Dagelijks eten volwassen Nederlanders gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers (14 suikerklontjes), dat zijn 99 suikerklontjes per week en ruim 20 kilo suiker per jaar! Bij kinderen liggen deze aantallen nog hoger.
In totaal eet de gemiddelde Nederlander zo'n 110 gram suiker per dag.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Een suikerklontje is 4 gram suiker. 1 gram suiker is gelijk aan 4 kilocalorieën (kcal): dus 1 suikerklontje is gelijk aan 16 kcal. Gezonde mannen hebben gemiddeld 2.500 kcal per dag nodig, vrouwen 2.000 kcal.
Er is geen bovengrens voor het gebruik van (toegevoegde) suikers. Dat komt omdat er ook suikers zitten in producten die een positief effect hebben op onze gezondheid, zoals fruit, groenten en zuivel.
In een blikje energiedrank van 250 ml zit ongeveer 27 gram suiker. Dat komt neer op zo'n zes suikerklontjes. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met de hoeveelheid suiker in frisdrank, zoals een glas cola.
In plaats van suiker gebruiken we een mix van zoetstoffen. Coca‑Cola zero sugar bevat geen suiker.
Er in een fles tomatenketchup zitten wel 40 (!)suikerklontjes, dat is meer dan een suikerklontje per eetlepel. Aan magere yoghurt met een smaakje wordt vaak suiker toegevoegd, voor extra smaak. Zo kan een kom (245 gram) magere yoghurt wel 47 gram suiker bevatten, wat gelijk staat aan 12 theelepels.
- Coca Cola 1 liter (geen lightvarianten): 40 suikerklontjes. - Nutella choco 400 gram: 78 suikerklontjes. - Blikje Red Bull van 0,25 liter: 10 suikerklontjes. - Cappuccino: poedertjes van cappuccino bevatten vak 35 suikerklontjes per 220 gram.
Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal ongeveer 90 gram suiker per dag binnenkrijgen. Hieronder vallen zowel vrije suikers als natuurlijke suikers, dus ook de suikers uit fruit bijvoorbeeld.
Nee, want je lichaam heeft suiker nodig als energiebron. Deze energie kun je het best halen uit van suikers die van nature aanwezig zijn in groente, fruit en zuivelproducten als melk- en yoghurt. De suikers in producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezonde voeding. Fruit en magere en halfvolle melk staan in de Schijf van Vijf. Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep, gebak, frisdrank en suikerrijke toetjes.
Hoeveel suiker zit er in een bakje patat? Schrik niet, maar liefst 10,5 (!) suikerklontjes. Hieronder een lijstje met suikerklontjes per product.
In een glas halfvolle melk zitten gemiddeld twee suikerklontjes, maar het past wel in een gezond voedingspatroon dankzij de eiwitten, vitamines en calcium.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Hierdoor is het een ideale lekkere dorstlesser. Per 100 gram levert de watermeloen 36 kcalorieen die komen uit de fruitsuikers (8 gram per 100 gram). Maar dit zijn geen lege kcalorieen, want er zitten veel gezondheidsvoordelen aan de watermeloen. De watermeloen is een goede leverancier van ijzer, kalium, vitamine C.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden.
Anderzijds bevat ijsthee van nature ook antioxydanten die in een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid. Zelfgemaakte thee bevat gemiddeld dubbel zoveel antioxydanten dan ijsthee. Kortom: ijsthee is minder ongezond dan andere frisdranken, maar te veel ervan is niet goed.
In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram.