verder verloop en uitbreiding van brand te voorkomen. Door het aanbrengen van een brandscheiding wordt een gebouw opgedeeld in brandcompartiment(en).
Zowel de huurder als de verhuurder zijn dus verantwoordelijk voor de brandveiligheid. Daarnaast is het dus niet alleen verboden om een bouwwerk dat afwijkt van de regels te gebruiken, het is ook verboden om een bouwwerk dat niet aan de regels voldoet te laten gebruiken.
Er is geen verplichting voor een voordeur. Wel dient een woning voldoende te ontsluiten zijn via een deur. Dit kan ook een, of meerdere deuren aan de zijkant of achterkant van de woning zijn.
Goed nieuws. Het goede nieuws is, dat het Bouwbesluit geen eisen stelt aan de entree, anders dan dat de doorgang breed genoeg moet zijn en dat de constructie voldoende bescherming moet bieden tegen geluid van buiten.
Voorbeelden van verkeersruimten zijn: hal, gang, overloop, trappenhuis, buitentrap, vluchttrap, lift, galerij. Overigens, een hal kan wel een verblijfsruimte zijn maar dan moet het voldoen aan de eisen van een verblijfsruimte, bijvoorbeeld wat betreft daglichttoetreding, ventilatie, afmetingen, verwarming e.d.
Bouwbesluit 2012 en de Arbowet stellen noodverlichting verplicht in gebouwen waar gewerkt wordt. Tevens is noodverlichting verplicht in gebouwen waar meer dan 75 mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Dat kan een feestzaal zijn, een kantoor, maar ook een appartementencomplex.
De controles en onderhoudsbeurten worden uitgevoerd overeenkomstig de voorschriften van de fabrikant of de installateur. Ze dienen te gebeuren door een bevoegde technicus. Dit wordt bepaald door het ARAB.
Noodverlichting eisen volgens de Arbowet
De werkgever moet er dus voor zorgen dat er vluchtroutes en nooduitgangen zijn, dat deze vrij zijn, dat de routes adequaat zijn aangegeven met vluchtrouteaanduiding en vluchtwegverlichting. Zodat iedereen in een noodsituatie veilig het gebouw kan verlaten.