De gasdruk in de patroon zorgt ervoor dat de slagroom mooi luchtig uit de slagroomspuit komt. Een standaard slagroompatroon bevat 8 gram distikstofoxide gas, ook wel lachgas genoemd. Met één patroon kun je ongeveer een halve liter slagroom, saus of mousse bereiden.
Houdt de kop van de slagroomspuit onder de hete kraan om hem losser te krijgen. Gebruik eventueel een stuk rubberen bar liner voor meer grip. Tip: Schudt de slagroomspuit niet te veel, want hierdoor kan de slagroom te dik worden en het gas niet vrijkomen. Het beste is om voor gebruik drie tot vijf keer te schudden.
Bij een spuit van 0,5 liter heeft u 1 patroon nodig, bij 1 liter spuit heb je 2 patronen nodig en bij de 1,5 liter 3 patronen. Kortweg gezegd per 0,5 liter inhoud gebruikt u 1 patroon per keer dat u de fles gebruikt. Het is dus handig om een voorraadje patronen mee te bestellen wanneer u een fles aanschaft.
In een slagroomspuitbus zit room en een gas onder hoge druk. Als je slagroom wilt, borrelt het gas, door een klein gaatje, in hele kleine belletjes door het gas. Om elk belletje komt een laagje slagroom en dat wordt uit de bus geperst omdat slagroom meer plek in neemt dan ongeslagen room.
In dit recept gebruik ik 30 gram suiker op 250 ml slagroom. Gebruik je liever poedersuiker in plaats van suiker? De verhouding suiker-room blijft dan hetzelfde (30 gram poedersuiker op 250 ml slagroom).
Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan.
Tips voor stevige slagroom:
Gebruik slagroom met een vetgehalte van 35%, liefst nog hoger. Wat oudere slagroom houdt de lucht beter vast. Eventueel kun je slagroom nog licht vetter maken door een klontje roomboter op kamertemperatuur mee te mixen. Voeg per liter 125-150 gram suiker toe.
Maar de jongeren gebruiken ze niet om slagroom mee te spuiten. Ze halen met een ballon het gas uit de patronen, inhaleren dat en krijgen er een korte, heftige roes van. Dit zogenaamde lachgas wordt al jaren gebruikt in het uitgaans- en festivalcircuit, maar heeft zich nu dus ook verplaatst naar de straat.
Een spuitbus bevat vooral lucht, drijfgas. Omgerekend komt uit één liter ongeklopte room 7 liter schuim. Lees het etiket dus heel goed. Als er opstaat dat er 250 mililiter in zit, is dat in werkelijkheid maar 35 ml slagroom.
Volle room/slagroom
Bij deze room is het vetgehalte hoog genoeg zodat je hem kunt opkloppen; vandaar de naam 'slagroom'. Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt.
Hierdoor is de slagroomspuit van iSi de beste slagroomspuit van 2022. De slagroomspuit van Hendi en Keizer zijn ook zeer goede slagroomspuiten en zijn ook van prima kwaliteit. Toch merk je wel verschil tussen deze twee slagroomspuiten en die van iSi.
Na het openen is verse slagroom beperkt houdbaar. Je kunt het dan zo'n 4-6 dagen bewaren in de koelkast. Bij verse slagroom zonder suiker geldt dat je deze ongeveer één dag in de koelkast kunt bewaren. Bij een gesloten verpakking geldt dat je de datum op de verpakking kunt aanhouden.
Lachgas (distikstofoxide gas) zit als drijfgas in slagroompatronen. Bij normaal gebruik (het maken van slagroom) zijn slagroompatronen met distikstofoxide gas erin veilig te gebruiken.
Wij Adviseren om een merk slagroomspuit te kopen. En dus niet 1 uit china. De Europese slagroomspuiten zijn gekeurd en zijn dus veilig in gebruik. De slagroomspuiten die wij verkopen zijn ook allemaal gekeurd en zijn veilig in gebruik met zowel het slagroom maken als bij het maken van een lachgas ballon.
Alle slagroommachines hebben een luchtpomp waarmee lucht kan worden opgenomen om deze schuimende, stevige en toch luchtige textuur te geven. De slagroommachine maakt het ook mogelijk om de vloeibare roomvers te bewaren om een slagroom te verkrijgen.
Het soortelijk gewicht van slagroom is, volgens FOODDATA, 991 kg/m3, dit is 991 gram per liter. 200 gram is zodoende 200/991 = 0,202 liter, dit is weer gelijk aan 202 milliliter.
Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet. Toch merk je vast dat het niet meer dezelfde textuur heeft als net na het kloppen.
Hoe werkt het? Klop 125 ml slagroom met de hand of met een mixer in een kom tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de opgeklopte slagroom op het allerlaatste moment toe aan je beslag. Dit meng je vervolgens tot een glad geheel en bak je volgens recept af in de oven.
Als je lachgas gebruikt, word je minder helder, lacherig en kunnen dingen er anders uitzien. Lachgas kan ook problemen geven, zoals hoofdpijn, angst, in de war zijn, pijn en geen gevoel in armen en benen of verlamde armen en benen.
Lachgas wordt niet gemetaboliseerd en verlaat het lichaam in enkele minuten.
Extreem lachgas gebruik kan leiden tot vitamine B12 tekort, wat vervolgens kan leiden tot neurologische klachten of schade. Let op de signalen van je lichaam. Stop ermee als je klachten krijgt door lachgas, zoals tintelende ledematen. Neem dan contact op met een arts en neem vitamine B12 supplementen.
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Slagroom wordt niet stijf
Als de slagroom tijdens het kloppen niet goed stijf wordt of zelfs weer dunner aan het worden is, dan is de room tijdens het kloppen te warm geworden. Het heeft dan geen zin om verder te kloppen want dan wordt de slagroom alleen maar warmer - en dus dunner.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.