Doordat de bank een vast element is, zet je deze op een afstand van ongeveer 60 cm van de tafel. Zo kan je gemakkelijk plaatsnemen en goed bij de tafel komen én bespaar je dus 40 cm aan ruimte. Eetkamerbanken zijn er in alle vormen en maten.
De benodigde zitruimte per persoon is ongeveer 70cm. Een stoel is meestal 60cm breed. Als je naast elkaar zit te eten is het fijn om wat extra beweegruimte te hebben, vandaar dat we uitgaan van 70cm per stoel. Wil je met drie personen naast elkaar zitten dan heb je een tafel van 200cm/220cm nodig.
Hoe lang moet mijn eetbank zijn? De ideale lengte van je eetkamerbank hangt af van je persoonlijke behoeften (hoeveel personen komen er op te zitten?) en van de lengte van je (bestaande) eettafel. De standaard maat van een eettafel is 140 cm, maar wij hebben banken van 140 cm tot 220 cm.
De menselijke maat betekent bij de meubelopstelling dat de zitafstand tussen twee mensen ongeveer tussen de 70 en 75 cm ligt. De ruimte tussen bank en tafel is gemiddeld 50 cm. Ligt het dichter bij elkaar dan wordt de afstand tussen de mensen als meer beklemmend of intiemer ervaren.
Een vaste eetkamerbank is ideaal als de eettafel in een smalle keuken of doorloop komt te staan. Wanneer je een vaste bank tegen de muur maakt of laat maken – met extra opbergruimte in de zitting – win je daar ruimte mee.
Afstand tot de bank
Het beste is om 40 centimeter afstand te houden tussen de bank en de salontafel. Zo is er genoeg loopruimte en staat de tafel niet te dicht op de bank. De afstand om iets te kunnen pakken vanaf de bank moet ook niet te ver zijn.
De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm. Een diepere zitdiepte zorgt voor onderuitzakken, terwijl minder zitdiepte zorgt voor een rechtere houding. Er is echter wel een ideale zithouding, namelijk: een hoek tussen de 95 en 105 graden. Daarmee ontlast je namelijk je rugwervels en voorkom je rugklachten.
Dankzij een ovale eettafel kunnen er gemiddeld meer mensen aanschuiven. Omdat je geen rechte hoeken hebt, is een extra eetkamerstoel aan schuiven simpel. Ook is bijpraten gemakkelijker aan een ovale tafel dan aan een rechte eettafel; je kan de hele tafel overzien en elkaar gemakkelijker aankijken.
De gemiddelde bank heeft een zithoogte van 40-42 cm. Over het algemeen zijn banken met een lage zithoogte eerder lounge banken waar je heerlijk in ploft.
Als je een smalle ruimte hebt, is het handig om een rechthoekige tafel te kiezen. Een rechthoekige eettafel kan je namelijk tegen de muur aan zetten en blijft er genoeg ruimte voor iedereen aan de lange zijde van de tafel over. Als je wat gezelliger wilt zitten, kies dan een ovale of ronde tafel.
Reken op zo'n 50-60 cm zitdiepte voor je kadetjes. Wil je plofkussens in de rug? Dan mag de bank wel 70 cm diep gemaakt. Met strakke rugkussens is 55-60 cm al voldoende.
Om genoeg ruimte te bewaren tussen de bank en de salontafel kun je uitgaan van minimaal 45 centimeter tussen de rand van de bank en de rand van de salontafel.
Een ronde tafel is ideaal voor de kleinere ruimtes. Ten eerste neemt een ronde tafel minder ruimte in beslag en kan je je gemakkelijk om de tafel heen bewegen. Daarnaast kan je gemakkelijk extra stoelen bijschuiven, zo kan je op een kleiner oppervlakte meer zitplekken creëren.
Wel is het verstandig om rekening te houden met de hoogte van de eettafel als je voor stoelen met armleuningen kiest. Als we van de 70 centimeter uitgaan, dan kan aan een ovale eettafel van 200 en 220 cm lang +/- 6 stoelen staan en aan een ovale tafel van 300 cm kunnen maar liefst 10 stoelen staan.
De meeste meubels in huis hebben een rechte, ronde of vierkante vorm. Dan is een ovale eettafel een welkome aanvulling, het houdt het interieur speels. Bovendien is een ovale eettafel perfect voor een smalle ruimte. De tafel heeft namelijk geen hoeken, waardoor je er makkelijker omheen kunt bewegen.
De korte samenvatting hiervan: als je rekening houdt met vier eters is een ronde eettafel met een diameter van 120 cm aan te raden, aan een tafel met een diameter van 140 cm kun je zo'n 5 tot 6 mensen kwijt en aan een ronde eettafel met een diameter van 160 cm zo'n 7 tot 8 personen.
Veel banken hebben als vulling "koudschuim" ook wel HR-schuim waardoor ze langer mooi recht blijven. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. Koudschuim kent een zeer lange levensduur waardoor kuilvorming nauwelijks voorkomt.
Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist. De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep.
Van nature heeft uw onderrug een lichte holte. Kies daarom bij voorkeur voor een bank of stoel met een lichte bolling bij de onderrug. Hierdoor krijgt uw rug meer steun en zult u minder snel rugklachten ervaren.
1. Ga eens schuiven want je kan zoveel meer met dat extra stukje achter je bank, denk aan mooie verlichting, boeken, tijdschriften, planten, verzamelobjecten, of wat je fantasie je maar ingeeft. En de breedte en hoogte bepaal je zelf b.v. met de Kallax kastjes van Ikea.
Idealiter valt de sidetable precies tussen de armleuningen van je bank zodat ie niet uitsteekt. Het lijkt dus eenvoudig, maar wil je het goed doen, dan ben je dus wel even aan het zoeken naar het juiste wandmeubel.
Een plankje. Eén van de makkelijkste manieren om de muur boven je bank op te fleuren, is door een plankje op te hangen. Je kunt het in dezelfde kleur als de muur schilderen, maar ook een contrasterende tint werkt goed. Het plankje kun je vervolgens naar hartenlust stylen.
Een salontafel voor je grijze bank
We raden een glazen tafel aan, omdat het helpt een rommelige look te vermijden en de grijze bank de prominentie te geven die hij verdient. Onze Burano-tafel zou de ideale optie kunnen zijn.