In 2018 lanceerde SpaceX 21 raketten.
In 2020 waren er 114 lanceringen waarbij 1.300 satellieten de ruimte in werden gebracht. Een flinke toename in het aantal satellieten dus. In 2021 werden dat er nog meer: toen waren het er in september al 1.400.
Op de site van Starlink zijn de nieuwe tarieven ook al te zien. Wie een adres in Nederland invult, ziet een abonnementsbedrag van 85 euro staan; bij Belgische adressen is dat 80 euro. Ook in andere landen lijkt de prijs van het abonnement verlaagd. Zo ging het bedrag in het Verenigd Koninkrijk van 89 naar 75 pond.
De 'Starlink'-satellieten van SpaceX waren zondagavond voor de tweede avond op rij te zien aan de hemel. Op sociale media gaan er veel foto's en video's rond van de lichtpuntjes die als een trein door de lucht gleden.
Er zijn 7500 satellieten in een baan om de aarde geplaatst. Daarvan zijn er op het moment nog 4300 in de ruimte. Slechts een derde (1200 satellieten) functioneert nog. Ruimtepuin met een minimale grootte van 10 centimeter is te volgen met radars vanaf de grond.
En dat biedt ook zakelijke kansen voor buitenlandse bedrijven. Van de 104 satellieten die in één keer de lucht ingingen, waren er bijvoorbeeld meer dan 90 gemaakt door enkele bedrijven uit de Verenigde Staten en drie door het Nederlandse bedrijf ISIS.
Starlink zorgt ervoor dat de bedrijfsprocessen nu wel via internet benaderd kunnen worden. Het internetsysteem met satellietschotel behaalde in de test van het AD 150Mbit downloadsnelheid en een uploadsnelheid van 20Mbit.
Het is geen onderneming op zich, het blijft onderdeel van het programma. Starlink is dus een divisie onder SpaceX, dat zijn naam deelt met het netwerk van Satellieten in een baan rond de aarde. In 2015 begon de ontwikkeling van de satellieten en in 2018 werden de eerste prototypes de ruimte in gestuurd.
Het idee is dat de satellieten van Starlink u met het internet kunnen verbinden. Starlink belooft "breedbandinternet met hoge snelheid te leveren op plaatsen waar de toegang onbetrouwbaar of volledig onbeschikbaar is". Momenteel werkt het alleen voor huizen en is het niet mobiel, maar dat komt nog.
Wil je 'm in een lage baan rond de aarde hebben, dan kost dat je zo'n 3000 dollar (ongeveer 2600 euro). Het satellietje zelf kost enkele honderden dollars om te maken. Dat betekent dat je voor 3000 euro in staat zou moeten zijn om je eigen satellietje in een baan rond de aarde te plaatsen.
Eenmaal deze satellieten niet meer operationeel zijn, kan ze men ze ofwel laten opbranden in de atmosfeer van de Aarde of naar een speciale baan om de Aarde brengen. Beide opties worden algemeen aanzien als een 'kerkhof' voor satellieten.
De satellieten zitten op verschillende hoogtes
De laagste satellieten zitten op 160 kilometer hoogte. Alle ruimte die hier tussen zit kan gebruikt worden voor satellieten, en satellieten die op verschillende hoogtes zitten kunnen niet met elkaar botsen.
De eigenaar van Tesla en SpaceX heeft volgens de wereldranglijst van Forbes met de rijkste mensen momenteel een vermogen van 300 miljard dollar (275 miljard euro). CNN concludeert op basis van die gegevens dat Musk zelfs de rijkste man ooit is. Zijn vermogen schommelt, omdat een groot deel ervan uit aandelen bestaat.
De Falcon-raketfamilie is een reeks raketten die volledig door SpaceX is ontwikkeld. Falcons maken gebruik van raketmotoren uit SpaceX eigen Kestrel- (alleen Falcon 1) en Merlin 1-lijnen. Als brandstof gebruiken ze RP-1-raketkerosine en vloeibare zuurstof.
De ontsnappingsraket is 10 meter lang, brandt slechts 8 seconden en levert een vermogen van 400.000 PK. Als de 1e trap afgestoten is wordt de ontsnappings-raket door de bemanning handmatig afgevuurd, inclusief de "boost cover", een beschermkap die de CM tegen de vlam beschermt.
Groot denker, maar ook verslaafd aan e-mail, Cola Light én aan zijn werk. Het buitenaardse werkethos van Elon Musk valt met 90 uur per week in de categorie 'don't try this at home'. Toch kunnen we iets van deze onconventionele topman leren: hij heeft hét geheime wapen om niet leeg te lopen op kantoor.
Elon Musk, de topman van Tesla, krijgt geen salaris en bezit momenteel geen eigen huis.
De trust van Musk verkocht bijna 3,6 miljoen aandelen in Tesla, goed voor ongeveer 4 miljard dollar. Daarnaast verkocht Musk nog eens 934.000 aandelen ter waarde van 1,1 miljard dollar.
Nog leuker: je hoeft er zelfs geen telescoop, camera of wat dan ook voor te kopen, gewoon je ogen opentrekken en naar boven kijken! Er cirkelen blijkbaar zo'n slordige 7.533 satellieten rond de aarde waardoor de kans dat je zo'n kunstmaan of een Iridiumflits ziet, heel groot is.
In 2019 was de eerste lancering van Starlink, een project van ruimtevaartbedrijf SpaceX. Met dit project wil Musk de hele wereld in 2024 toegang geven tot snel internet. "Musk wil uiteindelijk een netwerk van 12.000 satellieten", vertelt Langbroek. Sinds 2019 zijn er meer dan 3.100 Starlink-satellieten gelanceerd.
Internetten via de satelliet werkt met een speciaal modem. Dit modem sluit je aan op de schotel buitenshuis. Er zijn providers die een draadloos modem meesturen. Je apparaten verbind je daarmee zonder kabel via wifi.
SpaceX heeft zijn grootste satelliet ooit de ruimte in geschoten. De satelliet is van het Spaanse Hispasat. Met behulp van de nieuwe satelliet wil Hispasat zijn breedbandaanbod in Europa en Noordwest-Afrika uitbreiden, meldt CNBC.
Zonder twijfel het ISS, het International Space Station. Dat is ongeveer zo groot als een voetbalveld, vooral door de enorme zonnepanelen. Het ISS suist met een vaartje van 27.600 kilometer per uur langs de hemel, op een hoogte van zo'n 400 kilometer. Eens per anderhalf uur voltooit hij een rondje om de aarde.
Satellieten die laag rond de aarde cirkelen, zijn maar kort te zien: tot ongeveer 45 minuten na zonsondergang en 45 minuten voor zonsopkomst. Om dezelfde reden dat we de maan kunnen zien: ze reflecteren zonlicht. Overdag is het te licht om ze te zien en 's nachts houdt de schaduw van de aarde het zonlicht tegen.