Een goede verhouding voor het gebruik van johannesbroodpitmeel is 1 of 2 schepjes per 100 ml (moeder)melk, bijvoorbeeld van het Kruidvat Johannesbroodpitmeel.
Wat betreft het gebruik geldt over het algemeen dat je 1 á 2 schepjes johannesbroodpitmeel toevoegt per 100 ml (moeder)melk. Het is soms even puzzelen wat de juiste hoeveelheid is voor jouw kindje. Samen met je arts bepaal je met welke hoeveelheid je begint. Het beste kan je de hoeveelheid rustig opbouwen.
Flesvoeding klaarmaken in een handomdraai
Elke klik staat voor één afgestreken maatschepje melkpoeder (standaard 4,6 gram).
Papje bij borstvoeding:
Laat gekookt water afkoelen tot ongeveer 37°C (handwarm) en schenk 25 ml in het kommetje. 2. Voeg 1 afgestreken maatschepje (±1,7 gram) aan het water toe.
Johannesbroodpitmeel: poeder van kiemende zaden
Het is een wit of geelwit poeder, afkomstig van gemaalde kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het meel hiervan wordt gebruikt als verdikkingsmiddel van melkvoeding voor baby's, om zo onder andere problemen als een extreme reflux te voorkomen of verbeteren.
Johannesbroodpitmeel kan bij zowel flesvoeding als borstvoeding gebruikt worden. Het is heel normaal dat een baby zo nu en dan spuugt. Gemiddeld genomen spuugt 70% van de baby's met een leeftijd van ongeveer vier maanden ten minste één keer per dag. Dit is heel normaal bij baby's tot negen maanden.
Het kan de reflux bij je baby verminderen, maar je baby kan er ook last van krijgen. Niet zeker of het echt helpt. Voor veel baby's is johannesbroodpitmeel een uitkomst, maar het helpt niet bij alle baby's. Sommige baby's krijgen juist meer last van krampjes, omdat ze de voeding niet goed kunnen verteren.
Philips Avent Flesspeen Classic dikke voeding
Deze speen voor dikkere vloeistoffen is ideaal voor een consistentere voeding zoals pap of Johannesbroodpitmeel. Door de speciale vormgeving buigt de speen mee, zodat er lucht in de fles komt.
Door de melk eerst te verwarmen zorg je ervoor dat het johannesbroodpitmeel beter kan oplossen. Wacht daarna niet te lang met het toedienen van de melk want als het afkoelt naar kamertemperatuur zal de substantie steeds dikker worden.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Strooi het aantal voorgeschreven maatschepjes poeder op het water in de fles. Voor elke 30 ml water gebruik je 1 los afgestreken schepje voeding in de fles, dus: 30 ml + 1 schepje = ongeveer 33 ml voeding; 60 ml + 2 schepjes = ongeveer 65 ml voeding; 90 ml + 3 schepjes = ongeveer 100 ml voeding.
Wat wel opvalt is het verschil in prijs. Kruidvat eigen merk is het goedkoopste, maar Nutrilon is niet eens het duurste, dat is Nestlé NAN. Op hun website staat dat dat komt omdat ze het allerbeste eiwit gebruiken.
Als je baby meer vaste voeding gaat eten, vraagt hij langzaam minder borstvoeding. De hoeveelheid melk die je produceert, past zich vanzelf aan. Is jouw baby 4-6 maanden oud? Dan drinkt hij ongeveer 4 tot 5 voedingen per dag van 160 tot 200 ml per voeding.
Voordelen johannesbroodpitmeel
Johannesbroodpitmeel bevat veel vezels, waardoor het verzadigend werkt en een gunstig effect heeft op de darmflora, maar ook op het cholesterolgehalte. Daarnaast bevat het veel eiwitten en weinig koolhydraten.
Wij hadden eerst heri comfort waar de jbpm al in zit en de voedingsdeskundige van hero bevestigde dit. Echter zei het cb dat de darmen van het kindje er wel minimaal een week aan moeten wennen.
Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter flesvoeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet.
De hik bij je baby is gelukkig een normaal verschijnsel dat vanzelf weer overgaat en meestal geen kwaad kan. Je baby heeft zelfs in de baarmoeder al de hik als hij oefent met het drinken van vruchtwater! Zelfs als de hik meerdere keren per dag voorkomt, maar je kindje goed eet en slaapt, is de hik geen probleem.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Aangeraden wordt om siliconenspenen om de zes weken te vervangen. Bij intensief gebruik (incl. steriliseren) kunnen spenen al eerder gaan slijten. Spenen die barstjes of andere vormen van slijtage vertonen, dienen ook altijd vervangen te worden.
Koemelkallergie bij baby's is vaak slecht te herkennen, omdat de symptomen vaak lijken op symptomen van andere allergieën of niet-allergische aandoeningen. Symptomen zijn onder andere ontroostbaar huilen, geïrriteerde ogen, loopneus, eczeem, rode vlekjes, overgeven, diarree, piepend ademhalen, hoesten.
De darmen van baby's moeten wennen aan tarwe. Het is dan ook het advies om dit rustig op te bouwen. Zit jouw kindje nog niet vol aan de tarwe, dan kun je nog steeds makkelijk pannenkoekjes maken. Vervang een deel van de gewone bloem door rijstebloem.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.