De lucht moet ook vrij door het huis kunnen stromen. Onder elke binnendeur moet daarom minstens 1,5 cm ruimte zitten, tussen de deur en de drempel (of vloer). Leg geen tochtrol voor de binnendeuren en ook geen kleedje voor de badkamerdeur, want dan kan de lucht niet meer goed doorstromen.
Speling deur hoogte: Wij adviseren een speling van 7 mm in de hoogte. Dit komt neer op ongeveer 2 mm aan de bovenkant van de deur en 5 mm aan de onderkant van de deur. Speling deur breedte: wanneer u de speling van de deur in de breedte wilt berekenen, dan komt het neer op 5 mm in de breedte.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
Zorg dat de deur de juiste maten heeft. Hierbij moet je rekening houden met de draainaden van de deur. Hierbij moet je rekening houten met ongeveer 2,5 mm speling boven, 2,5 mm speling aan de zijkanten van de deur en 5 mm speling onderaan de deur. Deze draainaden zijn nodig zodat de deur goed in het kozijn kan draaien.
Ook om de vrije luchtafvoer uit droge ruimten te verzekeren, zijn dezelfde voorwaarden vereist. Dus een minimale opening met een capaciteit van 25 m³/u of een spleet onder de binnendeuren van minimaal 70 cm². Een spleetopening van 70 cm² wil, voor een deuropening van 80 cm, zeggen dat de spleet 9 mm hoog moet zijn.
Artikel 3.29 schrijft de aanwezigheid voor van een voorziening voor luchtverversing (ventilatiemogelijkheid) waarmee een verblijfsgebied, een verblijfsruimte, een toiletruimte en een badruimte langs natuurlijke of mechanische weg kunnen worden geventileerd.
Standaard breedte binnendeur
De breedte van een binnendeur begint meestal bij 63 cm en loopt op per 5 cm tot ongeveer 83 cm. Voor de ruwbouw opening moet je minimaal 8cm extra voorzien bovenop de breedte van de deur. De standaard deurbreedtes zijn: 63 cm.
De deur moet staande op de dorpel 7 tot 8 mm ruimte over hebben. De sluitzijde – de kant waar het slot komt te zitten – schaaft u iets schuin naar binnen af opdat de deur beter sluit, zonder te wringen.
Op maat maken
Schaaf of schuur de hangzijde iets schuin naar binnen af, zodat deze netjes aansluit tegen het kozijn. Als de deur aan de hangzijde tegen het kozijn staat, moet aan de sluitzijde 3 mm ruimte tussen deur en kozijn overblijven.
Voor de juiste positie kun je de volgende richtlijn aanhouden: het bovenste scharnier 12 cm van de bovenzijde van het kozijn, het onderste scharnier 30 cm van de onderzijde en het middelste scharnier daar midden tussenin. De scharnieren moeten verzinken in het kozijn, waarbij de scharnierrand 2 mm uitsteekt.
Een stompe deur valt volledig weg in het deurkozijn en hang je af met scharnieren. Een opdekdeur valt deels op het kozijn en hang je af met paumellescharnieren. Als de sponning 16 mm bij 40 mm meet, is er ruimte voor een stompe deur.
Natuurlijke ventilatie berekenen
Specialisten kunnen voor u onderzoeken of de natuurlijke ventilatie voldoende is. Houd er in ieder geval rekening mee dat u voor een gemiddelde woonkamer minstens één luchtrooster nodig heeft van 1 meter bij 10 centimeter. Het is nog beter om er twee tegenover elkaar te hebben.
De deur heeft speling en dat kun je oplossen door in de sponning (aan de zijde waar het slot zit) een aantal viltjes of dempertjes oid te plakken. Nadeel van viltjes is dat ze vocht opzuigen en/of vies worden. Die kleine dempertjes (doorschijnend zacht plastic) zijn echter schreeuwend duur.
Een stompe deur kun je rondom maximaal 1 cm inkorten. Een uitzondering hierop zijn de boardpaneeldeuren, deze kun je maximaal 0,5 cm inkorten. Opdekdeuren kunnen alleen aan de onderzijde worden ingekort. Maximaal 1 cm voor paneeldeuren, maximaal 0,5 cm voor de boardpaneeldeuren.
De lengte inkorten
Geef met een potloodstreepje aan hoeveel er aan de onderkant van de deur moet worden afgehaald. Vervolgens tik je met een hamer en een drevel de scharnierpennen uit de deur. Als je geen drevel hebt, gebruik dan een grote spijker.
Lucht kan enkel in een ruimte binnenstromen als er tegelijk lucht kan buitenstromen en omgekeerd, zowel op ruimteniveau als op gebouwniveau. Daarom moet elk ventilatiesysteem voorzien zijn van doorstroomopeningen die toelaten dat de lucht uit droge ruimten doorstroomt naar de natte ruimten.
Veel deurkozijnen hebben namelijk een standaard deurmaat voor de breedte: Standaard breedte deur: 63 cm. Standaard breedte deur: 68 cm. Standaard deurbreedte: 73 cm.
In alle gevallen moet je de deur afhangen. Dit betekent dat je de deur netjes in het kozijn plaatst zodat je de deur goed open en dicht kunt doen. Het goed afhangen van de deur voorkomt dat je deur scheef hangt en er gaten en kieren zichtbaar zijn. Het afhangen van een deur is een klus die je secuur moet uitvoeren.
Standaard deuren variëren in de breedte tussen 630 mm tot 930 mm in stappen van 50 mm en zijn leverbaar in 2015 mm, 2115 mm en 2315 mm hoog. In een nieuwbouw huis worden vaak opdekdeuren geplaatst van 930 breed bij 2315 hoog.
Het lood zit onder de dorpel en beschermt het hout tegen rotten.
Bij kozijnen en raamwerken wordt de bovenkant en de onderkant van de omranding dorpel genoemd. De bovenste heet bovendorpel en de onderste de onderdorpel of gewoon dorpel. Een tussendorpel wordt ook wel een kalf genoemd.
Afhankelijk van het aantal deuren doe je hier ongeveer een 1,5 tot 2,5 uur per deur over. Let op dat bij beide deuren daarna nog wel het sluitwerk gemonteerd moet worden!
De sparingmaat is de maat door het kozijn op te vullen. Optioneel is aanslagdichting te kiezen, maar is noodzakelijk bij rook en geluidwerendheid.
Gebruik hamer en beitel om een eerste opening te creëren en slijp dan de opening verder uit met een slijpschijf. Of zaag de opening uit met een steen- of betonzaag. Doe dit zo voorzichtig mogelijk om scheuren in de muur te voorkomen.