In Brabant en Land van Dendermonde bevat een bunder in de regel 400 (vierkante) roeden. Een kwart bunder (100 roeden) heette daar een dagwand (elders een hont). In streken waar men met 'kleine' roedes van 14 à 15 m² werkte, was een bunder tot 900 roedes groot.
De Rijnlandse roede werd het meest gebruikt en werd uiteindelijk de standaard in Nederland. Deze Rijnlandse roede mat 14,19 vierkante meter. Hierbij gingen 600 (vierkante) Rijnlandse roedes in één morgen of gemet (iets minder dan één hectare).
Een dagwand is een oude oppervlaktemaat. Het verwijst naar de oppervlakte grond die een boer met behulp van een os en een ploeg normalerwijze in 1 dag kon ploegen, dit is ongeveer één derde van een hectare of ongeveer 3300 m².
Onder het in 1816 ingevoerde Nederlands metriek stelsel was een schepel gelijk aan 10 liter, maar voor die tijd was de waarde van het schepel per gewest verschillend. Zo kon een schepel 1/4 mud zijn en dat kwam dan overeen met 43,6 liter. Een schepel was ook een oppervlaktemaat.
El (Ugaritisch: ðð; Fenicisch: ð¤ð¤) was oorspronkelijk de naam van een Ugaritische god, de hoofdgod in het Kanaänitische pantheon. De overige goden in het pantheon worden aangeduid met ðð ð, 'lhm, "elohim", en worden beschouwd als zonen en dochters van El.
Vegetarisch eten is gezond
Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
Een buffet is een manier om aan gasten eten aan te bieden. Er staat een tafel met allemaal verschillende hapjes in een centrale ruimte. Iedereen loopt met een bord langs de tafel(s) en schept het eten op. Als het bord vol is, gaat men dit aan tafel opeten, om eventueel later nog meer op te scheppen.
Arabische gom en agar-agar als alternatieven voor gelatine
Arabische gom (bijvoorbeeld in snoep) en agar-agar (bijvoorbeeld in pudding). Agar-agar is een vegetarisch bindmiddel dat wordt gewonnen uit algen. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en toko's.
Bros is een chocoladereep met luchtbellen. Bros werd tot 1985 gemaakt door Bensdorp in Bussum. Bensdorp werd overgenomen door Unilever, maar het merk Bros en de speciale productieïnstallatie werden verkocht aan het Britse Rowntree Mackintosh, dat in 1988 weer overgenomen werd door het Zwitserse Nestlé.
Dus wel rund, schaap, wild bergschaap, gazelle, geit en hert maar geen kameel, klipdas, varken, paard of haas. Voor waterdieren geldt dat zij vinnen en (zichtbare) schubben moeten hebben. Dus geen garnaal, paling, meervallen en schelpdieren, kreeft, rog, steur, zeewolf et cetera.
Wanneer een Joodse jongen de leeftijd van dertien jaar bereikt, wordt hij bar mitswa ("zoon van het gebod").
Er wordt traditioneel een feestmaaltijd georganiseerd, waarbij de familie, vrienden en leden van de gemeenschap worden uitgenodigd. In het liberaal jodendom en conservatief jodendom lezen meisjes bovendien meestal een deel uit de Thora voor, net als de jongens die bar mitswa worden.
Het kenteken bestond uit een zwart getekende Davidster uit gele stof ter grootte van een handpalm met de tekst (in de landstaal) in zwarte letters 'Jood'. De ster diende om Joden te identificeren, evenals het stempel met de letter J in hun persoonsbewijs.
Een menora (Hebreeuws: מְנוֹרָה) of menoure (Nederlands-Jiddisch) is een zevenarmige kandelaber/lampenstandaard, die gemaakt werd uit massief goud. Hij was het oude symbool voor de Israëlieten en een van de oudste symbolen voor het Jodendom in het algemeen.
Het Sjema voluit Sjema Jisrael (Hebreeuws: שמע, "hoor" of "besef") is het centrale gebed in het ochtend- en avondgebed van het jodendom. De tekst is afkomstig uit de Thora.
Het cijfer van de beschermer van de zwakkeren. Het cijfer zes staat voor harmonie en liefde. Het is een misvatting dat het getal 6 wordt beschouwd als het duivels getal, omdat het net niet volmaakt zou zijn, waarbij zeven het goddelijke getal zou zijn. Volgens de numerologie is het goddelijke getal 3.
Een geluksgetal is een getal waarvan men aanneemt dat dit geluk brengt. In het Westen wordt de zeven (7) als geluksgetal beschouwd. In de christelijke traditie waar het geluksgetal 7 vandaan komt zijn er meerdere geluksgetallen, maar wordt 7 gezien als het getal dat het meeste geluk brengt.
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.
Deze gegevens zijn nodig om te kunnen bepalen of een paard mag worden geslacht voor menselijke consumptie. Het paardenpaspoort moet altijd in de buurt van het paard zijn. Een kopie volstaat niet.
Man o' War - volgens sommigen het beroemdste volbloed renpaard aller tijden, bekend uit het gelijknamige boek. Phar Lap - een van de grootste racepaarden uit de historie. Red Rum - het enige paard dat The Grand National drie keer won.
Het Friese paard staat vooral bekend om zijn chique uitstraling. Met zijn lange gitzwarte manen en staart, weelderige sokken en spectaculaire bewegingen is het bijzondere verschijning.
Het Friese paard, afgekort de "Fries", is het oudste inheemse paardenras van Nederland. Het ras wordt ook wel de "Zwarte parel van Friesland" genoemd.
Trekdieren. Voorbeelden van dieren die door domesticatie als trekdier gebruikt kunnen worden zijn: het paard (voor mennen met koetsen of het beoefenen van de mensport)
Intelligentie. Net zoals andere walvissen staan dolfijnen bekend als zeer intelligente en sociale dieren. Ze hebben relatief grote hersenen, waarvoor overigens ook andere verklaringen bestaan dan hoge intelligentie: dolfijnen kennen geen remslaap en dieren zonder remslaap hebben vaak relatief grote hersenen.
Het bekendste voorbeeld van een sociaal dier is de gedomesticeerde hond. Bij sociale dieren kan het ontbreken van (voldoende) sociale interacties in hun jeugd schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het individuele dier.