Gosschalk is een grote slachterij in Nederland. Volgens ingewijden in de markt slacht het bedrijf 600 tot 900 runderen en 5000 varkens per dag. Dat komt onder meer bij supermarkten en restaurantketens terecht.
De slachterij heeft bij de herstart van de slacht in een statement al aangegeven dat het dier centraal staat bij het bepalen van de slachtsnelheid. Gosschalk slachtte voor de sluiting volgens insiders ruim 15.000 varkens per week.
De productielocatie in Boxtel is de grootste Vion-slachterij van het land. Per dag worden er zo'n 20.000 varkens geslacht. Er werken maar liefst 1900 productiemedewerkers, veelal arbeidsmigranten.
Vion Boxtel heeft een slachtcapaciteit van 20.000 varkens per dag en dat vergt een krappe planning.
Op dit moment worden in slachthuis Westfort zo'n tienduizend varkens per dag geslacht.
Bij familiebedrijf Compaxo slachten ze een adembenemende hoeveelheid van 1,6 miljoen varkens per jaar: 31.500 varkens per week, 650 varkens per uur. Dit is te weinig, vindt Compaxo. Van de varkens die ze slachten in Zevenaar en tot worsten, spek en hammen verwerken in Gouda, is 70 procent bestemd voor de export.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Vion is eigendom van NCB Ontwikkeling, een onderdeel van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).
341.000 varkens geslacht
In week 21 werd het laagst aantal slachtingen genoteerd, namelijk 256.000 varkens. De Vion-varkensprijs lag toen op 1,69 euro. Het gemiddeld aantal slachtingen per maand ligt dit jaar op 313.000 varkens. Overigens is 2021 niet een absoluut record.
De meeste slachterijen zijn gespecialiseerd in het slachten van bijvoorbeeld varkens, runderen, kalveren, kippen, of schapen. Het slachten van wild of van gevogelte anders dan kippen geschiedt gewoonlijk bij de poelier.
Dat is níet normaal.
Wekelijks slacht Vion in Nederland en Duitsland zo'n 17.000 koeien. De koeien worden in Nederland geslacht in Tilburg - ook de Groene Weg koeien worden hier geslacht.
In Nederland zijn er 209 erkende slachthuizen. Het gaat om 179 roodvleesslachthuizen. Hier worden runderen, varkens, schapen, geiten en paarden geslacht. Er zijn 21 grote slachthuizen.
De prijs van een varken is 25 tot 750 euro, afhankelijk van het ras dat je wilt kopen. Let op met gratis aangeboden dieren, de bijkomende dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Een weide en een stal zijn de grootste kosten.
Vleesverwerker Vion heeft het jaar 2021 afgesloten met een verlies van 29 miljoen euro. De onderneming met twee vestigingen in Fryslân gaat naar eigen zeggen gebukt onder moeilijke marktomstandigheden.
De beginnende slachter verdient gemiddeld rond de €1750,-. Naarmate de Slachter meer ervaring krijgt kan dit salaris oplopen tot €2400,-.
Dieren die ritueel worden geslacht, worden niet verdoofd voordat het mes wordt gehanteerd. Sommige dieren raken meteen in een shock, maar de dieren die nog wel pijn voelen kunnen dat niet uiten, omdat ook hun luchtpijp is doorgesneden, aldus de onderzoekers. Bloed in de luchtpijp kan verstikking veroorzaken.
Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten. Voor een rund van 350 kg geslacht gewicht zal de prijs rond € 327,- (excl. BTW) zijn.
Gemiddeld ligt de prijs op €1.900 met uitschieters naar €2.500 voor de vaarzen die al goed wat kilo's melk geven. Verwacht wordt dat de prijs van melkkoeien en vaarzen nog wel even op dit hele hoge niveau blijft. Melkveehouders die de dieren nu te duur vinden, kunnen beter even een paar maanden wachten.
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld. Een halve hectare weide huren kost ongeveer 800 euro per jaar.
In Nederland worden elke dag 1,75 miljoen dieren gedood. Dat zijn er gemiddeld 1.000 per minuut. Alleen al de weg naar het slachthuis is erg stressvol.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over.
536.900 schapen. 136.900 geiten. 5.100 'overig pluimvee' 2.500 eenhoevigen.