Mocht je de thee liever aan je laten voorbijgaan, dan kan je in natuurwinkels en zelfs in de supermarkt ook tinctuur van salie vinden. De werkzame dosis hiervan is 3 keer 25 druppels per dag. Heb je vooral 's nachts last van zweten, dan kan je 1 dosis van 50 druppels nemen voor je gaat slapen.
Twee kopjes salie thee per dag zijn al voldoende om te merken wat salie met je lichaam doet. Rustgevende saliethee is bij ons als losse thee te koop, en je hebt het heel snel in huis.
Probeer gezond te leven: gezond eten, genoeg bewegen, zorgen voor een gezond gewicht en genoeg slapen. Je krijgt hier niet minder opvliegers van. Het is wel goed voor je gezondheid. Je voelt je vaak beter en hebt hierdoor minder last van de opvliegers.
Als middel bij overgangsklachten
Veel vrouwen kennen salie als helpend kruid bij overgangsklachten. Dit komt omdat salie oestrogeenachtige stoffen bevat die regulerend werken op de hormoonhuishouding.
Saliethee is een natuurlijk middel wat goed helpt om je melkproductie af te remmen. Het is een goedkoop en vrij verkrijgbaar middel waar je zelf thee van kunt maken. Als je salie inzet bij stoppen dan neem je paar kopjes per dag, een paar dagen achter elkaar. 125 - 250 cc per dag geeft het meeste effect.
Contra indicaties saliethee
Houd het liever bij één of twee kopjes. Je kunt het drinken van saliethee het beste zien als een kuur. Drink saliethee maximaal drie weken achtereen, bijvoorbeeld in stressvolle periodes of als je last hebt van een zere keel of verkoudheid. Salie bevat namelijk het stofje thujon.
Salie thee wordt door veel mensen gebruikt om opvliegers te voorkomen. Het drinken van salie thee of het nemen van een saliesupplement is een effectieve manier om opvliegers te verminderen.
Heb je veel stress, dan krijgen veel vrouwen over het algemeen meer opvliegers. Dit komt doordat stress ervoor zorgt dat je bijnieren minder oestrogeen aanmaken. Je bijnieren ondersteunen je eierstokken en helpen bij het aanmaken van oestrogeen.
Opvliegers kunnen getriggerd worden door bepaalde voedingsmiddelen. Vooral alcohol, koffie en hete dranken staan erom bekend. Maar ook gerechten waar veel pittige kruiden inzitten zoals rode peper, cayennepeper en gember kunnen een opvlieger uitlokken en kun je beter vermijden.
Als je geen hormonen mag of wil gebruiken
Kijk bij opvliegers welke andere behandeling je dan kunt kiezen. Bijvoorbeeld gezonder leven, mindfulness, leren omgaan met je klachten (gedragstherapie) of acupunctuur.
Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere hebben ze wel tien tot twintig keer per dag. Meestal duurt een opvlieger een paar seconden of minuten, maar de klachten kunnen ook een kwartier of halfuur aanwezig blijven.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces.
Eenmaal volwassen is deze plant zo'n 90 cm hoog. De Salie is winterhard en kan temperaturen tot -25 graden Celsius goed aan. Wij adviseren een plantafstand van 30 cm, per 1 m2 zijn dit 8-11 planten. De Salie is erg geschikt voor de tuin op het zuiden, hij verlangt veel zon en een warme plek.
Salie kan ook een bloeddrukverlagend effect hebben, wat gunstig kan zijn voor mensen met hoge bloeddruk.
Sommige vrouwen ervaren dat ze sneller last hebben van een opvlieger als ze bijvoorbeeld koffie, thee, alcohol of gekruid eten nemen.
Ook in de overgang is afvallen mogelijk. De basis van afvallen is namelijk altijd hetzelfde: minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Dat doe je door een gezond voedingspatroon te combineren met voldoende beweging. Normaal gesproken gaan we bij vrouwen uit van een energiebehoefte van 2000 calorieën.
Vrouwen kunnen ook opvliegers krijgen wanneer ze alcohol, hete koffie of thee drinken. De piek van de opvliegers valt samen met de menopauze (laatste menstruatie). Bij de meeste vrouwen zijn de opvliegers een paar jaar na de menopauze weer verdwenen.
Algemeen wordt aangenomen dat koffie (cafeïne), een te warme omgeving, alcohol, sterk gekruid voedsel, emoties, stress en angst de opwelling kunnen uitlokken. Dat kan echter verschillen van persoon tot persoon. Niet elke vapeur is even fel. Zo kan je soms gewoon één of twee keer zuchten en het is al weer voorbij.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie.Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert.Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Neem saliethee niet op een nuchtere maag en drink geen liters per dag. Houd het liever bij één of twee kopjes (max.). Bij regelmatig gebruik (ononderbroken, dagelijks) is het verstandig saliethee tot 3 weken achter elkaar te drinken.
Een kop saliethee geeft dan ook een boost aan je lever en het lymfesysteem. Ook de luchtwegen zijn blij met saliethee. Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten.
Salie is naast onder meer gember, kamille en brandnetel een natuurlijk wondermiddel vol helende stoffen. Het is rijk aan ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten en wordt heel vaak voorgeschreven voor een snellere wondheling van de huid, maar ook van de mond en keel.