Het voedingscentrum raadt uit voorzorg een al te grote inname van speculaasjes, stroopwafels, ontbijtkoek en appeltaart af. Als dit beperkt blijft tot 2-3 koekjes per dag zit de zwangere ruim onder de grens. In zoethout en drop zit de stof glycyrrhizine die effect heeft op de werking van de nieren.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Kant-en-klare taarten uit de supermarkt kun je gewoon eten. Maak je zelf een taart en gebruik je rauw ei in het recept, eet het dan alleen als het heel goed verhit is. Taarten die in de oven gebakken zijn, kun je veilig eten.
Om het risico al zo goed mogelijk te beperken, geldt er in Europa voor voedingsmiddelen zoals speculaas en pepernoten een regel van maximaal 50 mg coumarine per kilogram. Voor jou geldt dan: per kg, mag je 2 gram pepernoten. Bij een gewicht van 80kg is dit dus 160 gram pepernoten.
Wat is een veilige hoeveelheid kaneel tijdens de zwangerschap? Er is geen veilige hoeveelheid kaneel vastgesteld. Als je gevarieerd eet loop je geen risico. Het is wel verstandig om te letten op voedingsmiddelen waar veel kaneel in zit.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Gifstoffen in kruiden
Als je te veel van deze gifstoffen binnen krijgt, kun je ziek worden. En je baby ook. Omdat je baby nog in ontwikkeling is, kan hij een minder grote hoeveelheid gifstoffen verdragen. Daarom is het verstandig om je kruiden inname te beperken tijdens je zwangerschap.
Bevindingen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van moeders met een zeer ongezond eetpatroon tijdens de zwangerschap – zoals weinig groenten, fruit, granen en te veel vette producten, suikers, rood vlees en zout – een 1,5 tot 3 procent verhoogde kans op astma of een lagere longfunctie hebben.
Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen.
Cheesecake kan je veilig eten als je zwanger bent. Het is dan wel belangrijk dat de cheesecake gebakken is en dus geen rauwe eieren bevat. Ook mag de kaas die erin gebruikt is niet gemaakt zijn van rauwe melk.
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Monchou is een roomkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk: je mag het dus gerust eten als je zwanger bent. Gepasteuriseerd betekent dat de melk is verhit tot minimaal 70 graden waardoor de listeria bacterie die er wellicht in de melk kan zitten, wordt gedood.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Dat komt door de verandering van je hormonale huishouding en doordat je baarmoeder groter wordt en deze de darmen verdrukt. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Een verstopping, oftewel obstipatie, kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken.
Het voedingscentrum raadt uit voorzorg een al te grote inname van speculaasjes, stroopwafels, ontbijtkoek en appeltaart af. Als dit beperkt blijft tot 2-3 koekjes per dag zit de zwangere ruim onder de grens. In zoethout en drop zit de stof glycyrrhizine die effect heeft op de werking van de nieren.
Gember kan je veilig gebruiken als je zwanger bent. Er is zelfs bewezen dat gember kan helpen tegen de misselijkheid en overgeven. Gember kun je tijdens je zwangerschap dus gewoon blijven gebruiken op verschillende manieren. Zo kun je het verwerken in gerechten, gemberthee of als shot.
Mag je frisdrank als je zwanger bent? Gelukkig kan het drinken van frisdrank en vruchtensap geen kwaad tijdens de zwangerschap. Echter is het lang niet zo gezond als het drinken van gewoon water, omdat er natuurlijk ontzettend veel suiker in frisdrank zit, wat voor je tanden en je bloedglucose niet bepaalde goed is.
Ja, dat kan. Het Voedingscentrum adviseert wel om niet teveel producten die cafeïne bevatten in te nemen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft en dit te beperken tot 300 mg cafeïne per dag.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Als je zwanger bent heb je een verminderde weerstand. Daardoor kun je sneller een voedselinfectie krijgen als je de verkeerde dingen eet. De meeste voedselinfecties zijn alleen vervelend voor jezelf. Maar besmetting met de bacterie listeria of de parasiet Toxoplasma gondii kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en vormen dus geen enkel probleem voor zwangere vrouwen. Ideaal als je als zwangere vrouw plots enorm veel zin hebt in pekelharing met mayonaise of augurken met curry.
Je hoeft niet 2 keer zoveel te eten
Hoeveel meer, dat verschilt sterk per persoon. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder. Ga tijdens je zwangerschap niet expres meer eten dan je bent gewend.